用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小五第一次考試, 中文深左好多
go

小五第一次考試, 中文深左好多   [複製鏈接]

littlelamlam 發表於 17-10-31 22:59
我囡由小一到小四中文考試全A, 今次小五第一次考試, 佢番黎同我講得80分 , 跟住話, 佢果班最高都係8 ...

我完全明白妳心情,去到呈分試面對升中,分數 A/B 就算實際相差未必太多,但心理上果股無形壓力的確很大。還記得小兒呈一出來成績主科全A,當年心情的確如同坐過山車。部份學校為了讓學生成績表不太難看,一般呈分時都不會出得過深,但亦有學校會在其中一次考試深少少,以分辨能力高的同學及排名。校內分數對升中只是其中一部份,最重要還要看呈分排名及小學過往成績,其實中學大多會知道周邊小學水準,所以都不用太擔心。
Anyway 呈一已考完,唯有赛後檢討及努力考好呈二及呈三,若卷深全校同學成绩都跌,就不用太擔心。

IloveJJ 發表於 17-11-1 13:16
我哋都深咗,中英數常全部深咗,數學嚟緊考試,仲要分兩份卷。死未?
講真我喜歡深少少,卷淺只對细心的同學有著數,但卷深少少才能真正分到學生實力。

IloveJJ 發表於 17-11-1 13:40
都係,我都喜歡卷深既,但會嚇一跳囉!
你仔仔我唔知,但我仔若卷淺一定唔夠其他同學细心,就以數學為例,深题目佢好少錯,但卷淺就.....  

littlelamlam 發表於 17-11-1 16:08
謝謝! 不過亞囡今次吾係呈分, 係小五第一次試, 佢出年6月至呈一, 呢段時間真係要好好裝備下!

其實我都想 ...
咁唔怕啦。加油 !
‹ 上一主題|下一主題