用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 學卷幼稚園外補英文
go

學卷幼稚園外補英文 [複製鏈接]

如果小朋友讀學卷幼稚園,但英文程度想儘量接近英普幼稚園生,應該要點樣外補? 私人1對1/chat room/pre starter邊樣啱啲?一星期上幾多堂?
   19    0    0    0

回覆樓主

轉去英普幼稚園

回覆樓主

如果可以,我建議一星期最少三天有英語接觸一小時

sushimama 發表於 17-11-14 22:12
如果可以,我建議一星期最少三天有英語接觸一小時

是可以安排到的,不過我不斷在猶豫1對1上門,還是讀centre course如chat room/pre starter較好。上門Pros:小朋友(emoji)用走動那麼累、切合小朋友程度、整整1小時也與小朋友有交流 。上門cons:我囡成日揀貼貼紙同填色活動,專注做時唔同老師講野。冇centre咁多小朋友互動冇咁有趣。冇structured content唔知學左幾多野。

回覆樓主

一星期三次,可其中一堂單對單,另兩堂出去小組,互相平衡,我覺得幾好

回覆樓主:

我分享下點補。
例子:
小朋友k1上monkey txxx 既 chat room,一星期上2堂;k2轉 pre-starters + phonics, 然後下學期讀starters,k2時可以全英對答,暑假考starters;k3 上movers。
不過我建議你k1可以係第二間上 phonics ,如letterland 吾使寫字,對串字有好大幫助。
k2/k3 可以加一堂普通話,另外k2開始自己教做補充中英數練習,學術方面已經好夠。
*最後提你,如你想考直資,中文係關鍵。

回覆 MoonCFT 的帖子

請問係咪係monkex trex 學phonic , 我女學左幾個月, 擔心佢level 2時會唔會有困難? 聽聞monkex trex 教學心較特別. 我囡k2, 好有興趣講英文, 但佢都只係亂講, 唔算得上對答得到, 請教k2應該上chartroom嗎?

kksun 發表於 17-12-15 13:39

請問係咪係monkex trex 學phonic , 我女學左幾個月, 擔心佢level 2時會唔會有困難?  ...

sorry  吾識答你,你問返老師意見比較好,外語需要時間累積,冇可能三個月便可以學識對答。除了外補,家長都要陪讀,陪讀係必須。
分享下友人經驗,小朋友k1&k2只學phonics + Cambridge ,k2 暑假果陣老師都話佢對答麻麻,然後k3加埋讀trinity GESE ,對答有改善,你如果想短時間內要小朋友學到對答,或者可轉讀 trinity GESE 。

一直都有陪讀, 佢都讀得多佢都知點讀, 不過要日常對答就未得, 我自己英文唔得, 所以都要俾佢出去學, 多謝你意見.

1對1未必個個小朋友鍾意,有D會覺得悶,反而會有反效果

MoonCFT 發表於 17-12-15 13:09
我分享下點補。
例子:
小朋友k1上monkey txxx 既 chat room,一星期上2堂;k2轉 pre-starters + phonics, ...

請問考直私的中文程度有幾深?考閱讀理解?我一直以為英文一樣重要,估唔到中文最重要!

我分享下點補。
例子:
小朋友k1上monkey txxx 既 chat room,一星期上2堂;k2轉 pre-starters + phonics, ...

請問kid smart or abc pathway 好唔好?

我分享下點補。
例子:

即只有k2 學過phonics, k3無學?

回覆樓主

May I know what is the norm price of 1 on 1 private tutor for K1? Thanks

dd_bb_kf 發表於 18-1-17 22:38
It really depends, for popular or experienced tutors can be ranged from $300-$800.
university stude ...

How about for those tutors studied abroad with degree.

dd_bb_kf 發表於 18-1-18 11:29
At least $400 I think, for example my son's tutor is a degree holder studied abroad, the price is $4 ...

Thank you for your reply

Pancake1005 發表於 17-10-30 23:26
如果小朋友讀學卷幼稚園,但英文程度想儘量接近英普幼稚園生,應該要點樣外補? 私人1對1/chat room/pre st ...

外補唔平,點解唔揀英普幼稚園呢?

HideAndSeek 發表於 18-1-24 16:53
外補唔平,點解唔揀英普幼稚園呢?

因為㨂左龍校。。。

我小朋友3歲, 考慮以下幾點後我幫佢搵左private tutor:

- 小朋友仲細好容易心散,如果上group得到既attention唔會太多
- 我小朋友性格比較怕醜, 有其他小朋友係度佢未必會願意講野
- 上GROUP既師資我控制唔到
- 上GROUP老師未必能夠因應小朋友唔同既程度去教
- 屋企上堂慳左交通時間
- 屋企上堂比較有彈性, 可以根據小朋友當日狀態講故事玩玩具

小朋友每日番學有NET, 暫時安排private tutor一星期一小時, 如果覺得學得好就會加長時間或加多一堂。

(我上左兩堂未肯定老師好唔好, 所以各位唔好叫我介紹住啊)
‹ 上一主題|下一主題