用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 是輕微自閉小朋友
go

是輕微自閉小朋友

我仔2歲時已斷是輕微自閉的, 手肌, 大肌, 溝通同同齡都爭一點.
今年九月已上小一, 選了傳統學校而且是比較輕鬆的, 對於佢黎講, 上小一轉變好大, 暫時都適應中. 我最頭痛就是做功課, 溫默書, 溫測驗, 每次都打大杖, 想問下有咩好方法? 我唔想日日都吵鬧收場, 傷感情.

1) 我回家大概7:15PM, 佢聲稱已做晒功課, 我回去檢查一定是無做好幾份....攪到做完晒功課都8-9點, 要訓, 無得玩, 又大喊.

2) 叫佢埋位做功課已經叫定先, 又話SIDE時間, 又無晒時間玩.

3) 態度好差, 成日皺著眉做功課, 好像迫佢....

4) 有字寫得唔靚, 我都隻眼開隻眼閉, 但寫錯字我一定要佢擦, 就大發雷霆...

我常常同佢講, 可以唔做, 唔溫, 老師見到無做又見到測驗唔識會知道你沒有用功在學業上, 這是你的責任....但佢都係唔聽...

鬧過, 好聲好氣過, 都係無用.....我真係唔識教, 請過來人指點....

去補習社跟功課~

0030 發表於 17-10-31 15:21
去補習社跟功課~

外人教是真的好一點?

回覆樓主

外人教你應該會舒服d , 但唔一定會好d(我指成績)

KCHK 發表於 17-10-31 19:30
外人教你應該會舒服d , 但唔一定會好d(我指成績)
我都好想堅持自己教, 起碼上心, 又知自己仔咩進度, 但佢既態度同語氣, 真係令我唔開心.....又難攪...睇下有無媽媽有其他意見.

yitaihop 發表於 17-11-1 09:17
我都好想堅持自己教, 起碼上心, 又知自己仔咩進度, 但佢既態度同語氣, 真係令我唔開心.....又難攪...睇下有 ...

要找一份早放D的工或part time ,同佢地做功課要用多D時間,否則時間太急!一係好似上边有人提議出外補!

回覆 yitaihop 的帖子

我自己都要放工,我基本6點15分已經收工返到屋企,我女也是小一,同你講的情況一樣,寧願放去功課班,不然一定短命~只求做完功課,其他無要求~

聽樓主描述,囝囝既情緒控制應該係最需要關注,不妨搵學校班主任及社工傾吓,以了解下佢在學校既學習情況,並尋求他們的協助。

回覆樓主

我同意搵外人教會好啲,但不是補習社。係要搵一啲有教過A仔的老師

Cavebaby 發表於 17-12-13 19:47
我同意搵外人教會好啲,但不是補習社。係要搵一啲有教過A仔的老師

完全同意, 老師又好、社工又好、治療師都得 (如果有需要,NGO 有小組但要排); 但真係唔好去補習社, 除非你諗住當托兒。

去功課班啦,你7點幾先返屋企跟,倒不如俾佢放學就去做功課,你放工7點幾返黎同佢傾下計,睇下書甘。

我覺得去功課班吾代表自己吾跟吾理,只係反正你個段時間都未返到屋企,趁佢仲精神不如俾人幫下佢。

如果佢本身個人比較粗心大意,佢放學已經自己努力左,但因為無人提而有甩漏,然後你返黎又攪兩個鐘,倒不如俾人幫下。

flytoapple 發表於 18-2-3 18:59
去功課班啦,你7點幾先返屋企跟,倒不如俾佢放學就去做功課,你放工7點幾返黎同佢傾下計,睇下書甘。

我覺 ...
你都講得岩....我要諗埋佢點樣行去補習社

搵學校附近,好多補習社開係學校附近,有啲會有人接返補習社,
放學直接去補習班,甘你放工就去補習社接

不過最好親自去望下環境甘
同埋要同小朋友傾好

我仔仔開始都吾想,甘我同佢傾好,去功課班係想俾個安靜既環境俾佢專心做功課,有姐姐提下佢,吾係想搵人罵佢,係想搵人幫佢,佢做好功課,等媽媽接佢既時候,可以有mami time 一齊玩

回覆樓主:

我就係為咗功課,同個仔嘈咗無數次,最後肉痛都送補習社。
一年啦,成績我已經唔care,但起碼唔會欠交功課。
感恩,屋企樓下既補習社,Miss俾我過著緊阿仔既成績…
唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

chowqv 發表於 18-2-7 21:48
一年啦,成績我已經唔care,但起碼唔會欠交功課 ...

遇到好的補習社,很幸運。

chowqv 發表於 18-2-7 21:48
一年啦,成績我已經唔care,但起碼唔會欠交功課 ...
我都係, 我唔求成績, 我只望佢跟到學校進度, 無漏功課就算.
你就好, 有間好又近屋企的補習社, 請問是否他自己放學去補習社定要人帶?

呢幾日突然放假, 是否都可放在補習社?

yitaihop 發表於 18-2-8 09:00
我都係, 我唔求成績, 我只望佢跟到學校進度, 無漏功課就算.
你就好, 有間好又近屋企的補習社, 請問是否他自 ...

係,本身長假期可以加錢加鐘;補習社緊張過我,要求阿仔11-7留係補習社,做功課同溫習,因為3月就考試。
我真心好多謝補習社既Miss盡心盡力去教我個仔,除咗功課,有時佢既品德都會教。(例如:唔可以對媽媽無禮貌)
放學自己去就得,阿仔夠大既啦;不過佢地有接既服務,不過多數對象係坐校巴既小朋友。不過遲咗過去,補習社會打電話搵人。

chowqv 發表於 18-2-13 19:33

係,本身長假期可以加錢加鐘;補習社緊張過我,要求阿仔11-7 ...

真係好好哦!

Cavebaby 發表於 17-12-13 19:47
我都想搵教過A仔的老師,但係可以去那裡找呢?有冇介紹?