用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小四英文
樓主: rulerL
go

小四英文 [複製鏈接]

醒目開學勳章

momama 發表於 17-11-5 15:18
An MTR, a university, 基本上老師都會特別教,因為好少人係學得識用讀音去決定a, an。睇清楚啲筆記、工作 ...
但我記得小學老師講解時係用讀音分喎,仲要係屋村小學添

little_yolky    發表於 17-11-7 13:48

bobbob 發表於 17-11-5 15:34
但我記得小學老師講解時係用讀音分喎,仲要係屋村小學添

一般老師有教,但係咪學得到又係另一回事;有教又肯讀書,起碼過到關囉

little_yolky    發表於 17-11-7 13:48

1998Ruby1998 發表於 17-11-4 23:10
回覆 dearmm 的帖子

我冇用 Grammar 書,所以唔清楚邊本值得推介,唔好意思!

Thanks!!

解得好清楚,連我呢D學唔好英文的都明晒
學到野,阿女都係小4,EK真係好多JM

謝謝, 我小朋友都係小四, 學到野.
另外想問, 點解 VISIT 唔係寫成VISITTING (前面有vowel), 而係VISITING?

回覆 思思baby 的帖子

呢個同英文讀音有關。
如果係 2 個音節,後面係重音,後面係串法係 1 個 vowel + 1 個 consonant(例如:beGIN, reFER),就需要加多個 consonant(Beginning,referring)。Visit 重音係第一個音節,VI-sit,所以唔需要加個 t,就同 LIStening,HAPpening 一樣。

必須要後面係串法係 1 個 vowel + 1 個 consonant,如果係 explain、collect 的話係唔得,explain 個尾係 2 個 vowels +1 個 consonant(ai+n),collect 尾係 1 個 vowel+2 個 consonants(e+ct),所以都係 collecting、explaining,冇加多個 consonant。

不過凡事有例外,目前我只係諗到有兩個動詞重音係前面而又需要加多個 consonant,TRAvelling 同 CANcelling。

依家 06:50,我剛剛訓醒,未必解釋得好,唔明的話我再儘量解釋。

ppmmbb    發表於 17-11-16 15:25

回覆 1998Ruby1998 的帖子

經一輪思考同消化後, 我明白了, Ruby 你真好人, 花咁多心機來解釋, 好多謝你
Visiting: 這個字阿仔小二時問過我為何不用double t, 他又問過老師, 老師唔知有冇教返佢, 好彩兩年後的今日清楚了.

Louder (not loudder): 這個字阿仔而家小四遇到, 阿仔初初寫 loudder, 但我見到有兩個vowels, 所以解釋左比佢知不用 double d, 應該同你以上講差不多道理.

冇問題,溫故知新,我解釋畀人同時都係幫緊自己。
只要係關乎讀音的話,應該都係用同樣道理。

回覆 IloveJJ 的帖子

呢個我係陪學生做練習多,自自然然發現到點樣幫學生記。加上依家讀呢個系,English Grammar 係其中一節課,有 essay 要寫,少不免都要 list 曬 d 字出黎,然後搵共同點,一個一個假設套入。

以前只會覺得順口/順眼,係開始教人先意識到呢 d 「橋妙」。

醒目開學勳章

momama 發表於 17-11-5 19:59
一般老師有教,但係咪學得到又係另一回事;有教又肯讀書,起碼過到關囉
...
講開又講,我好奇問下阿仔,佢話學校冇教(可能未教),但佢憑讀音順唔順口又答得啱喎,語文其實好多時唔駛死記

1998Ruby1998 發表於 17-11-7 20:00

以前只會覺得順口/順眼,係開始教人先意識到呢 d 「橋妙」。 ...
吓..........乜你都係用呢招架..............阿妹之前咁, 仲俾我鬧添..............

回覆 little_yolky 的帖子

唔係個個都有足夠能力靠感覺「順口順眼」,否則就唔會有咁多人點極都唔明,做極都錯,串極都唔對路。

little_yolky 發表於 17-11-8 17:56
吓..........乜你都係用呢招架..............阿妹之前咁, 仲俾我鬧添.............. ...

有語感的人係咁的。點樣培養語感?咪一味用多D。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

1998Ruby1998 發表於 17-11-7 14:48

呢個同英文讀音有關。

呢D文法又煩鎖無趣又有 exceptions, 中學大學讀 linguistics 會啱,小學生都係睇多D書或死記實制。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 17-11-8 19:59
呢D文法又煩鎖無趣又有 exceptions, 中學大學讀 linguistics 會啱,小學生都係睇多D書或死記實制。
...
我覺得好有趣呀。

shadeslayer 發表於 17-11-8 19:54
有語感的人係咁的。點樣培養語感?咪一味用多D。
..........佢順口up個答案我聽, 我問佢點解咁用佢又答唔出............所以就俾我鬧佢不求甚解...........都係當年一年級既事了................

little_yolky 發表於 17-11-9 08:16
我覺得好有趣呀。

你係大人啊。
‹ 上一主題|下一主題