用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中一第一次測驗
樓主: 莉安
go

中一第一次測驗   [複製鏈接]

黃巴士 發表於 17-11-6 11:07
除非由高小已可以自理.  否則中一係唔可以放手.  最多是半放手.  
反而我會看緊孩子交友, 教他明辨自己的朋 ...

認同呢!這三個重要階段媽咪有份參與實在"幸福"的呢!

momamy 發表於 17-10-30 16:12
可能我係虎媽,今朝早啊麻同我講,啊仔同佢哭訴話太大壓力,寧願去翻普通班,我都只不過系每個星期六一日逼 ...

中一迫到,中四可以嗎?

哎,多謝各位媽咪意見,我覺得中一真係唔可以放鬆,而且更應該關注內心的想法。最近兩個禮拜,由於經常同翻小學的同學一起玩,心散得好明顯,接二連三地欠交功課,手冊漏抄,星期五竟然借左工作紙比同學唔記得問人拿回來,一問之下連同學的聯繫方式都無,呢個時候唔反省自己反而怪我地無比智能電話佢用,搞到佢無辦法加入同學群,哎,中有偶爾同同學之間的摩擦都成為佢內心世界不得了的煩惱,真正放系功課學習方面的心思基本是少得可憐,只系一味羨慕人地可以打機,真係傷心

Yanamami 發表於 17-11-1 16:27
升中後第-次測考唔好太在意分数~科目多左、內容深左、温习同答卷要求唔同左……-切都需要適应。而且中学 ...

同感

Yanamami 發表於 17-10-29 11:59
我真剛好同你完全相反,两个女幾时有·quiz測考默-概唔知,学紧乜更毫無头绪……全部進入自动導航模式:hap ...

我都係

October. 發表於 17-10-29 11:07
升上中學第一次大測,我有同佢溫,主要都係溫副科,副科係小學冇既野,佢自己熟讀咗內容先,我就逐樣問佢野 ...

:-D :-?

亞女高小大概已可自理,唔明佢會問。

現在中一暫時都由佢先,測驗分數有60以上都唔理佢住。

依家第一次考試進入倒數,佢一個月前已開始慢慢溫書,到有第一次考試成績後先至睇下佢屬咩位置,需唔需要做adjustment,始終答題要求高咗,若自己認為明白,但係未能取高分都要睇下點樣加強。

反而平時見佢得閒d,我會叮囑佢睇多d英文書,語文能力影響深遠,亦冇得速成。

skkeung 發表於 17-10-30 18:53
已100% 放手!
唔合格也不理!

學校覺得唔達標耍照肺給壓力學生和家長
唔怪得咁多學生迫到跳樓,逃學啦!
一定有人考第一,更加有人考尾尾,
可否正面鼓勵他們做好d還實際d

amy0107 發表於 17-11-29 00:34
學校覺得唔達標耍照肺給壓力學生和家長
唔怪得咁多學生迫到跳樓,逃學啦!
一定有人考第一,更加有人考尾 ...

理論而矣,B1, 都有人包尾,但可能力入8大!

回覆 skkeung 的帖子

十分同意。自己同自己競賽!

我印象好深刻既,係測驗完咗個家長會,中文老師同全班家長講,話學校果張分紙跟六年,有晒咁多次測驗考試分數,目的唔係要你去睇分,而係要畀自己一個目標去進步。而學校最希望的,係每個學生六年後同最初入學時比較,有所增值。所以第一次測驗成敗得失唔重要,最重要係要學點改善弱項。

leafun 發表於 17-11-30 09:18
我印象好深刻既,係測驗完咗個家長會,中文老師同全班家長講,話學校果張分紙跟六年,有晒咁多次測驗考試分 ...

説得好测驗成績不重要,如何改善最重要! 好認同这句話,總之ㄧ路進步就ok了。

我朋友個囡囡讀英中,第一次測驗好差,差唔多包尾,家長日班主任同佢講,如果跟唔上,可能英文唔好,如果咁,叫佢考慮轉中中,對佢會好D, 我朋友好愕然,估唔到第一次測驗就叫佢轉校,班主任可能見佢面有難色,即係話,唔駛太擔心,到時再睇情況。現在俾心機勤力D温習。我朋友完全無心理準備要轉校,佢以為最多是留班。

維尼熊pooh 發表於 17-12-2 15:28
我朋友個囡囡讀英中,第一次測驗好差,差唔多包尾,家長日班主任同佢講,如果跟唔上,可能英文唔好,如果咁 ...

咩學校?可否PM?

回覆 維尼熊pooh 的帖子

咩學校?老師咁快就 jump to conclusion..!

咩學校就唔係咁方便講, 我朋友好唔開心又擔心,都唔知點安慰佢,其實會唔會老師嚇小朋友, 等小朋友努力温書.

回覆樓主:

糸呀輔導老師,社工都一齊兇人!一句就講我哋band x 學校都有要求,要達標!心想做生意嘛,要跑數呀!心想第一次测姐就被面色,點挨落去呀

回覆 amy0107 的帖子

原來唔只1間中學係咁,之前我都聽聞中學會勸差的學生轉校,但無諗過中一第一次成績就叫。

維尼熊pooh 發表於 17-12-3 16:28

原來唔只1間中學係咁,之前我都聽聞中學會勸差的學生轉校,但無諗過中一第一次成績就 ...

Band 1 考尾就勸落 band 2,
Band 2 考尾就勸落 band 3,
band 3 考尾就隨你讀唔讀
最緊要老師把関學校banding 唔跌囉!

維尼熊pooh 發表於 17-12-3 16:28

原來唔只1間中學係咁,之前我都聽聞中學會勸差的學生轉校,但無諗過中一第一次成績就 ...
B1C、B2A既學校都會係咁,制度使然,因為學校靠畢業生成績吸引叻既升中學生,維持英中地位(B1C)或者英文班既數量(B2A)。
‹ 上一主題|下一主題