用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖保羅書院 vs 港大同學會書院
樓主: cherie6111
go

聖保羅書院 vs 港大同學會書院   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

artroboy 發表於 17-11-6 08:40
夠老實,上年聽講座個副校都話叫人唔好只留意佢地狀元效應,狀元唔代表全部學生質素,反而叫我地留意 ...

講真嘅,眼見港小生多數平穩,反而外來(suppose成績好好丫)有機會跌得金。教就一樣咁教,原因出喺邊呢?估計係過左高小勁操練勁補習階段,中學生放手靠自己,但學生唔上心,學校又唔迫,越跌越低

你講得岩。唔好因為狀元效應揀港同,亦唔好天真地以為freestyle完港同自有咩魔法令學生成績好。邊有咁爽架

LITTLESPICY 發表於 17-11-4 19:26
好想知,如果小朋友説話/表達能力弱,係唔係冇機會?B1 成績,數強!thanks.
...
相信面試時每間中學都考學生和老師對答, 不如趁未面試前去練習一下, 如st paul boys以前聽仔講過, 面試時老師好著重同學英文對答, 英文程度要求高, 加油!

回覆 王家爸爸 的帖子

我地幾懶, 冇 table of content, 只係填表, 影證書, 加一頁 profile 就交申請表。

scyauchris 發表於 17-11-5 21:42
回覆 IloveJJ 的帖子

佢喜歡的事是好主動的, 同小朋友合作其實我見佢ok的, 除非佢覺得個細佬煩。我女比較 ...
要揾返佢失去動力既原因,如果因為教學模式問題,就應該轉;但如果係因為朋輩相處問題,應該find out發生咩事,否則去到邊間都難改善。

回覆 Charlotte_mom 的帖子

現在只可以有時間盡量帶佢去參觀唔同學校, 希望可以找到合適的中學給佢。不過我知佢升中一定要有間有eng lit 的學校, 佢好喜歡英國文學這科。

IYY 發表於 17-11-6 10:53
回覆 王家爸爸 的帖子

我地幾懶, 冇 table of content, 只係填表, 影證書, 加一頁 profile 就交申請表。

一樣,簡而精。佢又唔係超級神童,揾唔到咁多野填,最喜歡KC ,得幾行比你填。有d學校申請表我一邊填一邊驚,乜自己個小朋友咁弱⋯,咁多空白位

scyauchris 發表於 17-11-6 11:01

現在只可以有時間盡量帶佢去參觀唔同學校, 希望可以找到合適的中學給佢。不過 ...
啱赤柱聖提多d喎,佢地好似有英國文學讀

醒目開學勳章 王國長老

scyauchris 發表於 17-11-6 11:01

現在只可以有時間盡量帶佢去參觀唔同學校, 希望可以找到合適的中學給佢。不過 ...

港同中四選科都好自由,任你選。不過如果果年唔夠人選(唔記得十個定六個)就唔會開。例如得女果年係開唔成中史

artroboy 發表於 17-11-6 11:02
一樣,簡而精。佢又唔係超級神童,揾唔到咁多野填,最喜歡KC ,得幾行比你填。有d學校申請表我一 ...

赤提風格同網友囡囡學校類同的,甚或更鬆,都係先找出失去動力既原因較好,港同都似風格~

artroboy 發表於 17-11-6 11:02
一樣,簡而精。佢又唔係超級神童,揾唔到咁多野填,最喜歡KC ,得幾行比你填。有d學校申請表我一 ...
True, 邊有咁多野填, 得兩三張 CERT, 一頁 profile, 薄 eat eat 咁交申請表。

IYY 發表於 17-11-6 11:35
True, 邊有咁多野填, 得兩三張 CERT, 一頁 profile, 薄 eat eat 咁交申請表。
臨場發揮更重要

開不成, 你囡囡咪好失望!   可否自己自修去考DSE.

回覆 artroboy 的帖子

赤堤我都又考慮過, 但太遠啦!   囡囡是要自由度較大的學校, 因為佢不適合太多抄寫的學校。所以我才想到港大同學會, 交通方便, 又會分小朋友能去教學。

醒目開學勳章

scyauchris 發表於 17-11-6 12:15
回覆 artroboy 的帖子

赤堤我都又考慮過, 但太遠啦!   囡囡是要自由度較大的學校, 因為佢不適合太多抄寫的 ...
你女學校好多抄寫?點解女女唔鍾意?
我都識少少貴子女學校女仔,初初識好活潑(拍得住我仔),但越嚟越寡言,唔知點解?

artroboy 發表於 17-11-6 12:02
臨場發揮更重要
Agree no more, 臨場吹水好緊要。不過阿仔話d 老師好 nice, 英文閒話家常有講有笑, 真正係傾下計, 冇追逼人。

十分認同

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 17-11-6 13:35

赤堤可以寄宿呀!你女咁獨立,可能喜歡!
揸車都仲可以,如果要日日搭車都幾麻煩,除非住赤柱

IYY 發表於 17-11-6 13:32
Agree no more, 臨場吹水好緊要。不過阿仔話d 老師好 nice, 英文閒話家常有講有笑, 真正係傾下計, 冇追逼人 ...
至少唔似某d中學老師咁古肅,好有壓迫感。
‹ 上一主題|下一主題