用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中一第一次測驗
go

中一第一次測驗   [複製鏈接]

請問系咪已經放手自己溫習?
   5    0    0    0

莉安 發表於 17-10-28 17:56

可以放手比佢試水溫

先同佢定下遊戲規則,如果第一次考試達到預定既成績,下次放手俾佢自己溫習。

係啊~教下佢点温,中学答卷有乜要求就放手……上学期考成点係-个指標,睇到佢掌唔掌握到中学学习模式同答題技巧。平日多问佢上堂明唔明,唔明要立即问老師~我实在想像唔到上到中学仲要同佢温書。升中後第-次測唔好太在意分数,不竟需要適應同摸索,BB学行初時都行唔穩啦~重要係測完檢討有乜不足。我女第-次test历史,50分有11分無答!原因你寫太多太慢答唔切,但佢話其实識……禁下次咪知要摩打手囉。

升上中學第一次大測,我有同佢溫,主要都係溫副科,副科係小學冇既野,佢自己熟讀咗內容先,我就逐樣問佢野,中文除咗教科書之外,仲有校本,我就考下佢文言文注解,英文及數學大部份佢自己搞掂。

第一次考完成績OK, 中一大考我就放手,放手唔等於完全唔理,我會時不時問佢有冇QUIZ呀?幾時考試呀?有冇派返來既作文同我分享下?有冇數學鑽石題教下我做呀?有冇功課中的DSE題俾我睇下程度點呀?我唔會直白叫佢溫書做功課,佢會唔中意會黑面,但經常旁敲側擊佢,所以,對佢既學習進度了如指掌

fionaytwong    發表於 17-11-8 10:25

October. 發表於 17-10-29 11:07
升上中學第一次大測,我有同佢溫,主要都係溫副科,副科係小學冇既野,佢自己熟讀咗內容先,我就逐樣問佢野 ...
我真剛好同你完全相反,两个女幾时有·quiz測考默-概唔知,学紧乜更毫無头绪……全部進入自动導航模式

fionaytwong    發表於 17-11-8 10:25

回覆樓主:

我同我先生仍有監督住温書。我哋未放手温習,只放手佢功課。

Yanamami 發表於 17-10-29 11:59
我真剛好同你完全相反,两个女幾时有·quiz測考默-概唔知,学紧乜更毫無头绪……全部進入自动導航模式:hap ...
妳倆個女完全自動波,係你既福氣來呀

我仔上中學開始玩手機了,我驚我唔旁邊睇住,佢會變甩繩馬騮---失控呀

現在佢都仲算對學業上心,功課溫書自動自覺,我雖然唔駛幫手溫書,但都想俾佢知道及俾小小壓力佢,父母在乎佢學業既。

我都係全放手,啲仔一向自動波,小三已經自己黎,係呈分先幫吓佢。
眼見小學已培養自律嘅同學通常升中後都唔駛點理,相反小學父母跟到贴嘅學生,升中一放即跌,甚至失控。

fionaytwong    發表於 17-11-8 10:26

回覆樓主

如果小學未放手,中一就唔好即刻放哂啦,除非佢好抗拒。
我就相反,小四開始都冇乜理佢,升咗中一後,上星期強逼佢背岳飛,順便傾吓計。

momama 發表於 17-10-29 14:01
我就相反,小四開始都冇乜理佢,升咗中一後,上星 ...
慢慢放

momama 發表於 17-10-29 14:01
我就相反,小四開始都冇乜理佢,升咗中一後,上星 ...

其實呈分時都唔想理佢,因越理越差...反而上左中学唔理成績仲好...今次统测唔理伛擋試水温先

October. 發表於 17-10-29 13:11
妳倆個女完全自動波,係你既福氣來呀

我仔上中學開始玩手機了,我驚我唔旁邊睇住,佢會變甩繩馬騮-- ...
你以為女唔上網咩?-样煲片同乜chat物chat, 不过交到成績表俾我,塞住我把口啫~~间学校又無乜功課,上網时间多呢~no eye see......

Yanamami 發表於 17-10-29 16:31
你以為女唔上網咩?-样煲片同乜chat物chat, 不过交到成績表俾我,塞住我把口啫~~间学校又無乜功課,上網时 ...
依家都唔知有冇唔上網唔玩電話既?見我仔呢排統測都肯放下電話溫書,總算放心。 我旁敲側擊呢招,到高中佢應該都唔睬我啦,過咗中4應該進入“安全期”。

Yanamami 發表於 17-10-29 16:31
你以為女唔上網咩?-样煲片同乜chat物chat, 不过交到成績表俾我,塞住我把口啫~~间学校又無乜功課,上網时 ...
我仔都係經常上網,不過佢能夠自己分配好時間,亦冇欠交功課,就算温書我都見佢會聽住音樂,測/考出來成績亦好,所以我都好少管佢。

我本身小學已經放手佢自己溫書(連呈分試都係),所以中學都無理佢。我見我個女會攞學校筆記睇,又間唔中自己畫吓關係圖畫到天花龍鳳。

佢哋老師仲搞笑,一早同家長打底,話之前攞70+已經係全級最高分既,一般只有50-60分,叫我哋唔好咁在意分數喎!

fionaytwong    發表於 17-11-8 10:27

我一半一半啦... 仔自己溫書, 之後同我講溫science連個D hazard symbols 都串晒記晒... 下... 我話你知道hazard symbols的用處係咩就得, 唔洗每個認晒.... 所以我要久唔久睇下佢溫緊咩野... 怕佢side時間..

題外話,通識應該要點溫?

回覆樓主:

要慢慢放手,特別是中一,課程,考試要求比小學高好多,不是坐在他身邊同他溫書,而是指導他如何溫書,如 訂時間表,提醒他適時溫習,答題技巧等; 人是有惰性的, 要不時[remind], 我想一般來說,女孩子較男孩子自律,但都係睇人而定啦

lojo11    發表於 17-10-30 15:43

睇番孩子的個性而決定參與多少,始終小學科目又少又淺,對一些小孩子而言未必咁快適應中一又多科又深入的內容,若然小四已經開始放手,估計中一會快DD適應自我學習,我認為家長的角色最終都是完全放曬手,只要求子女作適時的"進度回報"呢!
‹ 上一主題|下一主題