用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 坐定睇書會專注力不足嗎?
go

[過動] 坐定睇書會專注力不足嗎? [複製鏈接]

我囝今年k2, 4歲,老師今日叫我帶佢check專注力,但又話佢唔係過度活躍。
平時係屋企經常自己睇書,去圖書館坐1,2個鐘都得。我好有疑惑可以坐定睇書的小朋友,究竟會唔會有專注力不足問題呢?
   4    0    0    0

Gary_family 發表於 17-11-1 02:42
聽聞會,只要佢鍾意看書!
見過有文章寫,專注力不足的小朋友,係對自己不喜歡的事情不專注,走神!
但其 ...

我都唔明,好有疑惑!
我睇文章又係話只要有興趣可以專注,但無興趣就分心。hello kitty唔使男人,我都無興趣(emoji)

Gary_family 發表於 17-11-1 19:00
有時候,我覺得世界(香港)對小朋友的要求也實在太嚴謹了!

你說得對!
因為老師話阿仔-有小小事就飛奔去睇,例如:同學跌左擦膠,阿仔會走去幫手揾、茶點拎住蘋果離座,但屋企吃飯從來唔會,好多次食放題佢坐同吃足2小時
同埋今年升左k2功課同茶點同時進行,阿仔好鍾意食野長期肚餓,好想吃完茶點先做功課,但要霸到位先可以,否則要做功課先!阿仔想等位,但老師又唔比,結果昨天阿仔唔拎功課做,甘就變左不合作了!其實我問佢,佢話想食完先做,並唔係唔肯做。唉……老師同阿仔都有大家立場,亦無錯。只有我頭痕究竟呢個小朋友係有病定無病呢?

Gary_family 發表於 17-11-1 19:00
有時候,我覺得世界(香港)對小朋友的要求也實在太嚴謹了!

Exactly! 我地返工都唔會百分百專心啦,點解要要求幾歲的小朋友,你想佢坐就要坐定、你要佢玩又即時要投入!㩒制咩?!

回覆樓主

Cynw128 發表於 17-11-2 17:25

Exactly! 我地返工都唔會百分百專心啦,點解要要求幾歲的小 ...

就係㩒制!因為佢話阿仔做靜態野唔得,話玩就即去………
其實我好想問老師靜態例如係咩?如果係畫畫,佢一定無興趣!佢興趣係puzzle,lego,車。我一向有帶佢去遊戲室,以前每度玩30秒,而家係同-個範圍内玩半個鐘,甚至-小時都可以。
我約左下星期-去健康院check,今日希望問老師多啲堂上情況,希望自己同姑娘了解下。老師的答案都只係話上堂時有搞隔離位,但無話離座。拎住蘋果周圍行,但學校餐單係3星期先吃-次蘋果(上次向我投訴都係蘋果)。我真係好想知係每日都周圍行定只係果-次囉!

Gary_family 發表於 17-11-5 07:11
最恐怖係,連專注玩puzzle, Lego 也不能否定佢唔係ADHD , 因為佢鍾意玩!
我覺得鍾意做補充練習,尤其閱讀 ...

哈哈我諗都係!
我老公本身都覺得阿仔唔係,憑佢日常表現睇!我自己都好有懷疑,不過呢幾日上網睇完-大輪。
其中—個家長分享話佢小朋友又係睇書、lego可坐定,但係ADHD衰一玩好high、衝動 唉……人總有缺點,有人脾氣好、有人脾氣壞,莫講小朋友!
不過我同老公明白晒,亦深信阿仔都有係唔奇,佢的確係樓下公園玩經常跑去扶起跌倒的小朋友!老師話佢分心走去幫人執野

Gary_family 發表於 17-11-5 23:10
天呀!分心幫人又唔啱?唔幫人又比人話冷漠,limited social interaction ! 救命(emoji)!
...

我都好無奈!
唔知應唔應該繼續教佢樂於助人好?!?!
今日去左健康院見姑娘,佢都話係兩睇。如果用老師角度,2對30人咪嫌麻煩囉!
安排月尾帶齊功課、學校評估見醫生,再詳細問話。
姑娘話未至於過度活躍,甘我都安心左一半既。事關阿仔以前好活躍、無耐性又訓好少,我都有擔心過,但入學後越來越有進步。希望佢啲專注力都係甘,逐漸長大更加懂得守規,知道不同場合不同要求!

ckmouseckmouse 發表於 17-11-5 19:58
哈哈我諗都係!
我老公本身都覺得阿仔唔係,憑佢日常表現睇!我自己都好有懷疑,不過呢幾日上網睇 ...

想當年我囡囡K1開咗學兩個星期就比老師投訴佢坐唔定,好似張櫈有針咁,坐兩分鐘就走開,成日行來行去,周圍八掛。有同學有事發生就即刻走去幫人,老師話佢自己未搞定就走去幫人,好八掛!其實我都時常叫佢幫助一些比她小的同學仔,我都有懷疑自己教錯咗!最後我都係同囡囡轉咗去一間適合佢的學校。

CaCa800 發表於 17-11-9 08:08
想當年我囡囡K1開咗學兩個星期就比老師投訴佢坐唔定,好似張櫈有針咁,坐兩分鐘就走開,成日行來行去,周 ...

甘轉左校,老師仲有話佢有問題呀?
你囡囡讀小學未?讀咩類型?
因為我本來打算幫阿囝報老公母校,屬於傳統型,但我都會睇埋佢今年k2表現先決定,希望佢能夠開心愉快學習。

ckmouseckmouse 發表於 17-11-9 09:46
甘轉左校,老師仲有話佢有問題呀?
你囡囡讀小學未?讀咩類型?
因為我本來打算幫阿囝報老公母校,屬於傳 ...

囡囡轉咗去國際學校,老師評語剛剛相反。老師話囡囡好關心同學,樂於助人,觀察力強同好獨立等。國際學校老師的評語多數正面同包容,冇咁負面!我同先生都覺得傳統學校不太適合囡囡。今年升上小學,囡囡都好鍾意間學校。

CaCa800 發表於 17-11-9 10:12
囡囡轉咗去國際學校,老師評語剛剛相反。老師話囡囡好關心同學,樂於助人,觀察力強同好獨立等。國際學校 ...

我尋日都同老公商量緊國際學校的問題,阿仔係學校有上英文興趣班,外藉老師評語亦好好,仲話佢係-個熱心的人!而佢同學既評語係“好開心見到你係課堂上開始越講越多野”,真係本地老師同外藉老師的分別!
我有時都擔心阿仔越讀越無好奇心(emoji)但佢識好多課外知識,全憑佢既好奇心!

ckmouseckmouse 發表於 17-11-9 10:34
我尋日都同老公商量緊國際學校的問題,阿仔係學校有上英文興趣班,外藉老師評語亦好好,仲話佢係-個熱心 ...

因為囡囡N班已經讀國際班,所以K1升上傳統名幼時真的很難適應。剛好之前on waiting的國際學校有offer給囡囡,我們便立即轉校。希望你小朋友都可以找到一間合適的幼稚園。

CaCa800 發表於 17-11-9 12:44
因為囡囡N班已經讀國際班,所以K1升上傳統名幼時真的很難適應。剛好之前on waiting的國際學校有offer給囡 ...

Thanks

回覆樓主:

本地老師就係咁吧,同外籍老師好大分別…

我個女又係k2, 從bb時期返playgroup開始,到學前班,興趣班,所有導師(全部為外籍老師或ABC)都對我女讚賞有加,個個都讚佢又乖又專注又坐得定。在家玩任何玩具+睇書+做遊戲書+練琴都係好專注既。

估唔到k2開學冇耐就被班主任話佢"好唔專心"。咪就係老師講埋啲我女覺得好無聊既野(我女講返我知,嗰啲內容我女歲幾時已識)時,阿女見到附近xx閣啲教具好亂,就離開坐位去幫手收拾。又試過老師叫移櫈坐好,阿女本已坐好,但見到地上有垃圾就去執(阿女講返嗰時其他同學未坐好晒,坐好晒後係起身排隊去洗手間。)明明係轉堂既等候時間,唔係老師教緊書/做緊課堂功課既時間,竟然連幫手執下垃圾都被評為"好唔專心"。有時上堂有同學仔撩阿女傾計,但老師唔會理係邊個撩邊個,咪話我女唔專心囉。

我自己有教幼稚園興趣班既,對開小朋友既我,真係好難接受到班主任話阿女唔專心。因為對比起我啲學生,我女真係超乖+專注力好強。我真係好想幫阿女轉校,但阿女超級喜歡返呢間學校,所以我只能接受現實,並盡力教阿女要痴住張櫈去應付老師…

ckmouseckmouse 發表於 17-10-31 19:09
我囝今年k2, 4歲,老師今日叫我帶佢check專注力,但又話佢唔係過度活躍。
平時係屋企經常自己睇書,去圖書 ...

問清楚老師情況,他會不會是指你小朋友有遊雲的情況?他在家有沒有?

十分認同現在的學校對小朋友實在太殘酷,又話自閉,又話過度活躍!

我小朋友都是做喜歡的事時可以十分專注(包括做綀習同閱讀理解),但食茶點就不停吹水,都比人懷疑!攪到我自己都好矛盾!

無論點,每個人都有缺點,我真是十分唔喜歡這些labelling 的教育!
‹ 上一主題|下一主題