用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 銀禧vs丘中
go

銀禧vs丘中

小女九龍城區小學b1尾至b2頭但英文數一數二。我們是基督教家庭, 傾向教會學校。佢自行一定要報迦密, 自二是銀禧或丘中好?

elbar    發表於 17-11-2 21:50

銀禧

klungbb 發表於 17-11-1 09:08
小女九龍域區小學b1尾至b2頭但英文數一數二。我們是基督教家庭, 傾向教會學校。佢自行一定要報迦密, 自二是 ...

你應該已知迦密純以成績鬥,迦密也非收特異的學校。呢個成績自行應無機,除非你識人。

純粹個人意見,如果阿女係邊緣人,我會放棄迦密,銀禧放自一,丘中放自二。不過1C嚟講,銀禧都未必收。

回覆樓主:

我當然知道報迦密是浪費機會, 但她對自己面試有信心, 很想試!

klungbb 發表於 17-11-1 12:13
我當然知道報迦密是浪費機會, 但她對自己面試有信心, 很想試!
要留意迦密是全in還是揀人in,如果是以教育局次第排名揀人in,可能未必有機會in,況且...這些band 1頭的津校都係睇成績多,如果面試叻我諗直資會考慮多D

近三四年, 迦密收4-500份申請表, 當中收自行少於40人, 試想band 1 A學校, 會選什麼類型學生, 成績好(頭1-5), 教統局次第高, 品德好, 面試表現好等等........, 咁多份表, 1B都未必留意架, 不如自行好好找二間大機會入的中學, 唔洗擔心呈三, 和攪珠要摶運氣喇

klungbb 發表於 17-11-1 12:13

孩子有自信心是好事呢!加上她的英文了得,對面試部份或許得分可以好高,但亦要讓女兒有定心理準備,此役會是相當有難度,因為成績次弟之得分會減低她的成功率,然而,小孩子想讀的學校就好難估計得到孩子的成長速度有多大,只要你和女兒清楚現況就得呢!

我會選"銀禧",雖然B1c-B2a要入銀禧亦有一定的難度,不過,我覺得你囡囡英文比較好且有自信於面試,對於單對單面見形式會是有利呢!加上若然可以响自行申請表裡見到囡囡了得的英文能力,如一些英文測試或比賽之類,就更吸引到面見官之目光,可大大提升她的面試成功率呢!我估計英文成績好好的"邊緣人"入到銀禧會係幾適合和自行階段或許有些機會的呢!

至於"丘中",個人認為B1c-B2a成績响"自行階段"機會會很大,因為B1a和B1b之學生會向更高之處嘗試,B1c學生又未必想咁快响自行時順利被丘中取錄,故B1c學生未必會响自行時選擇丘中,持觀望態度等埋呈3努力後的結果如何再作決定和只要最後大抽獎時還是屬於Band1組別學生,丘中仍然大機會入,所以對B1c學生而言,選丘中多以觀望為主,那麼,只有少部份(B1c)生和剩餘(B1c-B2a或B2a)佔大多數的學生就會是丘中自行階段的主要客源,即是話你囡囡屬B1c-B2a成績响自行選丘中會是機會很大被取錄的呢!

另外,你要十分肯定清楚B1c-B2a是否一定有得面試响"自行收生階段",你務必要去"迦密"和"銀禧"了解了解下呢!

努力呀!

回覆樓主:

真心講, 迦密同銀禧放自行, 只會陪跑, 唔好浪費2個機會。

考好呈二呈三, 上返band 1生位置, 大抽獎才有機會。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

YmOra 發表於 17-11-1 13:25
孩子有自信心是好事呢!加上她的英文了得,對面試部份或許得分可以好高,但亦要讓女兒有定心理準備,此 ...
舊年銀禧仲係話全in, 迦密好似唔係。就算有得in, 真係好難用面試分去追成績既差異, 迦密自行應該係全收B1A。但如果自行揀丘中, 我肯定樓主唔甘心, 因為仲有大抽奬機會, 如果係B1生, 就算係B1C都有機會入迦密。

little_yolky 發表於 17-11-1 14:09
舊年銀禧仲係話全in, 迦密好似唔係。就算有得in, 真係好難用面試分去追成績既差異, 迦密自行應該係全收B1A ...

迦密自行應該係全收B1A。

呢點我好懷疑..... 相信唔係真係咁多B1A學生會自行選迦密, 尤其係女仔
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

迦密舊年都仲係全in,不過係四圍走,入三個課室考中﹑英同見家長。

leafun 發表於 17-11-1 14:14
迦密舊年都仲係全in,不過係四圍走,入三個課室考中﹑英同見家長。
面試要見家長????? 死啦!!!!!!!

hkpapa852 發表於 17-11-1 14:14
迦密自行應該係全收B1A。

呢點我好懷疑..... 相信唔係真係咁多B1A學生會自行選迦密, 尤其係女仔
唔計直資, 只係九龍城區B1A女仔唔揀佢, 就得華英, 旅港成績雖然好, 但大家唔知點解都會先揀迦密, 自行收得3X人, 仲有隔離區, 所以全收B1A實在正常。我哋學校老師叫唔考到十名內, 唔好報迦密, 所以阿女家下咁搏命就係咁解。自行都收B1B, 唔好氹我開心呀。

迦密由小四成績表看到小六, 所以要求的, 是穩定的基礎

還有, 小學快結束, 中學將開始, 六年的中學生活, 找一間啱自己學校, 勝過一切名氣之爭.

回覆 little_yolky 的帖子

我大女舊年in迦密,不過入唔到,佢話應該係炒interview。第一間課室考中文,畀篇文章睇幾分鐘(有計時,但唔記得三定五分鐘),之後到老師面前,老師問文章問題。不過阿女話老師有問佢特首選舉問題(佢話佢炒咗粉喎)。第二間課室考英文,畀篇文章佢睇五分鐘,之後見老師時要讀篇文章加老師問文章問題。第三間課室係家長同小朋友一齊入去,入到去,老師睇自己帶去既中英數作文+assignment ,老師會一路睇作文一路問題,例如我個女份英文作文係閱讀報告,佢有問阿女鍾意睇乜書,另外有問佢唔鍾意自己學校,點解。家長果part只係問吓對個女有乜expectation.......

leafun 發表於 17-11-1 14:54

我大女舊年in迦密,不過入唔到,佢話應該係炒interview。第一間課室考中文,畀 ...
介唔介意, 講埋教統局次弟, 純參考

回覆 CMMANDY 的帖子

只可以講阿女係級五至十。

leafun 發表於 17-11-1 15:01
回覆 CMMANDY 的帖子

只可以講阿女係級五至十。
叻女,

我囝10-15, , 所以條龍真是好長, 711 位後, 我明白到, 自行入迦密, 真是難啊

leafun 發表於 17-11-1 14:54

我大女舊年in迦密,不過入唔到,佢話應該係炒interview。第一間課室考中文,畀 ...
expectation..............唔好做啃老族.....................