用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 幼稚園填表迷思(選上下午)
go

幼稚園填表迷思(選上下午) [複製鏈接]

一般幼稚園填表選擇上下午分三種
1. 上午班
2. 下午班
3. 上/下午班

會否上/下午班優先放曬下午?
因為上午班已3-4成人選
上/下午約5-6成
下午不足一成

請問有家長可分享?
   0    0    0    0

回覆樓主

我係專選下午果班人,因為我太夜訓

我都有呢個迷思

但我估。。。。純估:如果你同其他一大堆人都係in得OK可以有offer,但人地選"上午only",而你選"上/下午均可",咁人地就會有am offer, 而如果am offer 唔夠分,你就會被分派到pm offer

回覆 estherpang 的帖子

你呢個係in成嘅假設,而我係in唔成嘅擔心。
因為阿仔8點起身,1:30左右會瞓晏覺。
而阿女下年升小一,身處荃灣區死亡之組。
要顧及老婆下年點接兩個。

簡介會有提,如果上午班收滿,無揀下午就不獲學位。而下午已收生一定會入信申請轉上午班,相信固然校內優先而非wait list上午收先吧?

回覆樓主

我當時填表都有考慮呢個問題,但我考慮過,良好作息同充足睡眠對小朋友好重要,所以我只選上午,下午班想轉上午好難

ricky0223 發表於 17-11-6 13:28
我當時填表都有考慮呢個問題,但我考慮過,良好作息同充足睡眠對小朋友好重要,所以我只選上午,下午班想轉 ...

Same, 小朋友作息最重要。早睡早起係好習慣。我仔習慣左9pm訓7am起身,中午訓2-3小時。

今年只報am班,無offer就讀返依家呢間。

‹ 上一主題|下一主題