用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 讀IB 學校是否日後去外國升學係必然選擇? ...
樓主: honick
go

讀IB 學校是否日後去外國升學係必然選擇?   [複製鏈接]

tkinwong 發表於 17-11-5 15:59
我對IB唔了解。但IB來到香港,給我的感覺是,儘管學校唔填鴨,用IB課程,但去到最終,學生仍然都係要鬥高 ...

IB 係有一個學習框架。但評估仍然要考試,有考試就有得DRILL。

應該話任何考試到華人子弟手裡就係 DRILL。國外華人家庭普通成績好係咁,華人考國際公開試係咁。

有國外大學收左大陸留學生,發覺英文表現唔對版。公開試極高分入學,但實際英文表現差勁,認為有作敝之嫌。

其實國內生刻苦,隨時為準備公開試做一萬題以前模擬題目。普通非華人好難夠佢哋鬥。

ChocoMilk33    發表於 17-11-6 10:58

1998Ruby1998 發表於 17-11-6 00:48
回覆 honick 的帖子

自己係老師投訴常客,讀咁多年學校就畀人投訴咁多年。

我聽過某名男津,你叻到識飛,老師包容你忍你無問題。但普普通通又被認定攪攪震,一上課就被請出課室都有。

回說樓主問題,你仔唔定,要教識佢什麼時候要定下來,不影響他人,亦係尊重他人尊重自己表現。

準備搵個環境包容佢“唔定”, 並非長遠良方。

b3410    發表於 17-11-6 08:01

回覆 retriever 的帖子

你講緊我? 細個我成績都唔錯,大部份老師會容忍我唔聽書/坐唔定,但係有 d 老師(尤其老一輩)就捏死我都黎唔切。有 d 成績差嘅同學,冇帶書即刻畀人鏟上天花板。

不過真係要訓練定「坐定定」/「做自己野 X 分鐘不騷擾人」,不論去 IB/國際/傳統 學校。但係要分清楚係邊種問題,有 d 係悶而搵野搞,有 d 係過份熱情/投入而失控,從而對症下藥。

retriever 發表於 17-11-6 07:46

我聽過某名男津,你叻到識飛,老師包容你忍你無問題。但 ...

同意

retriever 發表於 17-11-6 07:46

我聽過某名男津,你叻到識飛,老師包容你忍你無問題。但 ...

包容行為有問題嘅學生未必同成績或叻唔叻有關,因為有部份行為有問題嘅學生本身係資優兒童,一般會比較容易出現問題,有尐學校(尤其某尐名校)較有經驗去處理呢類學生。

我認同您所講,應該先教識子女行為操守,總好過只係想搵一間”包容”嘅學校,而且包容得你亦可包容得其他人,如果上課時有大量需要被包容嘅人,呢尐亦未必係一間理想嘅學校。

1998Ruby1998 發表於 17-11-6 07:54
回覆 retriever 的帖子

你講緊我? 細個我成績都唔錯,大部份老師會容忍我唔聽書/坐唔定,但係有  ...

我女係會「過份熱情/投入而失控」,想請教可以點對症下藥呢?

回覆 liliankaykay 的帖子

我都係呢種,係比較難去矯正,因為唔係真「曳」,都唔係搞搞陣或者唔專心。我都唔清楚有咩特別訓練最有效。我有同小朋友補習,有唔少都係精力充沛(到夜晚 8、9 點都仲可以係公園跑幾個圈 ),導致上堂失控/難以專心,我都係畀佢地「放電」,限時星星跳/青蛙跳 XX 次,之後繼續上。不過呢樣係學校難達成,唯有不斷提醒,呢 d 要等佢長大,養成自制能力。
聽過有 d 家長會早 30 分鐘起身,帶仔女出去跑步,放咁 d 電,上堂會定 d。

honick 發表於 17-11-6 00:18
若果我仔keep 住咁活潑好動(已經有老師投訴)、咁活動教學或行IB 既學校是否會比傳統學校更啱佢?有冇過來 ...

就算學校可以遷就小朋友, 畢業後唔通又要求社會去包容?

人係需要學習遵守規則, 而唔係要規則去遷就佢

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

you can check the website of IS, for ESF, around 24% of graduates will study in local universities to further studies.

in terms of concentration, IS is more free for sure. for example, in kindergarten, they don't have snack time, they can take their snack to eat anytime they like. but during story time, kids have to sit still, no walking, can't close eyes or so, otherwise, teacher will stop you.

but the kids are expected to do a lot of presentation, about everything. what animal do u think we will see today, what are the characteristics of the animal you like most. some of the presentations are in front of the class.

u need to think if it suits ur kid.

樓主:

你個仔活躍,唔代表IB學校就歡迎你。可能係國際學校包容性高D。

至於IB,有朋友仔係DBS讀,成續屬OK中等。選讀 IB 的第一年,叫苦連天,可能相對冇咁寫得,亦唔明白點解其它同學答問題可以咁有見地。當時佢話讀DSE的同學係無咁辛苦的。

最後成續,just beyond HK average。係港大都有conditional offer。

kyliema2006 發表於 17-11-6 10:26
樓主:

你個仔活躍,唔代表IB學校就歡迎你。可能係國際學校包容性高D。

孩子同學今年IB 33分入港大,不是神科,我見其他大學有D科收28, 所以留港入大學機会是有D。反而在香港想入IB課程的學校,一係入國際/private independent schools,如入同時提供DSE/IB的直資就是看能否入到IB班

Well, if you go to US to study, the universities will look at SAT, ACT etc. The tests are much more easier.

If you go to England, it has its own GCE, and it is an easy exam.

If you go to Australia, it has its own easy HSC exam in NSW.

IB is not easy at all, and I think it is only "a little bit" easier than DSE. However, the 2 exams require different things.

You can apply those overseas universities by IB, but IB is much much more difficult and requires lots of writing ability and will have disadvantage in scoring good results.

In return, the kids can apply the universities in HK by SAT, ACT, GCE, HSC by non-jupas if they want to come back.

So, why IB??

AndrewHo_FB 發表於 17-11-6 10:55
Well, if you go to US to study, the universities will look at SAT, ACT etc. The tests are much more  ...

You cannot apply to the US with SAT/ACT only, right? In fact, some universities no longer require these tests.

poonseelai 發表於 17-11-6 10:54
孩子同學今年IB 33分入港大,不是神科,我見有D科收28, 所以留港入大學機会是有D。反而在香港想入IB課程的 ...

IB 33分入港大咁正? 係咪社科院?

retriever 發表於 17-11-6 11:15
IB 33分入港大咁正? 係咪社科院?

Faculty of education

poonseelai 發表於 17-11-6 11:26
Faculty of education

HKU Faculty of Education.....

2016年時 JUPAS 收生平均分, Best 5攞23分就入到, BED & BSC 雙學士最低22分都有.... 所以IB 33分入到, 一D都唔出奇.... 但如果 IBDP 33分仲係要CO, 似乎 HKU 對 IBDP 考生既收生要求, 係高過 DSE 既考生

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-11-6 11:45
HKU Faculty of Education.....

2016年時 JUPAS 收生平均分, Best 5攞23分就入到, BED & BSC 雙學士最低 ...
其實DSE的平均分是多少呢?

以IB為例,香港學生考IB 的平均分約為35左右;咁我估都有6成IB學生有32分掛。

但根據教育局資料(見下),只有約42% DSE 學生考獲大學入學資格。咁可以入讀港大教育系的比率應該會更少。

咁講法,可唔可以理解為:係香港讀得到IB既,入香港既大學比率可能比DSE更高呢?

http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/Media/PR/20160712_HKDSE_FULL_Results_CHI.pdf

kyliema2006 發表於 17-11-6 12:29

以IB為例,香港學生考IB 的平均分約為35左右;咁我估都有6成IB學生有32分掛。 ...

絕大部份讀本地學校讀IB嘅學生都被揀過先至有得讀IB課程,DSE係無論乜學術水平嘅學生都要考,唔可以用合格率直接比較。

kyliema2006 發表於 17-11-6 12:29

以IB為例,香港學生考IB 的平均分約為35左右;咁我估都有6成IB學生有32分掛。 ...
香港大學收生其實好現實, 無論邊種學制, 只要夠高分就得, 話之你係DSE, IBDP, GCE-AL.....

但要入讀UGC degree, 最簡單直接而又機會最高既方法, 係考DSE透過JUPAS

其它以非DSE成績去報考香港既大學, 要自己一間一間報, 一間一間考, IBDP要同GCE-AL, 修讀其它國際課程既香港考生(如中學係海外讀書回流香港既學生)一齊爭

Soundervolt 發表於 17-11-6 12:41
絕大部份讀IB嘅學生都被揀過先至有得讀IB課程,DSE係無論乜學術水平嘅學生都要考,唔可以用合格率直接比較 ...

全港約有2000人考IB, 大部分的IB學校只有單一學制。要經過“揀”才可讀的IB學生有幾人?300?咁都係佔15%左右。
‹ 上一主題|下一主題