用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 協恩中學各級名列第一的學生中,有4人來自附小 ...
樓主: Arabellahk
go

協恩中學各級名列第一的學生中,有4人來自附小   [複製鏈接]

hugub 發表於 17-11-14 17:57
你最睇得透

呢,中學部成日話「未有最後決定」嘅?好多人唔鍾意,但佢又冇講錯喎,始終收幾多協小妹妹至少要睇以下因素:
1)協小妹妹成績同特異功能
2)外來申請者成績同特異功能
3)該年度邊隊運動校隊缺人
因此每年都唔同,又叫佢點俾到確實答案呢?

YolandaTam 發表於 17-11-14 19:32
呢,中學部成日話「未有最後決定」嘅?好多人唔鍾意,但佢又冇講錯喎,始終收幾多協小妹妹至少要睇以下因 ...
學校好進取,每一位想收的同學都會儘量爭取,所以有時的確要call 來又call, 逐個放位,擠牙膏

Yanamami 發表於 17-11-13 09:31
當年同学仔派不到心儀中学(但已係好好1A校)去叩门我女果间,in完收左,夜晚去食飯慶祝之时收到叫第日去3rd  ...

3rd in 完都仲等通知好似當個學生係大後備, 感覺非常唔好

回覆 os_ecu 的帖子

有聽聞以前有人曾經4見,但最後無收!俾我會嬲死
好似係首見、見副校、音樂、體育都見勻但由於我不認識當時人,也無法肯定得知事情真偽。

bettyay 發表於 17-11-15 13:07
回覆 os_ecu 的帖子

有聽聞以前有人曾經4見,但最後無收!俾我會嬲死

4見都吾收?

bettyay    發表於 17-11-15 13:23

回覆 kimberlybaby 的帖子

我也是這樣反應
如果是真case! 好可能是成績或品行過不到校長關

os_ecu 發表於 17-11-14 12:10
睇到咁復雜做乜,收好既學生嚟出好成績. 人之常情.

知道出面大把好嘢慕名而嚟, 但因種種原因要先收啲唔夠 ...
參考數據王做法, 用數據反映現實最客觀, 那麼

近兩年HY 高中精英班內協小所佔比例是 15/72 及16/72,

是什麼因由要「脫龍」?無奈 !

....

nobody2018 發表於 17-11-15 13:51
協恩中學各級名列第一的學生中, ...參考數據王做法, 用數據反映現實最客觀, 那麼

近兩年HY 高中精英班內協小所佔比例是 15/72 及16/72,
如果比例屬實, 又真係唔算高喎!

nobody2018 發表於 17-11-15 13:51
參考數據王做法, 用數據反映現實最客觀, 那麼

個人睇法,呢個比例對於有直屬小學既中學都係正常,現實係中學部未能企於超級成績一線之列,又加上直資收學費,會令前列學生尋求外闖,若計番呢批前列本校生,對比於外來傾向收尖子生,又佔較多人數,協小生成績似乎唔差噃~

脫龍,最直接既諗法就係收生權,為提高成績為目標~

mcl203 發表於 17-11-15 14:25
個人睇法,呢個比例對於有直屬小學既中學都係正常,現實係中學部未能企於超級成績一線之列,又加上直資收 ...
調轉唸,非精英班同學。如果協小之前大概80個入中學,15-16個入精英班,其他至少60 +入唔到。咁非精英班的同學,大概超過一半為協小同學。如果中學大刀闊斧咁,replace換血,換入他校精英,咁開多個精英班都夠

b3410 發表於 17-11-15 14:47
調轉唸,非精英班同學。如果協小之前大概80個入中學,15-16個入精英班,其他至少60 +入唔到。咁非精英班的 ...
協小都走左部份去他校...我懷疑有無80個入到協中
都講左...脫龍咪係想放棄班唔想收既學生...精英化學生去為成績
協小係津校...同大部官津一樣...面對情况一樣...似乎不可能用協小生去同外來大量既尖子...用比例去分高下~~~

代友一問, 朋友女協小級尾20%, 一定升唔返協中, 咁呢啲成績可去他區既BAND 1中學嗎?如同區又可以點揀呢?

mcl203 發表於 17-11-15 14:54
協小都走左部份去他校...我懷疑有無80個入到協中
都講左...脫龍咪係想放棄班唔想收既學生...精英化學生去為 ...
絕對同意,協小的成績已經非常出色。實在是中學想要精英中的精英。

Avenger 發表於 17-11-15 14:59
代友一問, 朋友女協小級尾20%, 一定升唔返協中, 咁呢啲成績可去他區既BAND 1中學嗎?如同區又可以點揀呢? ...
我估協小未必有80%的全港band 1

b3410 發表於 17-11-15 15:22
我估協小未必有80%的全港band 1
我認為係"一定無"
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

即是呢隻爛船三斤釘去他區都唔可以睇高一線? 咁同校網BAND 2可以有咩選擇?

Avenger 發表於 17-11-15 15:42
即是呢隻爛船三斤釘去他區都唔可以睇高一線? 咁同校網BAND 2可以有咩選擇?

九真或培道

YolandaTam 發表於 17-11-15 15:58
九真或培道
THANK YOU! 好似都唔差喎!
‹ 上一主題|下一主題