用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 明慧 vs st. Hilary interview 二揀一
樓主: loobeebee
go

明慧 vs st. Hilary interview 二揀一   [複製鏈接]

sweetbride119 發表於 17-11-8 01:56
你好!我係SH用家,仔仔10月細B,讀了1個月,他原來不識講嘢,而家日日跟人講嘢,返來自言自語,仲識英文 ...

好奇怪點解只in 家長?

JN1999 發表於 17-11-8 23:32
好奇怪點解只in 家長?

Cus BB 太細 佢哋覺得in bb 冇咩用

jani.l 發表於 17-11-8 23:48
Cus BB 太細 佢哋覺得in bb 冇咩用

點會

始終我覺得要in 小朋友先決定收生
各pn 都有細b架啦

YJ522 發表於 17-11-7 15:54
我是明慧今年N班用家,小朋友的兩個班主任都超好,net teacher 雖然不是外國人,不過一口流利英文,兩位老 ...

我囡囡同你講嘅一樣

大致我都幾滿意明慧

我囡9月返學到而家明顯各方面都進步左好多,每隔幾日有新歌仔,又無啦啦爆D英文國語日文,最重要係班主任好注重紀律,每天返學要個個line up, 而不是一堆學生堆住個門口,班主任又經常教佢地'自己的東西自己做',返學一個月我囡自己除鞋後2隻泊好放好一個位,自己又會放好書包,我覺得應該係老師教得好,當然要睇班主任,我個人認為不是每班都一樣,我就好滿意自己個班主任

明慧唯一唔好就係冇outdoor playground

我都覺得in BB冇咩意思,小朋友見到陌生人大部分都是好奇盯著,我觀察過一個教室裡面冇咩BB有反應,尤其是細B,所以SH不面BB,對我來講反而加著印象分。
選學校,其實是選和父母教育理念一致的學校。並不是其他人眼中D“好學校”。所以自己中意自己滿意最重要。

回覆樓主:

兩間學校都係好學校,我大女在明慧畢業,細女現在就讀德萃,可以講係比較清楚。
明慧歷史比較長,已經有經驗,課程已經過多次調整,應該是很完善的了。雙語語境的成果亦顯著。大女當年升小時,大部份同學在直私或扣門面試的成功率可見成效卓越!
德萃雖是較新,但辦學的都是經驗老到的高手了。雙語語境同樣很好。
在個人感覺中,明慧與家長的主動交流比較多。
至於德萃的面試,其實是有對孩子面試的,細女當日面試,一開始老師已向我說明主要會與家長傾談,從而瞭解孩子,但老師是有問孩子姓名,及一些有關枱面上的玩具的問題的,如果孩子不說話,老師會改以選擇題提問,讓孩子指出答案便可,或叫小孩用玩具以行動作答等等。
當個好爸爸

boyboobee 發表於 17-11-9 18:53
兩間學校都係好學校,我大女在明慧畢業,細女現在就讀德萃,可以講係比較清楚。
明慧歷史比較長,已經有經 ...
多謝你分享啊~ 你細女依家讀pn定已經k喇?請問德萃有無教phonics 架?
成日都聽明慧唔淺,考直資無問題,但德萃呢? 我怕佢太開心,第時考小學就到我傷心(我認我有d怪獸)

boyboobee 發表於 17-11-9 18:53
明慧歷史比較長,已經有經 ...
多謝你分享啊~ 你細女依家讀pn定已經k喇?請問德萃有無教phonics 架?
成日都聽明慧唔淺,考直資無問題,但德萃呢? 我怕佢太開心,第時考小學就到我傷心(我認我有d怪獸)

loobeebee 發表於 17-11-9 21:15
成日都聽明慧唔淺,考直資無問題,但 ...

細女讀緊PN,暫時冇教phonics, 有部份孩子在2歲還不太會說話,更不會認字,教phonics太早了,PN學會聽、講已足夠了。
德萃在PN有教認字母的,而且現在才上學2個月,孩子仍要適應呢,不急。
當個好爸爸

我星期六都係in  明慧 & St. Hilary
如果要放棄應該放棄明慧

我估星期六會有好多家長係li 兩間學校之間跑

KAKA718 發表於 17-11-10 14:51
我星期六都係in  明慧 & St. Hilary
如果要放棄應該放棄明慧

Google map 話2間學校相距三分鐘路程only
可惜我 2個interview time 只相隔5 分鐘
可以講下點解會揀SH 嗎?

loobeebee 發表於 17-11-10 15:28
Google map 話2間學校相距三分鐘路程only
可惜我 2個interview time 只相隔5 分鐘
可以講下點 ...
如果SH先的话,还有机会,因为SH说大概就面10-15分钟,可以早点去,看看有没有机会提前面,然后面完就跑。但是如果mw先的话,那就肯定来不及了,只能是面完再去SH看看能不能补面。其实两家学校都好,看自己喜欢哪个,比较主观。

回覆 loobeebee 的帖子

因去完簡介會
不太喜歡明慧校長感覺比較自大
同埋有mama 話interview 要讚美校長,我做唔出(應該都唔會收)

KAKA718 發表於 17-11-10 16:21
回覆 loobeebee 的帖子

因去完簡介會
虽然二选一,我也会选SH,但是也不觉得明慧校长自大,我觉得只是自信得表达自己而已。我觉得将来社会是需要那样的演讲能力的。

回覆 JN1999 的帖子

In 小朋友其實無意思,真係太細喇,in 家長係睇下家長同學校理念是否相近。學校如果剩簡叻嘅學生,咁樣哩種心態吾係幾好

回覆樓主:

多謝咁多位無私嘅分享,我依個貪心媽最終兩間都去哂
雖然遲咗成10分鐘先到明慧,但遲到好過無到嘅 ,搏個機會都好
喺度預祝大家都收到 offer

我也两家学校都面完,更喜欢德萃了,德萃老师的气质好好,明慧就比较local。

我都兩間都去左,各有利弊,最終睇offer ,因只考慮am 班

sweetbride119 發表於 17-11-8 17:32
每星期會有1天是閱讀堂和借出圖書回家,老師會安排合適的圖書給孩子閱讀,一星期是中文書,下星期是英文書 ...

bb在sh 紅磡上pn, 一班約20個小朋友. 但多個媽媽都說發現bb 成日病 9月到11月 有好多個小朋友病不停. 咳 感冒 發燒 38-39度. 大家一說, 病徵全相同.一個病好另一個病. 一個月4星期 我地都最少absent 了一個星期半.

SH 只開冷氣冇窗的 空氣不流通 . 一病班 全部困獸鬥. 聽其他媽媽覆述, 老師會同小朋友說: “你咳咳 冇禮貌 不要返學” 但小朋友病後回校 又沒有特別關心.

其實有雜費的. 全年大約二期月費. 今年單學費58000 下年加到62500. 都有d多。

剛開始時我也好喜歡這學校, 但是體驗過後, 下年k1 有offer . 還是想轉校.

K3 只有下午班. 問過校長, 是政策. 如只心儀am 班的 要注意. k3全體硬性轉下午班

交換圖書 如果損壞了要賠$180. 有d好厚頁. 有d好薄. 薄那些書好驚阿b無情力撕破, 我最後都冇乜俾阿b睇

無意左右其他有興趣報讀的家長. 只是憑良心說實況. 大家自己衡量和作出選擇吧.

‹ 上一主題|下一主題