用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖方濟各英文小學 SFA 有名次嗎?
go

SFA 有名次嗎? [複製鏈接]

SFA 是分三學期,請問是否每一學期都有名次嗎?
   2    0    0    0

醒目開學勳章

100名內有

xanax1mg 發表於 17-10-29 17:56
100名內有

thx

回覆 niceboy 的帖子

SFA 比起其他小學, 透明度好高, 就算你名次考超過一百,有些老師預左家長會問名次,都會一早用可擦走的原筆寫番學生班名次和級名次在成績表上, 以作参考, 不是什麼秘密!所以家長係十分清晰知道自己小朋友在什麼位置!

The ranking of each student in the class do harmful impact for their learning, and increase useless competition.

Should remove the ranking and let the students to learn altogether.

回覆 AndrewHo_FB 的帖子

其實越保護D學生, 也未必係好事, 不如早d知道自己那方面弱去修正仲好, 我問仔仔D同學會唔會去比較成績, 佢地話冇人提, 可能大家都知道在此校取得高分數不是容易的事!就算你保護到去六年級, 升中到時咪又係一樣會知道, 中學d成績表有科排名,級排名,班排明, 成績表有公文袋保護住的,除非有小朋友批准,否則都唔容易看到!

回覆樓主:

我欣賞這樣的透明度
‹ 上一主題|下一主題