用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 協恩中學各級名列第一的學生中,有4人來自附小 ...
樓主: Arabellahk
go

協恩中學各級名列第一的學生中,有4人來自附小   [複製鏈接]

mother904 發表於 17-11-17 17:17
其實協中級一來自協小,根本不代表些什麼,可能只是剛巧這幾位協中級一是強人,又或者正好解讀了協中收協小 ...

個人認為,"協中"哩一刀不會切得十分明顯地把比較弱嘅"協小"生分開出嚟!我估計仍然會有50人被取錄的呢!而這中位數會漸漸減少吖?!定係漸漸增多呢?!就好睇協小日後有幾努力啦!

Arabellahk    發表於 17-11-18 14:29

我估計今年至少錄取協小60人

協恩中學再次獲得學界九龍區籃球賽D1組別冠軍。球隊有8名中六學生,今年對籃球打得出色的小六生,絕對是好消息。

醒目開學勳章

Arabellahk 發表於 17-11-19 00:47
協恩中學再次獲得學界九龍區籃球賽D1組別冠軍。球隊有8名中六學生,今年對籃球打得出色的小六生,絕對是好 ...
籃球隊每年都會收人

Arabellahk 發表於 17-11-18 15:20

這個估計也算合理及正常,扣除幾個去友校,這60人也是band 1

sukitelfold 發表於 17-11-19 11:18
這個估計也算合理及正常,扣除幾個去友校,這60人也是band 1
謝謝資訊。請問從那裡得知協中收協小大約60人 ?

開學後已經有兩位C級以上同學退學去外國讀書!

(或許她們家人都認為既然不能直升就離開。)

如果真的收60, 小女和同學們應該感恩及鬆一口氣啊!

sell2japan 發表於 17-11-19 20:23

大家純粹「估計」⋯⋯

sell2japan 發表於 17-11-19 20:23

其實如果收60人(B1成績), 我估協小家長應該收到資訊,今年係第-年全開放,正常應該收佢想收学生,冇分街外同協小,當然必定先收B1A先, B1B...., 其實最好同自已班主任了解凊楚
妹妹豬 齊來做個好朋友)

回覆 zitaeric 的帖子

謝謝分析。如果已經是B1A的知或不知就應該不用愁吧 !

但是B1B (約21~40)和 B1C(41-60)就沒有收到消息。

其實以前是有家長提及班主任都只是估只收1~40內又會申請協中的同學,

真的從來沒有聽聞會收到B1C。

加上簡介會前已明言沒有優先, 所以怎樣看也不似會收60個

既然預計不能直升, 部份同學那就另謀後著算了

sell2japan 發表於 17-11-19 23:04
回覆 zitaeric 的帖子

謝謝分析。如果已經是B1A的知或不知就應該不用愁吧 !

協小全個六年級有多少人?
其實B1BC同學成績已很不錯,玩得又讀得,好多都係這-層。讀得協小都好希望入番協中,吾知你地是不是早幾年已知來屆收生安排,想必壓力很大。協小会吾会提早知道錄取,至少係第-批-至二月,我想對你地会清晰好多,吾应該拖住。希望你地順順利利,入到心儀学校
妹妹豬 齊來做個好朋友)

zitaeric 發表於 17-11-20 08:55
協小全個六年級有多少人?
其實B1BC同學成績已很不錯,玩得又讀得,好多都係這-層。讀得協小都好希望入番 ...

大約96人

回覆 hkpapa852 的帖子

peggy 發表於 17-11-19 01:25
籃球隊每年都會收人
但今年籃球隊很大機會會多收人,因為籃球隊中有8名中六生,大部分是主力,其中有2人曾獲得學界MPV,今年急需增加新的血液。

Arabellahk 發表於 17-11-22 14:21
但今年籃球隊很大機會會多收人,因為籃球隊中有8名中六生,大部分是主力,其中有2人曾獲得學界MPV,今年急 ...

唔好搞錯,出年離隊果批係Grade A,HYS 一向係籃球咁強,理應已有Grade B生明年補替,要收既相信亦係如常收S1生,或補D插班生~

Arabellahk 發表於 17-11-18 15:20
你係咪想得有D天真?如果真係收60人咁多,做乜要轉直資又要脫直屬攪咁多嘢?等咗咁多年終於可以自主收多D學生,仲要收你60個?

mcl203 發表於 17-11-22 14:39
唔好搞錯,出年離隊果批係Grade A,HYS 一向係籃球咁強,理應已有Grade B生明年補替,要收既相信亦係如常 ...
請問協恩籃球隊共有多少人?

Arabellahk 發表於 17-11-23 00:14

唔太清楚~

Arabellahk 發表於 17-11-23 00:14
簡單D去諗, 藍球比賽要6人落場, 每個位置預佢有2個後備, 即係大約18人.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Eat_Sleep_Play 發表於 17-11-22 19:18
你係咪想得有D天真?如果真係收60人咁多,做乜要轉直資又要脫直屬攪咁多嘢?等咗咁多年終於可以自主收多D學 ...

認同

Arabellahk 發表於 17-11-22 14:21
但今年籃球隊很大機會會多收人,因為籃球隊中有8名中六生,大部分是主力,其中有2人曾獲得學界MPV,今年急 ...

太天真了, 畢業的都有中五中四的頂上, 要收運動叻一早已有教練推薦
‹ 上一主題|下一主題