用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 名校VS愛心學校
go

名校VS愛心學校 [複製鏈接]

係傳統名校讀書,全級考尾10位置
係愛心學校讀書,全級考頭10位置
你哋會點揀呢?
   2    0    0    0

Christine520 發表於 17-10-31 15:23
你哋會點揀呢? ...

看自己的孩子屬性,若孩子自尊心強,講道理,自信心不是那麼強,選愛心學校。
若孩子忍挫力夠,喜歡競爭,選傳統名校。

名次不代表一切,孩子的笑容最重要

Christine520 發表於 17-10-31 15:23
你哋會點揀呢? ...

係EK 成日見話小朋友係一線小學考尾10,去到二缐小學即考級10內,甚至級1。一,二缐小學實力真是有咁大差距?

你哋會點揀呢? ...
如果呢個係事實, 我相信呢間所謂間愛心學校應該連10個B1學生都無

HK-MAN    發表於 17-10-31 22:41
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

creambun 發表於 17-10-31 15:31
係EK 成日見話小朋友係一線小學考尾10,去到二缐小學即考級10內,甚至級1。一,二缐小學實力真是有咁大差 ...

依d未必關學校事既 我以前中學中2讀精英班時成績係班屬中下 全級80左右 升中3時編左入差班偏偏考全班第一 全級考17 中四又入番精英班。所以睇自己係鍾意係壓力、競爭下讀 定輕鬆d都有分別

醒目開學勳章 貢獻勳章

一間>70% B1 嘅學校,同~20% B1嘅學校比
如果個小朋友係B2實力的話,其實都唔係咁易响愛心學校考全級頭10 (假設都有2班,50人)
恐龍家

名次差咁多.... 難道....

愛心學校 = BAND 3學校 ???

回覆樓主:

後者 of course.  愛心學校難得,何況仲讀得好

不明樓主想指的愛心學校, 是不是指升上 band 1 學校較少的學校?

傳統和愛心和"名" , 是對立? 不可並存?

兩間學校距離好遠下.

雲牛 發表於 17-10-31 16:37
不明樓主想指的愛心學校, 是不是指升上 band 1 學校較少的學校?

傳統和愛心和"名" , 是對立? 不可並存? ...

同意,似乎先要定義左"何謂愛心學校"~~~

心學校讀書

回覆樓主

當年在普通津校(有愛心唔催谷)考頭10,入到band 1 有名氣中學,能解答你問題嗎?

babeggma 發表於 17-10-31 20:02
當年在普通津校(有愛心唔催谷)考頭10,入到band 1 有名氣中學,能解答你問題嗎?
...
但考級10轉去傳統名校會否考尾10呢??我相信起碼可以企穩中游位置囉...

醒目開學勳章 貢獻勳章

我哥係屋邨小學頭5名,考學能測驗入到得2個位嘅九龍名校

結果?做咗5年隱形人,讀最差嗰班,老師hea教,出去重讀先知咩叫讀書!
要一個底子較弱嘅少年生性俾心機追,絕對唔容易
恐龍家

回覆樓主:

任何學校都有band 1學生,只是人數多少問題。

朋友的小孩多年前在傳統名津讀書,好多功課,又教得深(教快一年),考試成績當然不會好,考第幾唔清楚,但親子關係搞到非常差。

後來轉校,去到一間普通津校(冇教快),真係考到前十名,原因係小朋友應付到,讀得輕鬆,返學返得開心,可以有時間去玩下,自信高咗,亦有動力去學習。後來升中又考番入band 1中學,入埋三大。

身邊亦有不少在名校的失敗例子,在名校讀到要留班,升中後會考14分都唔夠,重讀後成績都入唔到本地大學,要去外學讀。

回覆 Potato001 的帖子

呢d case其實小朋友在新環境,亦逐漸改變,慢慢有自信越讀越好。佢去番舊校,亦唔會再係昔日包尾果個。所以有時話名校最衰果個,去到某校即刻考第一,唔係絕對公平的比較。

HK-MAN 發表於 17-10-31 22:45
但考級10轉去傳統名校會否考尾10呢??我相信起碼可以企穩中游位置囉...
叩門收嗰啲,通常唔會係包尾。如果唔係,都叩唔入。
所以好少機會普通學校叩入名校,之後考尾10。  反而調轉,名校尾10同學,未必係因為學習障礙,可能係唔適應教學方法。出去普通愛心學校,適應咗,又搵返信心,狀態大勇而進步。

雲牛 發表於 17-10-31 16:37

傳統和愛心和"名" , 是對立? 不可並存? ...

實際上花左時間去關心, 就唔會咁多時間顧課程。 魚與熊掌不可兼得。

所以要睇自己小朋友既需要。 如果自己小朋友好乖。唔需要關愛, 咁老師好多花時間去照顧其他同學, 是否接受。

你哋會點揀呢? ...

我會揀間無排名既。
‹ 上一主題|下一主題