用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 n無加n無(無結果)人士,想讚一下Paul boys ...
樓主: chris_y_ching
go

n無加n無(無結果)人士,想讚一下Paul boys [複製鏈接]

ok3 發表於 17-10-31 11:17
我覺得佢諗多咗! 相信學校唔會故意喺第一輪hold起啲位, 去留俾一啲冇去1st in. 而會6月去in.嘅小朋友. 校方 ...

係啦,點會預留位,如果要預番一早比機會改期或補考,6月擺明就係等大抽後d人放棄位,咪比其他學生嚟叩門,到時齊齊考paper揀精英,基本上之前無報名嘅人都可參與

如果註冊咗SPB, 係唔可以再參加大抽獎的. 相信學校的原意是明白小朋友有機會因為生病或者撞期而未能參加第一次面試, 所以如果6月底如仍有興趣, 可再聯絡學校看看是否可再安排面試. 但2月底出 offer 時一定唔會留起部份學位, 所以6月底可再提供的學位一定只有很少.

咁如果first in 或 second in 落選, 6月可否再報?

回覆 pudog888 的帖子

相信已經參加面試的唔會再有面試機會啦.

Yuki_Yeung 發表於 17-10-31 11:38
係啦,點會預留位,如果要預番一早比機會改期或補考,6月擺明就係等大抽後d人放棄位,咪比其他學生嚟叩門 ...

對!學校當然會預計埋可能有人唔要學位,咁佢咪話俾無去考既學生聽可以選擇在只有極少位既情況下你可以試下啫...而我只是感激校方在不必如此做的時候選擇做多一點,通知無去既小朋友可以再諗諗...
唔駛諗到咁陰謀話第一次唔考,等孩子大一點再考...我出post純粹係想讚下學校會關顧不同孩子...

如果要咁計,我呢d細仔其實應該報下年,唔駛同最高峰出生人口爭...

算吧...只能自我安慰...唔想做怪獸家長就要堅持同埋接受現實...

回覆樓主

咁第一輪的waiting list 有甚麼用?長長的waiting list 都唔夠,還要來多次復活戰?
還是會同所有waiting list 一起決戰?

上年我亦是撞左另一間冇去in SPB, 亦收此信, 我覺得是學校禮貌上做的野, 到再去考時到底仲有幾多位是貴客自理,  情況同扣門一樣, 其實大部份學校是任扣, 會唔會收就另一回事,   而我識的最後得左的呢D珍貴位的, 通常是識人好過識字輩, 百無的機會低.  

Yuki_Yeung 發表於 17-10-31 11:38
係啦,點會預留位,如果要預番一早比機會改期或補考,6月擺明就係等大抽後d人放棄位,咪比其他學生嚟叩門 ...

spb有第二輪申請嗎

chris_y_ching 發表於 17-10-31 14:37
對!學校當然會預計埋可能有人唔要學位,咁佢咪話俾無去考既學生聽可以選擇在只有極少位既情況下你可以試 ...

欣賞你

penguinding 發表於 17-10-31 22:28
spb有第二輪申請嗎

mcqueen_shop 發表於 17-10-30 11:09
Paul Boys是我最心儀的一間, 不過無論結果怎樣, 我們和孩子都已經盡力了, 看看上天的安排! 不過聽到這間學 ...

祝你成功

yiqiyihui 發表於 17-10-30 21:32
你個logic幾得意。呢個世界有公平的嗎? 或者學校覺得有些精英學生未有機會in, 所以預留番D位去收。而且六月 ...

絕對不是

pudog888 發表於 17-10-31 14:05
咁如果first in 或 second in 落選, 6月可否再報?

我個仔上年入唔到 2nd interview, 封信入面都有張回條話如六月時仲想讀,可將回條寄回。我有寄,不過冇回音。
‹ 上一主題|下一主題