用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中一第一次測驗
樓主: 莉安
go

中一第一次測驗   [複製鏈接]

可能我係虎媽,今朝早啊麻同我講,啊仔同佢哭訴話太大壓力,寧願去翻普通班,我都只不過系每個星期六一日逼佢溫數學,因為系英數,想佢養成預習的好習慣,週末都有比時間打機,點知道都係沒辦法改到厭學的心態,最近一個禮拜仲同翻小學時的豬朋狗友一齊打籃球,更加撇,話羨慕人地爸媽要返工無王管可以隨便打機,我估計第一次考試都有幾科唔合格啦

爸爸豬 發表於 17-10-30 13:05
題外話,通識應該要點溫?

溫習"通識科"時,抱著擴闊孩子的眼界的做法就應該可以了,即走出書本範圍,向外尋找多D有關資料,孩子睇資料時就當睇報紙就可以了,資料來源可以上網、找昔日新聞、圖書館館書和網上知識形影片等等.

YmOra 發表於 17-10-30 16:21
溫習"通識科"時,抱著擴闊孩子的眼界的做法就應該可以了,即走出書本範圍,向外尋找多D有關資料,孩子睇資料時 ...

好懶看報紙,死梗

momamy 發表於 17-10-30 16:12
可能我係虎媽,今朝早啊麻同我講,啊仔同佢哭訴話太大壓力,寧願去翻普通班,我都只不過系每個星期六一日逼 ...

點解厭學? 學校多功課? 我仔小學時都曾講過一次呢啲晦氣說話,我聽到都好唔開心。佢都恨打機,平時放咗學都有攞嚟睇youtube, 聽歌 (呢個係上到中學才開始有呢種喜好),打機。暫時都叫得停佢,有時都顯得不太願意,可能佢小學同中學身邊都有人係無王管,又或有人管之下都俾我仔打得多。佢話好多同學打王者xx, 我俾咗段仔打機打到情緒失控既片佢睇,儆醒下佢。

爸爸豬 發表於 17-10-30 16:28

好懶看報紙,死梗

慢慢培養出習慣吧!因為當能夠學習到睇大量資料的速度和能力對學習通識、閱讀理解和歷史科之歷代發生的事件等等有著正面的幫助呢!多鼓勵孩子逐少逐少增加此能力吧!

TwinWong 發表於 17-10-28 18:04
可以放手比佢試水溫

已100% 放手!
唔合格也不理!

fionaytwong    發表於 17-11-8 10:36

YmOra 發表於 17-10-30 17:44
慢慢培養出習慣吧!因為當能夠學習到睇大量資料的速度和能力對學習通識、閱讀理解和歷史科之歷代發生的事件 ...

謝謝你

爸爸豬 發表於 17-10-30 13:05
題外話,通識應該要點溫?

通識科並非只温書,會考孩子對時事理解力/思考及意見,建議你平日多與孩子討論時事/新聞,了解佢嘅想法,引導思考,對應付通識教育都有幫助。我兒高小起平日已會與他們討論時事/新聞,分享想法同意見,培養佢思考。

Ktfk    發表於 17-11-26 18:00

洋蔥頭媽咪 發表於 17-10-31 08:07
通識科並非只温書,會考孩子對時事理解力/思考及意見,建議你平日多與孩子討論時事/新聞,了解佢嘅想法, ...

明白

回覆 爸爸豬 的帖子

如果小朋友唔太鍾意睇文字,可以睇電視新聞,不過唔好只睇死一個台,因為唔同台既報導會有唔同,從而可以引起話題討論。如果學校係考英文通識,可以去ViuTV 96台,7:30PM係轉播外國新聞(唔記得係BBC定CNN),學英文之餘又可以睇多啲外國時事。

leafun 發表於 17-10-31 08:58
回覆 爸爸豬 的帖子

如果小朋友唔太鍾意睇文字,可以睇電視新聞,不過唔好只睇死一個台,因為唔同台既報導 ...

Thx

leafun 發表於 17-10-31 08:58
回覆 爸爸豬 的帖子

如果小朋友唔太鍾意睇文字,可以睇電視新聞,不過唔好只睇死一個台,因為唔同台既報導 ...

對呀,可以睇明珠7:30新聞,我係這段時間食晚飯,順便睇下新聞,又有英文字幕,一舉兩得

leafun 發表於 17-10-30 09:02
我本身小學已經放手佢自己溫書(連呈分試都係),所以中學都無理佢。我見我個女會攞學校筆記睇,又間唔中自己 ...

想問你指一般50~60分係咩科。我女中文唔合格……好似差3,4分 ,佢仲冇乜野甘話 “老師話唔緊要” ……不過要罰抄  。
而數只得60分 。而其他都只係合格多d …… 問她f科目最高分幾多?佢又話唔知 。

Lilypie Baby Ticker

回覆 欣媽媽 的帖子

係中文科主任咁同我哋講。我哋學校閱讀理解兩篇 (50分),一白話文一文言文,老師話預咗同學仔炒晒文言文。另50分係課文同其他詞語應用,佢話預同學仔打七折,咁就啱啱合格。

欣媽媽 發表於 17-11-1 13:39
想問你指一般50~60分係咩科。我女中文唔合格……好似差3,4分 ,佢仲冇乜野甘話 “老師話唔緊要” ……不 ...

升中後第-次測考唔好太在意分数~科目多左、內容深左、温习同答卷要求唔同左……-切都需要適应。而且中学睇幾分無用,要睇过唔过mean. 唔过mean俾你80分都無用。先檢討下失分原因:係上堂听唔明、底子弱、語文能力不足無温到果part,、温左記唔到、唔明问題问乜、答左但唔中point、唔夠時间答……定问非所答之类。再作改善~當佢触摸到温习同答題技巧,情况应会改善。

欣媽媽 發表於 17-11-1 13:39
想問你指一般50~60分係咩科。我女中文唔合格……好似差3,4分 ,佢仲冇乜野甘話 “老師話唔緊要” ……不 ...
中學不同小學,初中好多學校50分已合格,高中甚至40分合格,家長不能再以小學把尺去量度。中學中文通常不會太高分,5—6拾分可能已算不錯。
我仔中一時中文考試都係6x分,但原來已是全级頭幾名。所以唔好只睇分數,要睇全级整體成績才能作準。

小時了了    發表於 17-11-5 07:34
claudiayumt    發表於 17-11-3 12:23
leafun    發表於 17-11-2 08:45

回覆樓主:

中一我全放手,囡在模索自己温習方法,自律又真的麻麻。她在考前幾日才叫我幫幫忙,我完全無跟進度,特別數學,完全吾記得啦,她問我也不可即時回答,要看返examples, 之後她就知道要靠自己,上堂專心,雖然考試成績普通合格,但總算學懂自己去尋找方法温習,不能依賴。以後的考試,一次比一次進步了。

多謝大家寶貴的意見

莉安 發表於 17-10-28 17:56
請問系咪已經放手自己溫習?

99巴仙放手!

除非由高小已可以自理.  否則中一係唔可以放手.  最多是半放手.  
反而我會看緊孩子交友, 教他明辨自己的朋輩影響.
孩子三大階段, 1. 升中 2. S.3捒科   3. S.6 DSE  --- 陪他她同行. 不是陪讀.

esmehouse    發表於 17-12-3 22:14
fionaytwong    發表於 17-11-8 10:40
‹ 上一主題|下一主題