用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 滿手reject信(蘇菲)
樓主: elbar
go

滿手reject信(蘇菲)   [複製鏈接]

MMVV 發表於 17-10-30 21:18
香港教育最失敗就是容許太多好津學校轉直資小學,另到小朋友自细和家長價值觀扭曲,家長小朋友自细未到小 ...

Can’t agree more!

jason1978 發表於 17-10-30 16:39
口裡雖說不介意、說沒期望,但心裡很難受。
尤其是看到友儕相繼上岸,自己仍在浮沉,好痛心,也不禁懷疑自 ...
完全講出心聲,雖然同阿女講唔緊要啦,同老公講唔好話阿女,但始終收到reject, 連2nd in都冇感覺都係唔開心。但問心自己都係懶惰的媽媽,所以同老公講只怪自己做唔到其他爸爸媽媽甘好preparation。就算我地做到都唔想迫阿女同我地自己甘辛苦。就只好接受呢d結果,希望阿女會有幸運之神嘅眷顧。

十分鐘 發表於 17-10-30 13:41
阿囡性格活潑,但又坐得定。十分開朗,中文識字程度可以自己看短小故事。非常有禮貌,只可以話與所謂名校 ...

小一這場作戰,真係有苦自己知。
短短一個面試,相信總會走漏眼的。又或者上天已有安排,只是時候未到。跟隨著是放榜高峯期、還有自行、大抽獎,千萬不要氣餒。
我常在想我的初衷是什麼,希望他健康快樂、做一個好人,可能很天真,但信上天總有好的安排。這只是個小挑戰。一定要調適好心情,再向前行!
互勉之

elbar 發表於 17-10-30 11:33
■小朋友的路還有很長,如果沒有韌力十足又能頂着壓力的父母陪着他們,路難走呀。
再贊成不過了!👍👍

little12 發表於 17-10-31 00:23
小一這場作戰,真係有苦自己知。
短短一個面試,相信總會走漏眼的。又或者上天已有安排,只是時候未到。跟 ...

講得好。
謝謝你

相信妳的兒子和自己, 路遙知馬力, 憑信心努力以赴, 天父總會為妳兒子預備最好, 讓他發光發亮
最近看朋友轉過她女兒的 Interschool Swimming Competition, 好為她及女兒的一直努力不放棄而雀躍.
她女兒當年插不入名女直小, 她及女兒都失望, 中學又入不到另一名女直資, 又再一失望, 但女兒不斷努力, 最終扣門入了名女津, 在 Interschool Swimming Competition為自己及學校嬴了漂亮的一仗, 打敗了當年沒收她的名女直資並嬴了當年一同高小考插班而嬴了她入了的游泳宿敵
今天她按著自己的步伐, 學業及運動同樣出色

hppa    發表於 17-10-31 14:28

百畝林 發表於 17-10-30 12:18
首先,那位朋友家長是否大包圍式咁報小一嘅直私?
家長報名時,已知道或了解學校是否適合自己嘅小朋友?

咁理性?面對一個又一個的reject,感到氣餒係人之常情!尤其是呢4/5年你投入左好多精神時間金錢耐性,最後竟然一無所有⋯⋯

gg33 發表於 17-10-31 10:16
咁理性?面對一個又一個的reject,感到氣餒係人之常情!尤其是呢4/5年你投入左好多精神時間金錢耐性,最後 ...

點會一無所有呢?尤其是呢4/5年你投入左好多精神時間金錢耐性,您既仔女可能已經擁有十八般武藝鳥。

Soundervolt 發表於 17-10-31 10:21
點會一無所有呢?尤其是呢4/5年你投入左好多精神時間金錢耐性,您既仔女可能已經擁有十八般武藝鳥。 ...

我唔覺得栽培子女是一件可笑的事情,target 直私,難道不作任何準備就妄想直私會比個offer你?

gg33 發表於 17-10-31 10:26
我唔覺得栽培子女是一件可笑的事情,target 直私,難道不作任何準備就妄想直私會比個offer你?
...
栽培子女當然唔係一件可笑的事情,因為栽培子女應該係為子女本身,而唔係為左慍學校,切勿本末倒置。如果經過多年惜心栽培,考唔考到心儀學校都已經在過程中好有得著。呢個世界唔會懷才不遇,如果有料亦夠主動,好快就可以遇上百樂。

難過。。。。 一而再、再而3 , 一面倒reject.... 明白唔可能因為面試而斷定小朋友能力,但失望、挫敗感嘅強烈,因為唔知點擁抱。。。

我有一個夢想, 希望全香港所有小學都變成直資的模式, 各自發展自己的特色, 例如強調運動好的, 強調音樂藝術造詣好的, 強調語文天份好的, 強調數理能力好的....... 讓家長可觀察自己小朋友的強項而選擇入讀. 經濟能負擔的家長交學費, 不能的家長申請津貼令學費全免.

eternalclara 發表於 17-10-31 12:04
我有一個夢想, 希望全香港所有小學都變成直資的模式, 各自發展自己的特色, 例如強調運動好的, 強調音樂藝術 ...
直資的模式的小學一定好D?

Too simple, too naive

Felix223    發表於 17-10-31 17:48
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

eternalclara 發表於 17-10-31 12:04
我有一個夢想, 希望全香港所有小學都變成直資的模式, 各自發展自己的特色, 例如強調運動好的, 強調音樂藝術 ...

我夢想是完全取消直資小學,只得私校和津校,還學童一個童真,不要再用公帑去資助d所謂優質學生。

Binlojai    發表於 17-10-31 17:16

但其實香港有90%學生都係讀官津小學,亦唔係每個人都希望小朋友細細個就要去面對殘酷的面試呢  如果沒有大抽獎,咁直私全軍覆沒嘅人,就連最後想搏吓抽獎做backup 嘅機會都無埋。

Binlojai    發表於 17-10-31 17:17

直資自由度大, 更有自主權去發展適合自己學生的課程. 有學券制的優勢. 我覺得幾好呀. 當然是沒有一個制度完美的. 現實出來的結果都會受既得利益者的私心和家長群眾的取態影響.

‹ 上一主題|下一主題