用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖保羅書院 vs 港大同學會書院
樓主: cherie6111
go

聖保羅書院 vs 港大同學會書院   [複製鏈接]

Charlotte_mom 發表於 17-11-5 23:42

自己事自己負責囉
十分認同。小女剛上港同S1,暫時讀得非常開心,但是不要誤會開心代表可以hea。他們的功課設計都是認真和有要求的,而且學生在課堂主動參與也是重要的。我覺得如果小朋友並不是十分主動,那麼港同未必真的適合,換另一角度講,是小朋友並不能盡享港同的教學優勢。

bobbob 發表於 17-11-6 13:45
揸車都仲可以,如果要日日搭車都幾麻煩,除非住赤柱
赤提有幾條校巴線, 應該都方便

醒目開學勳章 王國長老

scyauchris 發表於 17-11-6 12:08
回覆 Charlotte_mom 的帖子

開不成, 你囡囡咪好失望!   可否自己自修去考DSE.

唔失望,佢都無揀。不過知有同學想揀但唔夠人

IYY 發表於 17-11-6 10:53
回覆 王家爸爸 的帖子

我地幾懶, 冇 table of content, 只係填表, 影證書, 加一頁 profile 就交申請表。

不好意思,想請教下st paul’s college如果有幸被call到music audition,會否奏多過一種樂器?如果管樂可否找伴奏一起? 謝謝

回覆 cmchang0927 的帖子

不知道會否考多過一種,因為我兒只玩一種樂器, 所以只考一款。

伴奏其實視乎你選擇的樂曲,如伴奏能令表演豐富流暢起來,當然加。

但如伴奏對樂曲發揮作用不大,不加也罷。

醒目開學勳章 王國長老

IloveJJ 發表於 17-11-6 14:10
銅鑼灣小巴入赤柱20分鐘喳!

好老實,我住銅鑼灣,入赤柱一定預一個鐘起碼!車疏要排又會塞,你估那夜凌晨non stop直去咩

BTW, 基本上大部管樂如去到皇家試 8 級程度, 而成績又OK 的話, 都會收到 audition 邀請的。

加油 !  Take it easy !!

Charlotte_mom 發表於 17-11-6 14:43
好老實,我住銅鑼灣,入赤柱一定預一個鐘起碼!車疏要排又會塞,你估那夜凌晨non stop直去咩
...

朝早返學時間入香港仔未咁快塞車,唔使一個鐘咁誇張

IYY 發表於 17-11-6 14:54

BTW, 基本上大部管樂如去到皇家試 8 級程度, 而成績又OK 的話, 都會收到 auditio ...
五~六級都可以,但要比較冷門/學校有需求。

artroboy 發表於 17-11-6 14:59
五~六級都可以,但要比較冷門/學校有需求。
五六級就真係要睇乜野樂器......難度較高, 除非知道來年樂團欠邊d 樂器。

亦有某d 樂器去到 8 級都沒有audition, 因樂團已有好手。

而今年 audition 攞 6 年 scholarship 的, 聽說全是 8 級好手。

artroboy    發表於 17-11-6 16:35

IYY 發表於 17-11-6 14:39

不知道會否考多過一種,因為我兒只玩一種樂器, 所以只考一款。
考的歌是佢臨場比, 定自己預備?

Charlotte_mom 發表於 17-11-6 14:43
...
暑假經常在隔離玩滑浪風帆, 每次在銅鑼灣坐VAN仔約30分鐘左右, 但如之前又要坐車去轉, 每天來回兩小時在所難免, 而且有時天氣唔好, 香港仔隊道又不生性塞下, 都幾頭痛

回覆 大件仔 的帖子

自己預備及帶譜

回覆 IYY 的帖子

謝謝你的詳盡解答我地其實明天才去考7級長號,如果幸運地合格就可以填7級, 不合格就填6級.....鋼琴(不太受重視的)就有8級...........
伴奏姐姐係好難約的,她常常也很忙,所以猶豫著好不好先跟她講一聲好.......
其實也不奢望可以拿到Scholarship,只希望有機會去audition,讓學校考慮時知道阿仔識少少音樂

U are too humble, 如7級長號 + 8級鋼琴已經屬很不錯的音樂根底。長號也是熱門有需求的樂器, 祝好運。

cmchang0927 發表於 17-11-6 15:52
回覆 IYY 的帖子

謝謝你的詳盡解答我地其實明天才去考7級長號,如果幸運地合格就可以填7級, 不合格 ...
好勁呀,兩種樂器同時候學的嗎?

IYY 發表於 17-11-6 17:10

U are too humble, 如7級長號 + 8級鋼琴已經屬很不錯的音樂根底。長號也是熱門有 ...

謝謝你的祝福只能盡力而為,考學校也要看看天時地利人和配合。。keep our finger crossed..

artroboy 發表於 17-11-6 17:16
好勁呀,兩種樂器同時候學的嗎?

不是啦,你太過獎了。。我以前見我大女有同學有3樣g8再加超勁成績再加sport..

啊。。piano k3開始私人。。trombone就p2才開始,所以piano可以p5前完成g8,在呈分前忙少一樣
其實仲有2樣樂器but only for entertainment only,平時完全不用練。。所以只有g2 and g3
‹ 上一主題|下一主題