用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 讀IB 學校是否日後去外國升學係必然選擇? ...
樓主: honick
go

讀IB 學校是否日後去外國升學係必然選擇?   [複製鏈接]

回覆樓主:

讀完1B小學轉返入非1B嘅國際 學校 有冇問題呢?

綠荳媽媽 發表於 17-11-7 08:57
讀完1B小學轉返入非1B嘅國際 學校 有冇問題呢?

IB認証小學除了國際學校,有啟思(直資),VSA & RC (private independent school), 相對重視中文,我孩子6年前小學畢業,有同學去了津校(唔谷嘅)同直資,中文差少少,亦有師姐去傳統band 1英中,兩年後不適應教法,轉回IB school, 真好睇轉去什麼類型和同學本身. 亦有轉去其他國際學校,無聽過有特別問題

poonseelai 發表於 17-11-7 09:24

IB認証小學除了國際學校,有啟思(直資),VSA & RC (priv ...

仲有一間係中小學都有開辦IB既非國際學校 --- 直資中小學元朗信義會宏信書院 (不過小學部無呈分)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Ching2mama 發表於 17-11-7 08:34
http://cky.edu.hk/wp-content/uploads/2013/08/University-Destination-Summary-1.pdf

今年CKY 有65%畢業 ...
CKY有65%入讀Local degree, 其實都只係得~41個人

CKY既學生, 大部份人分數係35-39分之間, 佔~45%, 40+分以上只有~29% (35+分合共75%, 亦只有48人)

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-11-7 09:47
CKY有65%入讀Local degree, 其實都只係得~41個人

CKY既學生, 大部份人分數係35-39分之間, 佔~45%, 40+分以 ...

數據既價值。

hkpapa852 發表於 17-11-7 09:47

CKY既學生, 大部份人分數係35-39分之間, 佔~45%, 40+分以 ...
??

poonseelai 發表於 17-11-7 09:24

IB認証小學除了國際學校,有啟思(直資),VSA & RC (priv ...

請問VSA and RC 全名是什麼?

kyliema2006 發表於 17-11-7 10:16
??
其實我反而想知, 有幾多學生係Year 10被通知不能修讀IBDP

hkpapa852 發表於 17-11-7 10:28
其實我反而想知, 有幾多學生係Year 10被通知不能修讀IBDP

我所知的只有極少數,可能一隻手數晒?因為我只聽過1個case。

hkpapa852 發表於 17-11-7 10:28

其實每個學制都有學生讀吾上去,就算讀DSE, 也不是每人也能完成。而且,有些高中生寧選擇更適合自己的出路,有條件升讀也放棄,數字也不完全反應實際情況。

參考UCAS最新既分數對照:
www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/Medi ... f_factsheet_chi.pdf

IBDP 5級, 成績被視為等同DSE 4級

即係DSE各科平均達4級, 就等同IBDP各科均5級

DSE 5科20分, 6科24分, 成績被UCAS視為等同 IBDP 30/33分

woyj 發表於 17-11-7 11:00
其實每個學制都有學生讀吾上去,就算讀DSE, 也不是每人也能完成。而且,有些高中生寧選擇更適合自己的出路 ...
現實係殘酷既, 如果你花了10年時間兼用了近100萬, 但最後被學校要求不能考IBDP, 只能考認受性低一截兼無法直接用作升讀大學既 IB Cert, 感覺會是如何呢?

香港雙學制既直資學校, 係呢方面做得好點, 至少如果你入唔到IBDP, 只能讀DSE的話, 肯努力升讀大學機會仍然存在. 當然, 雙學制直資學校中, 兩方面都做得好既學校目前亦唔多

hkpapa852 發表於 17-11-7 11:11
現實係殘酷既, 如果你花了10年時間兼用了近100萬, 但最後被學校要求不能考IBDP, 只能考認受性低一截兼無法 ...

這是你的看法。
我看讀上ibdp, 努力下也有機會讀大學,而且選擇某一個學制,基於很多因素,學到的soft skills , 亦量化吾到。到目前為止,眼見大多學生熱愛學習,比初小時努力用功,家長們也感到安慰。
上面網友可能看漏了,65%本地升學之外,其他ibdp graduates 去了英、美、加、澳升學。

好多人都有一個誤解, 以為DSE成績不能去外國升學, 要去外國升學, 就最好讀國際課程.

EDB其實一直都好努力同全球大學協調, 目前全球不少大學, 都直接認受DSE既成績 (不過通常都要學生要再考IELTS確認英語能力), 包括Cambrideg, Yale 等 (當為計全球認受性, IBDP, GCE-AL會高好多)

要去海外升學, 並非要盲目追求際課程. 現實係, 只要你成績夠好, 那管你修讀那個學制, 一定會有大學願意收你.

當然, 不同學制有不同要求, 可訓練出小朋友係不同層面既能力, 沒有誰一定比誰好. 但所有國家同地區都係, 如果目標係要入讀本地大學, 最好方法就係讀本地學制。

hkpapa852 發表於 17-11-7 11:11
現實係殘酷既, 如果你花了10年時間兼用了近100萬, 但最後被學校要求不能考IBDP, 只能考認受性低一截兼無法 ...

哪一個學制都有些跟不上的學生,不如早些面對現實,在外汲收工作經驗不是更好嗎?

說浪費金錢,我覺得那些硬要讀上去,多花三年讀甚麼認受性低的副學生云云,不旦浪費金錢,更浪費了青春。為了一個學士學位,有人3年/4年攪掂;但有人要7年/8年,到27/28歲才找上一份月薪1萬頭的工,都唔知為乜?

累積了工作經驗後再進修,反而會更加實際。

hkpapa852 發表於 17-11-7 11:29
好多人都有一個誤解, 以為DSE成績不能去外國升學, 要去外國升學, 就最好讀國際課程.

EDB其實一直都好努力 ...
唔會掛,由細到大,even我既年代已經有好多同學讀本地學制然後到海外升學呢。

我相信更多人相信的誤解是--讀IB只能到外國升學呢!

kyliema2006 發表於 17-11-7 11:44
哪一個學制都有些跟不上的學生,不如早些面對現實,在外汲收工作經驗不是更好嗎?

說浪費金錢,我覺得那些 ...
如果學歷只係中六/Year 12 畢業, 坦白講, 係香港無乜工作可選擇.

去外國會好一點.

kyliema2006 發表於 17-11-7 11:44

說浪費金錢,我覺得那些 ...

同意,我也是這樣想。至緊要是孩子有個目標,是人有我有的心態

hkpapa852 發表於 17-11-7 11:49
如果學歷只係中六/Year 12 畢業, 坦白講, 係香港無乜工作可選擇.

去外國會好一點.
不是讀書材料的,我就唔贊成放洋。我份工見過不少留學生,有些堅叻,有些堅流,係海外讀左N年,一口爛英文,人工都係萬零蚊起錶。

真係讀唔成書的,就早早去學一門手藝,實幹D,都可以另一番天地。

錢應該花在刀口上的。

IB 同 DSE 的 要求及訓練都幾不同,但有一樣係幾肯定的,就是考到 IB 3X分或以上的,其英語包括寫及講都唔差的。因為英文差都考唔到IB。

不過,係咁多間IB學校裡面,中文見得下人的又真係數得出囉。
‹ 上一主題|下一主題