用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 York PN interview
樓主: hatlady
go

York PN interview   [複製鏈接]

回覆樓主

想知道工友姐姐有愛心嗎?會幫忙戒片嗎?

Kwaikwai2016 發表於 17-12-10 21:49
請問中文是廣東話定普通話老師?中英文上課時間比例如何?

廣東話老師
我記得大約如下(九龍塘兩小時)
分為6節,1節會話,2節小組(含10分鐘排洗),1節音樂,1節主題,1節茶點,另外每週有2節普通話和2節體育。現在有冇變就不知道了。可問問學校。當時接返學放學net也在。

maomaofafa 發表於 17-12-10 22:32
廣東話老師
我記得大約如下(九龍塘兩小時)
分為6節,1節會話,2節小組(含10分鐘排洗),1節音樂,1節主 ...

謝謝你,很詳細的分享(emoji)

Kwaikwai2016 發表於 17-12-10 21:51
想知道工友姐姐有愛心嗎?會幫忙戒片嗎?

老師會幫忙,姨姨也會。

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

超級版主 醒目開學勳章

禁止開立/邀請/徵求加入任何通訊群組,請參閱置頂通告
唵嘛呢叭咪吽
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

回覆樓主

請問interview 會問家長問題嗎?我BB下星期先去interview

Luikm 發表於 17-12-14 17:01
請問interview 會問家長問題嗎?我BB下星期先去interview

不會,只係玩遊戲同整蛋糕

回覆 hugokuen 的帖子

有Offer 機會大嗎?大家是否都有offer

回覆 Luikm 的帖子

Me too 😂

hugokuen 發表於 17-12-14 18:53
不會,只係玩遊戲同整蛋糕

Thanks! 係咪大多數有offer?

Luikm 發表於 17-12-14 21:20
Thanks! 係咪大多數有offer?

簡介會講明唔收10月11月細B了.

WINNIETHEMEOW 發表於 17-12-14 21:33

大b好似多數有,細b就聽過有人無

WINNIETHEMEOW 發表於 17-12-14 21:33

?點樣唔收法?佢點講
我大仔12月當年也收了

我想問,係咪美孚未有PN呀?我想上網申請但見不到可以選

天悅 發表於 17-12-15 12:19
我想問,係咪美孚未有PN呀?我想上網申請但見不到可以選

有,3小時pn。不過我是經九龍塘申請嘅,in時可選擇美孚或九龍塘。你也可打電話問問學校

天悅    發表於 17-12-15 14:15

回覆樓主:

阿囡九月出世,美孚收左pn am class。

簡介會時有問過校方收唔收細B,佢地冇講明唔收,但因為細b遲入讀,所以建議家長在入讀前先讓細b報playgroup以適應學校,其實我都覺得合理,bb中途插班,始終有些擔心,如果之前有去果度番playgroup,習慣下都係好事。

活動當日(interview)係首先在旁邊玩玩具warm up, 跟住校方話排隊洗手,然後大家坐好,有位普通話老師教整曲奇,佢會俾埋混好既面糰,家長只需和bb一齊磋下然後整造型。(第一項)
洗手,圍圈坐,聽外藉老師講故事,做動作,仲可以接觸小白兔。(第二項)
球類活動,在大圓布上放了皮球,家長bb一齊拉著圓布,讓皮球在中間滾來滾去。(第三項)

簡介會校方其實有講活動日既內容,基本上跟校方講既差不多,簡介會有回條和問卷要填,冇去可能會影響取錄(唔肯定)。

其實活動當日我有偷偷望到老師手上既評分準則,每個bb都有份評分表,評分根據家長和bb兩方既表現,評分既內容其實都係啲一般野,唔關學術事,如果屋企有同bb玩開,bb發展又正常,家長又在活動日積極和bb參與,應該唔難。

活動時間有點長,有見到bb唔耐煩,唔再專心,有啲會扭計喊或失控。我阿女都有啲唔耐煩,但佢就冇搞事同喊,走既時候仲有同老師玩同say bye bye。

簡介會當日校長其實都有講要一個歲幾既bb考學術野根本睇唔到咩,所以佢地轉左以活動型式以開心既遊戲來面試,不會強迫bb做任何assessment 。不過呢個係美孚校舍既情況,九龍塘多人爭,唔知係咪都一樣。

tifwanyee 發表於 17-12-17 12:25

簡介會時有問過校方收唔收細B,佢地冇講明唔收,但因為細b遲入讀, ...

你咁勁嘅,咁都俾你望到有分紙我只見到一個老師mark野。我們會九龍塘上,因為方便爸爸接送。這種面試模式感覺也不錯,小朋友比較輕鬆,反正其實assessment 也真的沒什麼意思。

tifwanyee 發表於 17-12-17 12:25

簡介會時有問過校方收唔收細B,佢地冇講明唔收,但因為細b遲入讀, ...

9月BB講座有冇講唔收10,11月B我唔知。但出席10月及11月的九龍塘簡介會時。校長説已收夠,不會收10月及11月的bb.
當然收生收夠唔再收後面D學生係正常.只是校長好坦白講眀比大家知。
‹ 上一主題|下一主題