用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 明慧 vs st. Hilary interview 二揀一
go

明慧 vs st. Hilary interview 二揀一   [複製鏈接]

我11月B女嚟緊星期六有Ming wai 同st. Hilary interview,撞到正一正
本來心儀st Hilary 多D (new school 好似幾有heart ),但爬下 post 明慧又好似老字號D,有信心保證
頭都大
有無sis分享下 ,thx thx

1    0    0    0

回覆 loobeebee 的帖子

同你面對同一問題, 12月B
兩間撞到正一正. 老公聽完明慧講座, 覺得明慧有系統 同較有歷史
所以會揀明慧面試.

回覆樓主

Yes we will go to mw too. Our interviews for the two schools are five minute apart. Hahahah

回覆樓主

我都係撞正,11月細b,我揀明慧

回覆樓主

感謝各位意見

我一個係11:30,一個係12:00,面完一個就立刻飛奔下一個。不過我心水德萃多一D,哈哈,你們選mw,我競爭壓力就小著D

回覆樓主

我是明慧今年N班用家,小朋友的兩個班主任都超好,net teacher 雖然不是外國人,不過一口流利英文,兩位老師都有愛心有耐性有方法,定期打電話來跟進小朋友情況,宜家小朋友番學好開心,成日唱學校d歌,提住老師和幫手姨姨的名,大家interview 加油!

而德萃我未硏究過,sorry

YJ522 發表於 17-11-7 15:54
我是明慧今年N班用家,小朋友的兩個班主任都超好,net teacher 雖然不是外國人,不過一口流利英文,兩位老 ...

so good! I hope my daughter gets in too! Is your baby in am or pm class?

jani.l 發表於 17-11-7 16:14
so good! I hope my daughter gets in too! Is your baby in am or pm class?

Am class. Jul bb

YJ522 發表於 17-11-7 16:14
Am class. Jul bb

Thanks!

YJ522 發表於 17-11-7 15:54
我是明慧今年N班用家,小朋友的兩個班主任都超好,net teacher 雖然不是外國人,不過一口流利英文,兩位老 ...

多謝分享!
想問下你,mw PN 係咪無班房?其實問題大嗎?同埋雜費貴唔貴?我爬舊 post, 有D話雜費超貴,計埋一個月成萬
website  又淨係寫學費,我打去問,只係話雜費三千幾 一學期

gretagugu 發表於 17-11-7 15:32
我一個係11:30,一個係12:00,面完一個就立刻飛奔下一個。不過我心水德萃多一D,哈哈,你們選m ...

好趕喎
30 分鐘可以KO 一個interview 㗎喇?

loobeebee 發表於 17-11-7 18:33
多謝分享!
想問下你,mw PN 係咪無班房?其實問題大嗎?同埋雜費貴唔貴?我爬舊 post, 有D話雜費超貴,計 ...

冇一個個既班房,不過唔洗太擔心,佢地有固定的空間上課和枱坐,有高過哂小朋友既書包櫃&板做partition , 小朋友枱上有小朋友張相比佢地認自己個位,上課會分組,有小朋友可能聽故事先,其他做大肌肉活動等,我自己覚得問題唔大
小朋友每天一到學校就量體溫、捽捽手、拍school ID, 之後就會自己放書包上書包櫃,再回自己枱玩玩具,夠鐘就上課

對,雜費是三千幾一學期

sweetbride119 發表於 17-11-8 01:56
你好!我係SH用家,仔仔10月細B,讀了1個月,他原來不識講嘢,而家日日跟人講嘢,返來自言自語,仲識英文 ...

請問明慧同st halily interview 過程幾耐?thx

回覆 loobeebee 的帖子

打去德萃問了,說面試只面試家長,一般10-15分鐘,如果要改期,就要到12月等第二輪了。所以週六要與時間賽跑

sweetbride119 發表於 17-11-8 01:56
你好!我係SH用家,仔仔10月細B,讀了1個月,他原來不識講嘢,而家日日跟人講嘢,返來自言自語,仲識英文 ...

感謝你咁詳盡嘅分享
連平時無乜意見嘅老公睇完你分享都話依間幾好
睇嚟我同佢都要積極 prepare 下 interview 至得
淨in家長,真係有D壓力,如果個女無 offer 就完全係衰喺我地自己手上

仲想問下,SH PN 鼓勵閲讀嗎?
我去簡介會,mrs fielding 話佢地極注重閲讀,但係我打去問學費時,果位小姐話PN 無書嘅。
所以我又有少少 confused, 書係咪只在學校睇呢?定PN 太細未開始D Reading scheme 呢?
另外多功課嗎?功課要唔要大人參與呢?

我只有朋友嘅小朋友讀明慧,但無SH , 所以好多問題,唔好意思

回覆樓主

我都係撞呢兩間。明慧早30mins, 明慧要interview 幾耐?
‹ 上一主題|下一主題