用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 邊間私小有語境,但課程唔太谷?
樓主: wcyjessica
go

邊間私小有語境,但課程唔太谷?   [複製鏈接]

mcl203 發表於 17-11-6 16:37
咁,都唔少best of the best ~~~

入得去基本上心底中都有呢個願望既。。

mcl203 發表於 17-11-6 16:37
咁,都唔少best of the best ~~~

又係反思題,唔谷唔深既一份卷,為何又會出現自己小學學生多進佔前列成績? 前題下,教深2年果D並無出現於試卷中,又或,無教深下又是否表示他校教淺左~~~

回覆 mcl203 的帖子

有兩類「補先 2 年」,第一類係真係 DG 起步位高過其他學校,以英文為例,人地小一學 present tense、plurals,佢已經要學 past tense,所以出外補的話,一定要讀深。我讀書補習果陣都遇過 DGS(佢低我一年),程度的確唔同,大膽自信、吸收能力快,所以好快就跳班讀。第二類係家長要求女女「跟上有餘」,所以再額外讀深一兩年,所以好多同學仔 2、3 年級已經係出面學校嘅 5 年班程度,甚至更高。
除英數外,中文常識都係冇教深。
論自身學校課程,真係唔谷。但係放學之後,10 有 8 個都係度密密補操 fit,剩低兩個係家長教女/天才。

mcl203 發表於 17-11-6 16:42
又係反思題,唔谷唔深既一份卷,為何又會出現自己小學學生多進佔前列成績? 前題下,教深2年果D並無出現於 ...

我見。。如果以以前我對中小ㄧ年級的認知,jsㄧ年級的英文卷係深好多的(活好多)。但如果英小角度睇又可能唔同D

1998Ruby1998 發表於 17-11-6 16:43

有兩類「補先 2 年」,第一類係真係 DG 起步位高過其他學校,以英文為例,人地小一學  ...

似乎,第一類已經反駁左你無教深既說法~

cmchang0927 發表於 17-11-6 16:45
我見。。如果以以前我對中小ㄧ年級的認知,jsㄧ年級的英文卷係深好多的(活好多)。但如果英小角度睇又可能 ...

英小可以參考吓MCS 或 MPS生既分班, SPCS 假設左係谷前左少少,有無教深,係跟大部分英小既比較嘛~

mcl203 發表於 17-11-6 16:42
又係反思題,唔谷唔深既一份卷,為何又會出現自己小學學生多進佔前列成績? 前題下,教深2年果D並無出現於 ...

同埋我覺得佢功課好少,數ex只有幾題,有D smart的做幾題ok,但若有D要做十幾題才摸索到怎辧?所以我覺得理解力強較適合此校。

我唔係講佢冇教深,係佢起步畀人高一層,the pace of learning is just the same as the others but they are on a different level。課程唔谷嘅意思係佢小一教小三嘅課程,中間冇教快教慢,一樣進度,只不過學生年齡係細 2 年而已。有 d 學校真係會小二上學期教曬人地小三嘅課程,然後下學期教小四,呢 d 我稱為谷,所以 DGJS 不屬於谷。

cmchang0927 發表於 17-11-6 16:55
同埋我覺得佢功課好少,數ex只有幾題,有D smart的做幾題ok,但若有D要做十幾題才摸索到怎辧?所 ...

即係教左幾多,理應考番幾多,最終異於測考既水平要求,真係難辨係正常定谷~

mcl203 發表於 17-11-6 16:59
即係教左幾多,理應考番幾多,最終異於測考既水平要求,真係難辨係正常定谷~
...

功課量上不谷
正常程度for smarter kids

回覆 cmchang0927 的帖子

要做十幾題才摸索到」嘅同學仔少之又少,因為一開頭小一入學面試已經被淘汰。 同埋呢類學生,父母都會感覺到吃力,不得不轉校。

1998Ruby1998 發表於 17-11-6 16:58

我唔係講佢冇教深,係佢起步畀人高一層,the pace of learning is just the same as t ...

咁有趣,非正常下既正常,都歸入正常,若用咁理解角度去睇,咁就真係正常過正常,一出世既BB食粥水都係正常 ~~~

hkpapa852 發表於 17-11-6 16:08
補吓家長個"心"

正解

....

somoon 發表於 17-11-6 19:13
似乎太神化左JS

JS 英文係比較深……識幾個考第一的都有出去補。

宜家補習唔代表跟唔上,好多本身有能力而且成績好嘅學生為咗精益求精、練習考試技巧囉高分,一樣走去補習。

回覆 somoon 的帖子

依家時代變,讀書叻更加要去補,保住第一寶座。之前有篇報導話有個狀元冇感謝學校悉心教導,而係感謝咁多位補習老師。

....

tonyjaababy 發表於 17-11-4 03:52
小女讀緊聖瑪加利男女英交中小學,有語境,讀了二年完全唔谷。平均每日二樣功課,周末會多1-2樣。每月中, ...

我對聖瑪加利呢個學校好有興趣。可以分享多點嗎?例如老師質數,教學理念。我個女好怕羞,我擔心interview 會好蝕底

1998Ruby1998 發表於 17-11-6 16:58

我唔係講佢冇教深,係佢起步畀人高一層,the pace of learning is just the same as t ...

讀小一教小三嘅課程都吾叫谷?
咁叫咩?
叫教得深?
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

回覆 virgokaren 的帖子

我定義嘅「谷」係本身學生程度未必夠班,而學校又教得非常快,測驗功課非常多而深。或許你定義嘅「谷」與我唔同。
拔萃小一好多都已經有二年班程度(以二線小學程度黎講),所以教嘅課程與二線小學三年班一樣的話,我唔覺得算谷。
‹ 上一主題|下一主題