用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 band 1b-c男仔有咩直資好介紹
樓主: scyu88
go

band 1b-c男仔有咩直資好介紹 [複製鏈接]

英華,st paul boy好似啱1b~c男生

HaYi 發表於 17-10-29 10:41
如果只取經, 福建報名易, 又早見.   
優才哩D報名表都有排填, 仲要中英數2A起, 有冇得in都成問題.  ...

你講得啱,我一見到優才張報名表就即刻想縮沙!

回覆 gracelam 的帖子

St Paul boys 1b-c 外來生成绩唔會收,除非有特殊技能。

TomatoCat 發表於 17-10-30 23:27

St Paul boys 1b-c 外來生成绩唔會收,除非有特殊技能。

我女嗰年(舊年), 有幾個band 1b入左, 完全冇特異功能, 地區一線小學。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

TomatoCat 發表於 17-10-30 23:27

不是,暫時佢未有能力吸引band 1頭外來男生入讀。(本區)主收b1b-c學生

artroboy 發表於 17-10-31 07:48
不是,暫時佢未有能力吸引band 1頭外來男生入讀。(本區)主收b1b-c學生

現在已經不同了。上屆有一個頭5同學仔,SPC收即入。我們小學是東區龍頭,而其他B1A同學全部不是入Co ed就是QC。

Hellomimi112 發表於 17-10-31 08:15
現在已經不同了。上屆有一個頭5同學仔,SPC收即入。我們小學是東區龍頭,而其他B1A同學全部不是入Co ed就 ...

其他區不了解,每區選校策略、banding 及校網內學生都不同,以本區(中西區)計,佢還未到吸引b1頭外來生。
如果成績係b1b-b1c,絕對可以一試無防,畢竟有100位比外來生。

我們小學是地區一線小學,SPC只收了band 1A學生,band 1B-C 都冇收,有些甚至連面試機會也沒有。
SPC的收生要求真是高了許多。

回覆樓主

小兒也是1A入SPC,宗教氣氛較濃和(男校來說學生比較乖,這也是最後選了其中的一些原因。實説實話,其實中西區可選SJC/KC/SPCC 等,正如九龍城區等會搏LSC/DBS/SPCC一樣,所以也是理解的。但這兩三年,我相信外區入讀SPC真的是B1B中游或以上的比較多。有外區1A尾朋友扣門階段,同時扣SPC 和KC,SPC 無收但KC即刻收左。只可以說越來越難入。

為食仔 發表於 17-11-1 07:27
小兒也是1A入SPC,宗教氣氛較濃和(男校來說學生比較乖,這也是最後選了其中的一些原因。實説實話,其實中西 ...

可能係面試表現?可以同時間兩間都有得叩相信成績一定唔差。
我知個case 剛好同你相反,KC 連叩門機會都無,但st.paul 叩門即收。另外,KC 同SPC 係兩間截而不同的學習模式,相信想要既學生類型都有些不同。band 1尾 可以叩到KC應該有d個人之處。

KC 係區內band 1 生派位大熱既學校,主要靠自行加叩門位才有能力收到自己最想要既學生,叩門門檻相對比其他直資高。

事實上,舊年開始spc 確實提高咗本區生收生準則,以前係區內band 1尾及band 2頭既水泡,但舊年呢類學生收少咗,亦出現無機會interview. 但只要呈三考得好還是可以有機會叩門入到。

artroboy 發表於 17-11-1 07:54
可能係面試表現?可以同時間兩間都有得叩相信成績一定唔差。
我知個case 剛好同你相反,KC 連叩門機會都無 ...

朋友是B1A尾,不是band1 尾。KC收咗但SPC無收。

為食仔 發表於 17-11-1 08:20
朋友是1A尾,不是band1 尾。KC收咗但SPC無收。

好奇一問,其實要分band 1 頭、中、尾已經好高難度,點為之1A尾?以校內成績推斷嗎?1A頭我以頭五名計算。但以區內聖彼得計,佢地頭二十都可能勁過哂某些區內學校頭五。細分頭、中、尾好難。

artroboy 發表於 17-11-1 08:27
好奇一問,其實要分band 1 頭、中、尾已經好高難度,點為之1A尾?以校內成績推斷嗎?1A頭我以頭五名計算。 ...

其實自己會知道自己小朋友學校有Band1生%是多少,學校每年會公佈多少學生入Band1學校,咁Band1生大約再分3份1咪係分到B1A頭、中、尾。呢個只係大約估計。

直資學校不分區內區外,正常情況下有能力的學生就想收。反而由上届開始,很多相識的家長中對SPC感覺比KC好了。我不是SPC家長,甚至SPC叫我仔in talent也沒去見,但我對SPC的觀感是良好的。

Hellomimi112 發表於 17-11-1 08:59
其實自己會知道自己小朋友學校有Band1生%是多少,學校每年會公佈多少學生入Band1學校,咁Band1生大約再分3 ...

我唔否定spc 越來越有心搞好自己個勢,老實講我喜歡spc 多過KC , 亦無意踩低。只係樓主問b1b-c生選擇,我唔認為spc 只收外來生A頭,事實上,KC叩門收生亦並不是比spc 容易。既然有另一方面既資訊,亦想分享一下。佢地校長簡介亦提過佢地唔係只睇學術收生。

artroboy 發表於 17-11-1 09:06
我唔否定spc 越來越有心搞好自己個勢,老實講我喜歡spc 多過KC , 亦無意踩低。只係樓主問b1b-c生選擇,我 ...

其實我想分享現在的確吸引了不少B1A生去SPC,不是SPC只收B1A的,而所有學校也想收又讀得又有其他技能的學生,應不只SPC想收。反而識得有入了KC的家長話,KC好想收吹管叻的學生,如果學生強項的樂器KC想要的,成績弱D有得傾,所以鼓勵叫多D師弟試下。呢D係區外收既風,可能同區內既風不同卦……

Hellomimi112 發表於 17-11-1 09:34
其實我想分享現在的確吸引了不少B1A生去SPC,不是SPC只收B1A的,而所有學校也想收又讀得又有其他技能的學 ...
唔奇,亦有spb想考KC , 只能說各取所需/好,按自己小朋友能力和性格去選學校最好。

scyu88 發表於 17-10-27 23:23
班主任叫大家去直資面試。都只是拿面試經驗,陪跑性質,大家有咩提議?

匯基,港同,保羅男(體藝)。

retriever 發表於 17-11-1 10:49
匯基,港同,保羅男(體藝)。

還有英華書院、聖士提反書院、中華基金
‹ 上一主題|下一主題