用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 请问有无通識考得好的心得?
go

请问有无通識考得好的心得?

中文科的分享獲益良多 ,有無通識課的分享?

hksarhksar 發表於 17-10-29 21:03
中文科的分享獲益良多 ,有無通識課的分享?
通識基本上係吹水,但係唔係亂吹,需要有料咁吹。

黃巴士    發表於 17-11-6 11:24

因為要吹既係六大單元概念既水,所以必須要有足夠既水,要熟讀六大單元,有基礎知識(通通都識 + 識用腦),有基本社會、時事知識(多睇報紙)。
有咗呢啲水之後,需要吹,吹係指講出個人見解(當然需要思考、分析、判斷,唔係亂吹)。

是否可足题目?好似好难足

王家爸爸 發表於 17-10-29 22:28
因為要吹既係六大單元概念既水,所以必須要有足夠既水,要熟讀六大單元,有基礎知識(通通都識 + 識用腦) ...

認同係要吹水如果用英文LS,英文能力亦要有番禁上下……不过我从來無見个女睇報紙……唔通佢網上睇?我有听到佢听英文新闻同talk show.....果时美国大選佢跟到幾貼(不过对HK既政治全無兴趣)~
老老实实,都幾佩服你地……我真係唔多知同理佢点讀,書係佢自己讀,我实在無能為力~

Yanamami 發表於 17-11-2 19:43
認同係要吹水如果用英文LS,英文能力亦要有番禁上下……不过我从來無見个女睇報紙……唔通佢網上 ...
網上睇TVB 既 The Pearl Report 跟 Diana Lin 學英文、LS;去港台網站睇 The Pulse 跟 Steve Vines 學英文、LS。

王家爸爸 發表於 17-11-3 08:50
網上睇TVB 既 The Pearl Report 跟 Diana Lin 學英文、LS;去港台網站睇 The Pulse 跟 Steve Vines 學英文 ...
通識校內成績屬中上, 平時亦未見過佢點準備, 只知道交IES份project 前打左幾個電話去做訪問, D 英文點寫我全無跟過. 最後出DSE  成績竟然5............*.......*. 真係唔識講心得, 只可以寫個"伏"字

黃巴士    發表於 17-11-6 11:25
王家爸爸    發表於 17-11-3 15:43

jessimm 發表於 17-11-3 10:16
通識校內成績屬中上, 平時亦未見過佢點準備, 只知道交IES份project 前打左幾個電話去做訪問, D 英文點寫我 ...
都係果句……書係佢地自己讀!如果真係要講心得,实在要當事人現身說法,家長係中学呢度講,感觉真係有d怪……無乜人到仔女高中仲跟到貼啩……

阿囡間中學中四才讀通識, 我從沒有理解點考, 昨晚問過她話考英文易過中文,  做多D 題形就掂. 阿囡好好彩不用點溫可有5**

johnmamama 發表於 17-11-3 14:07
阿囡間中學中四才讀通識, 我從沒有理解點考, 昨晚問過她話考英文易過中文,  做多D 題形就掂. 阿囡好好彩不 ...
因為其實係吹水,所以通識科要考得好,語言能力好重要。

johnmamama 發表於 17-11-3 14:07
阿囡間中學中四才讀通識, 我從沒有理解點考, 昨晚問過她話考英文易過中文,  做多D 題形就掂. 阿囡好好彩不 ...

英文通識教材有冇好介紹?

只有通識教科書(Manhxxxxx出版) , 今日打開發現書有9成新, 無點睇過, 又無買過參考書, 應該上堂留心後吸收. 佢由細到大只有高中補數一科.
我認為同語言表達能力有關, 見佢中英writing & listening  paper 有5以上. 我觀察應該吹水有關.

回覆樓主

女通識本書都係九成新的,佢都唔睇報紙,對政治冇興趣。
英文考比中文考容易攞高分,英文又寫得快過中文。
冇補習,全靠老師教點樣答題去攞5**,

中文心得都是个学生上来亲身分享,所以好有用。
希望你们的五星星子女可以上下来分享下
我个仔重考,旧年4

hksarhksar 發表於 17-11-5 11:37
中文心得都是个学生上来亲身分享,所以好有用。
希望你们的五星星子女可以上下来分享下
我个仔重考,旧年4

4要重考?

hw1115 發表於 17-11-5 11:50
4要重考?
4其實只係當年既C,所以重考都好正常。

王家爸爸 發表於 17-11-6 10:50

可能有其他科ㄧ齊考,应不会只为了通識ㄧ科4而要重考瓜?

王家爸爸 發表於 17-11-6 10:50
除非大失手,否則重考無so, 尤其是係文科~

重考英数通,因英通不用读得太多。
但他读的B2学校,你拿4老师已话好好,根本他们不懂教你拿高D分,所以问下你地请教下
他去年贴题目全部不种

UPUPUPUPUUP