用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 讀IB 學校是否日後去外國升學係必然選擇? ...
樓主: honick
go

讀IB 學校是否日後去外國升學係必然選擇?   [複製鏈接]

kyliema2006 發表於 17-11-7 12:09
IB 同 DSE 的 要求及訓練都幾不同,但有一樣係幾肯定的,就是考到 IB 3X分或以上的,其英語包括寫及講都唔 ...

除了錢應該花在刀口上,時間都是。
隔離國際學校版有個帖子數哂中文好D既國際學校。

hkpapa852 發表於 17-11-7 09:40
仲有一間係中小學都有開辦IB既非國際學校 --- 直資中小學元朗信義會宏信書院 (不過小學部無呈分)
...
http://www.ibo.org/programmes/find-an-ib-school/?SearchFields.Region=ibap&SearchFields.Country=HK&SearchFields.Keywords=&SearchFields.Language=&SearchFields.BoardingFacilities=&SearchFields.SchoolGender=&SearchFields.ProgrammePYP=true&SearchFields.ProgrammeMYP=true&SearchFields.ProgrammeDP=true&page=3

Based on IBO school list, it offers DP only.  Perhaps PYP and MYP not yet accredited.

咦..... 佢以前仲賣晒廣告話中小學快將全面推行IB, 以為佢攪掂咗..... 原來仲未得, 怪不得D廣告消失晒
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

woyj 發表於 17-11-7 11:18

係呀,我只係想回應番樓主,讀完 IB 唔一定要去外國讀書。我親戚個女就係今年CKY 畢業,其中一個留在香港讀U,入左HKU。

Ching2mama 發表於 17-11-11 02:28
係呀,我只係想回應番樓主,讀完 IB 唔一定要去外國讀書。我親戚個女就係今年CKY 畢業,其中一個留在香港讀 ...

(emoji)
‹ 上一主題|下一主題