用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 讀了兩個月小學不開心
樓主: appledai
go

讀了兩個月小學不開心   [複製鏈接]

跳左两版唔睇……

而家任何解決学業既solution都不重要~

还原基本步……楼主,又或者呢度每个家長,陀B时大家想BB点?健康同快樂吧~楼主呀,情緒病係好大机会会遺傳的~你俩公婆有好多degrees, 但你要食葯,你~快樂嗎?如果阿女去到Ivy League大学,但要食葯又手,你願意嗎?孩子大得好快,眨下眼就大,佢地呢幾年係令佢地將來会成為一个乜野人既基礎。

我係唔会揾-间出名多功課既小学,甚至中学。我两个女既小学測考默功課都少,但中学-样考到好多人羨慕既学校(同样功課少)。大女今年入U了(还是不錯的U)……我从來不信需要多功課和每周默書(阿女小学默書少仲唔計分)会令学生叻d.

無野比健康(身体同精神)更重要,係一個人最重要既財富。無左健康,-切都無意思~

其他網友都講左,孩子需要愛同你既时间~~

hippoo    發表於 17-11-18 19:19
HK-MAN    發表於 17-11-17 14:58

回覆樓主

睇到呢類型既post 實在覺得happy school幼稚園+地區名津(一般都係好谷+多功課),呢個真係錯配。先甜後苦就出事。
心儀名校仲入埋係好事,但係咪真係岩自己小朋友,要名利定要現況繼續下去?

利申:實行先苦後甜+唔駛外補政策,玩樂時間相當多,學術亦兼顧得到,路有好多條,家長係幼稚園初小呢個時候還需引領一下,邊條路先係適合自己小朋友。

aby336 發表於 17-11-18 06:12
睇到呢類型既post 實在覺得happy school幼稚園+地區名津(一般都係好谷+多功課),呢個真係錯配。先甜後苦 ...
我小朋友在kg時我看到一po: 三年快樂換來六年痛苦,我才醒覺轉軚。其實有些小學校長在簡介講到自己學校好活動,家長冇做background chk 好易中招,當年若不是轉做大B,有時間比我反思,我都係羊仔之一。
樓主情況亡羊補牢未為晚也,正面去處理一兩年後會漸入佳境

回覆 appledai 的帖子

最近好嗎?有空可聽一下以下連結。

https://youtu.be/8lh0M5bn4XY
<<爸媽別焦急-余德淳博士>>

焦慮和抑鬱都是會傳染的,孩子會模仿。先處理好自己的情緒。放下執著。轉變就會發生。

毎個小朋友適應能力不同,好似我囡之前升小—,緊張又擔心。第一次默書手振。好彩預到好班主任,不停鼓勵佢。到阿仔升小一,又適應到。只是一星期两默,又小測又功課。真心辛苦

我仔今年小一,做功課都鍾意拖,放學去玩,玩到我7點幾回家佢先做,話佢爸爸就話我,我都叫佢爸同佢做,但試過一次做到10點半,但第2日有測驗都無時間溫就去左瞓。。。。係咪要俾佢去功課班做功課先回家&#128549;

回覆 encina 的帖子

我仔情況同你一樣. 9月我就比佢去功課班, 但由於開學無咩功課, 同佢又有課外活動 (比錢就5日計, 實際去3日), 眼見佢等老師同佢對功課, 可能等都等成個鐘, 無辦法方間功課班就係甘1: 6...所以我第2個月就同佢cut 咗, 我自己跟, 我要返工的...10月開始默書... 同測驗.....跟住就開始唔得.因為個仔放學..食下野, 攪下呢樣, me me more more . 功課唔多3-5樣.. 量好少, 但佢都未做曬...原因. 英文唔明..  數學同中文ok , 但佢唔識題目既一個字, 就唔做...因為佢話唔明..老人家教佢, 又教錯...所以攪攪下, 佢變咗等我放工先做..(7時皈先開始做) 一做就做到8點幾, 佢要9點訓...可想而知,情況越黎越恐怖, 我每晚趕住返家教佢做功課, 佢越夜越唔想做...明既..天都黑..我都唔想做.....默書只有weekend 先有時間溫..唔係佢唔溫, 係一次過, 點記得甘多生字? 默書第2次比第一次差, 因為無時間溫...唔使講測驗啦,, 一定無溫啦...跟住11月考試.. 佢同我都溫得好辛苦, 因為佢要一次過, 記好多生字...

考試前一日, 我覺得甘唔係辦法.. 就同仔講..我地而家情況係有問題.. 你無時間溫書同玩...不如考完試後, 你去返功課班, (我報第2間補習社)..試一個月, 你就盡量做曬功課, 有時間就溫埋書, 我每晚放工. 只同你溫英文...因佢英文完全唔明.. .每晚最多溫一個鐘, 之後你就可以玩了... 預計8點幾就可以玩, 玩到9點.. 之後story time then bed time . 佢一聽到有得玩, 就agreed 去補習社.. 我報之前, 會帶佢去睇下...比佢知道個環境

而家實行咗一個星期, 情況ok , 佢有做曬功課同溫書, 佢在補習班溫咗的, 我唔會再溫, 只focus 英文.. as promised he can do whatever he wants to do after 2030 HRS .. and he is quite happy , as he can sleep on time everynite

hope u will find a way for your kid

encina 發表於 17-11-24 09:30
我仔今年小一,做功課都鍾意拖,放學去玩,玩到我7點幾回家佢先做,話佢爸爸就話我,我都叫佢爸同佢做,但 ...
唔主動做功課你又晏返,去功課班應該係最好....越夜做功課小朋友更難集中精神...

appledai 發表於 17-11-2 09:19
我home office,但做的事情自己control時間和多少。目前來說,校車是最好的選擇,自己搭車更快。小朋友功課 ...

會考慮小二轉校嗎?

MonkeyGirl 發表於 17-11-24 10:45
回覆 encina 的帖子

我仔情況同你一樣. 9月我就比佢去功課班, 但由於開學無咩功課, 同佢又有課外活動 (比 ...
多謝你的分享,咁我去搵下,其實佢地學校放3點,最後一堂已係做功課,呢2日我同佢傾左好耐叫佢係學校做得幾多就幾多,其他返黎做,唔知星期一點,我真係唔想佢做到太累,對學習無左興趣

通常去开功課班既上到中学都唔識自己做功課,成日欠交~

回覆樓主

其實我都怕補習班啲老師冇教佢 淨係比個答案佢抄 如果真係要搵補習班 我諗要搵個有口埤的

朋友個仔讀名津,佢幾年斷斷續續都有去功課班。總結係幫唔到提升成績,去唔去都係咁上下名次,但就唔使日日同個仔反臉,個媽媽無咁勞氣。

Jane1983 發表於 17-11-26 16:54
朋友個仔讀名津,佢幾年斷斷續續都有去功課班。總結係幫唔到提升成績,去唔去都係咁上下名次,但就唔使日日 ...

同意,我都將功課交給補習社,但學校一路再加其他,今天中默,溫咗5個鐘都只有約6成,仲有個英文小評,我大人都好辛苦,可以點,自己完全沒有生活空間(emoji)

回覆 Taimei 的帖子

溫5個鐘都係溫得6成,即係無心溫
係難搞。佢仔之所以斷斷續續去,係因為佢唔忍心個仔早進晚歸,12個鐘係街咁慘。肯做係屋企做,做完可以玩可以抖。但佢仔好多時就係拖,扭打機扭玩ipad,結果鬧晒交。去到親子關係差,亞媽又好抑鬱,就又去番功課班。

Jane1983 發表於 17-11-27 08:42

溫5個鐘都係溫得6成,即係無心溫

功課班只能幫下功課,默書測驗考試都要同佢溫,唔理佢冇人理,如果比心溫,冇理由要咁耐,我用錯方法溫(emoji)

Taimei 發表於 17-11-27 08:36
同意,我都將功課交給補習社,但學校一路再加其他,今天中默,溫咗5個鐘都只有約6成,仲有個英文小評,我 ...

溫5個鐘只係6成。我會不理了,浪費時間精力,對付默書,我大多數要求不高,平時仔溫完自己話ok, 就算。明後天中英默,仔上星期病左冇返,我今朝同仔講,今日做完功課,溫得幾多就幾多,不合格都冇所謂。

有時對那科沒有興趣,都會hea溫。
我仔小一時抗拒英文,兩句英文可以溫兩小時都記唔到,當時,我就找方法提高其對英文的興趣,經過三四年。小五不用花很多時間,就能應付英默,多數90幾100分。

有d功課班會温埋默書,做晒功課會比d練習佢地做。佢間補習社會比past paper當練習做,所以幫輕d。
你覺得用錯方法,就要調節吓。同埋要比佢知,盡快温好書係佢的責任。唔係到升中,佢唔一定仲聽你講。

Taimei 發表於 17-11-27 08:56
功課班只能幫下功課,默書測驗考試都要同佢溫,唔理佢冇人理,如果比心溫,冇理由要咁耐,我用錯方法溫(em ...

分多天去溫習會唔會好啲? 因我見中英文都有大約一星期準備
‹ 上一主題|下一主題