用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖保羅書院 vs 港大同學會書院
樓主: cherie6111
go

聖保羅書院 vs 港大同學會書院   [複製鏈接]

Charlotte_mom 發表於 17-11-5 12:36
可以報info day帶佢聽聽係咪鍾意。視藝嘅野,s123係必修,s4無興趣可以唔選呀
...

想問版主下星期六港同開放日有冇野睇
我女港小想去八下

醒目開學勳章 王國長老

LinusYip 發表於 17-11-5 14:48
想問版主下星期六港同開放日有冇野睇
我女港小想去八下

我問我仔(因s1生都會做student ambassador),佢話有d課室會唔開放,有d會變成展館。一入學校會有同學專責帶賓客去遊學校同介紹wor
不過唔會有遊戲攤位果d

Charlotte_mom 發表於 17-11-5 16:49
我問我仔(因s1生都會做student ambassador),佢話有d課室會唔開放,有d會變成展館。一入學校會有同學專責 ...

請問港同有無最低申請門檻?  中,英, 數, 常, 操行要幾多以上?
功課多嗎? 谷嗎?

音樂學校注重嗎?

有沒有精英班?

小朋友讀得開心嗎?

難入嗎? 多小學位供外來生?

多謝, 因為我沒有時間去簡介會

Charlotte_mom 發表於 17-11-5 16:49
我問我仔(因s1生都會做student ambassador),佢話有d課室會唔開放,有d會變成展館。一入學校會有同學專責 ...

Thx
得閒去睇下

做student ambassador既要求係唔係都幾高下?我上次同朋友去港同、SSC兩間參觀,帶我哋既都好醒目,兩間都係全程都英、普對話,兩間既小朋友都完全無問題,應付自如。

回覆 IloveJJ 的帖子

佢喜歡的事是好主動的, 同小朋友合作其實我見佢ok的, 除非佢覺得個細佬煩。我女比較適合做project, 佢好有心機找資料的。太多抄寫的學校就不太適合佢。

醒目開學勳章 王國長老

王家爸爸 發表於 17-11-5 21:11
做student ambassador既要求係唔係都幾高下?我上次同朋友去港同、SSC兩間參觀,帶我哋既都好醒目,兩間都 ...

全部s1都要做,連我仔都有份就肯定無門檻。可能你果日好彩遇到特別醒

scyauchris 發表於 17-11-5 21:42
回覆 IloveJJ 的帖子

佢喜歡的事是好主動的, 同小朋友合作其實我見佢ok的, 除非佢覺得個細佬煩。我女比較 ...

咁似乎無乜轉校原因...原校應都係適合...就算港同亦似乎無明顯優勢 ~~~

回覆 Charlotte_mom 的帖子

Open day 那天剛好是佢考試週, 我叫佢爸爸去參觀。我都好想囡囡可以親身去一次, 不過要温書。

醒目開學勳章 王國長老

大件仔 發表於 17-11-5 18:28
請問港同有無最低申請門檻?  中,英, 數, 常, 操行要幾多以上?
功課多嗎? 谷嗎?

我盡答,因為我直升無認真了解
請問港同有無最低申請門檻?中,英, 數, 常, 操行要幾多以上? 應該無,直到舊年都係第一輪全見

功課多嗎? 谷嗎? 唔多,唔算谷,到高中就黎料

音樂學校注重嗎? ok啦,有合唱團有樂團有太鼓隊(算唔算音樂呢)。之前十週年表演,除左傳統會有嘅音樂表演,亦有有a cappella 同blip blop,pop music、jazz表演等,學校可接受範圍都好闊。

有沒有精英班? 主科會按程度分班,s1已經係

小朋友讀得開心嗎? 開心呀,自由度大嘛

難入嗎? 多小學位供外來生? 約50個位(小學會有約110直升,共160人)

回覆 mcl203 的帖子

原校佢無乜朋友的, 不太合羣。功課比較欠了動力, 事但做左去。

scyauchris 發表於 17-11-5 21:58

原校佢無乜朋友的, 不太合羣。功課比較欠了動力, 事但做左去。 ...

咁試轉下無妨,PM少少聽番黎既料俾你~~~

回覆樓主:

個人感覺,港同並非以成績收生,視乎面試表現及personality為主。

回覆 Charlotte_mom 的帖子

即全部主科會跟小朋友程度分班, 是否由S1 - S6都係?

謝謝!  今年是好難捱, 佢全部主科也無乜心機上課, 要捱過小五六好辛苦。現在睇實佢成績, 希望升中轉到校。其實以前佢就算要叫佢温書, 佢先郁, 不過佢上堂一定會聽書的。

醒目開學勳章 王國長老

scyauchris 發表於 17-11-5 21:58

原校佢無乜朋友的, 不太合羣。功課比較欠了動力, 事但做左去。 ...

港同唔迫學生。看法是咁大個女自己做野自己負責。例如作業會要求準時交,遲左Grace period內分數打折,再遲就無分。無人會追你,不過計final grade時就直接反映
小學都無缺點記過果d,中學更無。又唔會特別寫手冊果d,所以家長可以甩晒唔知咩情況(咁有eclass的,但認識有學生唔俾家長過問)
要同女女傾傾中學學習生活想點過。要有港同hea過好容易,不過學唔到野只會令自己白費時間

Charlotte_mom 發表於 17-11-5 23:16
港同唔迫學生。看法是咁大個女自己做野自己負責。例如作業會要求準時交,遲左Grace period內分數打折,再 ...
學校咁鬆咪好易成績衰哂?

醒目開學勳章 王國長老

artroboy 發表於 17-11-5 23:34
學校咁鬆咪好易成績衰哂?

自己事自己負責囉
港同收生揀主動係有得解,因讀書係因為明白為自己讀。唔係人地迫你讀。所以唔主動嘅真心要唸唸港同適唔適合。

cmchang0927 發表於 17-11-4 15:14
回覆 LKMBK 的帖子

Thanks for yr info!請問那些同學除了成績,還有沒有其他方面的特長呢?Thanks! ...

他們分別都有運動獎或學術方面的獎.
而我仔仔只有運動獎, B1A, 收了, 所以我覺得他們收他區外來生, 都收B1A.

Charlotte_mom 發表於 17-11-5 23:42

自己事自己負責囉
夠老實,上年聽講座個副校都話叫人唔好只留意佢地狀元效應,狀元唔代表全部學生質素,反而叫我地留意其他學生,話去到大學老師話港同學生係比較主動發言果批.
‹ 上一主題|下一主題