用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 讀了兩個月小學不開心
樓主: appledai
go

讀了兩個月小學不開心   [複製鏈接]

babywoman 發表於 17-11-27 08:56
溫5個鐘只係6成。我會不理了,浪費時間精力,對付默書,我大多數要求不高,平時仔溫完自己話ok, 就算。明 ...

連續兩天都默書?可唔可以叫老師分開一些

回覆 man811231 的帖子

冇喎,一個學期中英各默四次,總會有一兩次撞一齊。而且,一般提前10日講,只不過,這次仔病咗冇精神溫。

最近兩個週末沒有玩,是因為要考試了,我想考完後再帶她好好的玩,短途旅行

每日都應讓小朋友落街玩吓。講小學唔會冇時間嘅。

babywoman 發表於 17-11-27 15:11

冇喎,一個學期中英各默四次,總會有一兩次撞一齊。而且,一般提前10日講,只不過 ...

一個學期其實得四次默書 應該可以分開唔撞 我小朋友一個學期有六次默書都可以安排到大約一星期後先另外一個科目嘅默書

咁可能我地校中英科老師冇溝通好。

man811231 發表於 17-11-27 15:33
一個學期其實得四次默書 應該可以分開唔撞 我小朋友一個學期有六次默書都可以安排到大約一星期後先另外一 ...

佢學校星期五默完英文星期一默中文,2科一齊溫

appledai 發表於 17-10-28 23:10
話不中意小學,想回去幼稚園,我應該如何幫女兒面對這個轉變。半日到全日,從有圖畫興趣班到沒時間參加,由 ...

好正常的 反應!特別是 幼稚園是happy school 及小學是 傳統學校!
‹ 上一主題|下一主題