用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 應該堅持落去定勉強無幸福?
go

應該堅持落去定勉強無幸福?   [複製鏈接]

暫時0 offer.已打算備戰扣門。其實一直有外補同閲讀,學術水平中上。報了starter 12月考,呢排操串字,但小朋友發現自己有咁多字(一份卷4-5個字)不懂覺得唔開心。其實上午外補,下午上課,回家立即做功課,吃完飯我再操多兩小時(閲讀中、英書、做starter 卷,普通話對答,練朗誦for 校際朗誦節)真的十分累。
堅持因為扣門真係考實力,定其實咁樣太勉強?
   16    0    0    0

lcyesther 發表於 17-10-27 08:16
暫時0 offer.已打算備戰扣門。其實一直有外補同閲讀,學術水平中上。報了starter 12月考,呢排操串字,但小 ...

紅馬,九官,新油天呢D好谷,
我識人新油天一放假在家補6小時

錯配好大問題
個人感覺合適便可

但也有人喜歡在名津做下游部隊

dorothy8 發表於 17-10-27 08:26
紅馬,九官,新油天呢D好谷,
我識人新油天一放假在家補6小時

其實不求名校,只要不入寶校已心滿意足。可惜只有15分。去年看到好多二缐扣門也要8-10人爭一位。所住天地網,萬一乙一唔入,就會入寶,所以只有扣門一路。

回覆樓主:

你應付嗎?小朋友堅持到嗎?如果得,堅持多幾個月,無論結果如何都無悔! 小朋友忙開,上小學適應會易D。我女K3前超忙,宜家P.1,因為可以同佢减課外活動量,佢比以前輕鬆添。

回覆樓主:

我覺得飯後仲要操兩小時,對小朋友太累了,累又點入腦呢,用遊戲方式幫佢串字,串對就有獎。每晚一小找便可以,你迫佢閱讀圖書而唔係親子閱讀既話,小朋好快反感,以後不愛閱讀呢

你諗下你日日比人係咁迫,每晚玩都無得玩,會開心嗎,會有動力讀書嗎

怕最後適得其反。

好好再調節下溫習時間表,每日溫一科先會入腦。每晚一次溫咁冠,小朋友係做完練習呀,但吸收到咩?

lcyesther 發表於 17-10-27 08:32
其實不求名校,只要不入寶校已心滿意足。可惜只有15分。去年看到好多二缐扣門也要8-10人爭一位。所住天地 ...

邊區呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-10-27 08:48
邊區呢?

lcyesther 發表於 17-10-27 08:48

其實14網好好, 升中派位最差個間都有2X%學生升B1中學, 我認為已經係難得"無寶校"既一區

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

其實很多參與一線扣門的小朋友,大多已有yle movers以上的證書。若樓主只是不想扣到寶校,starters應該夠,但满盾的證書才有參考價值,你要評估的是小朋友在聽、説、讀、寫各方面能力,明年6月才扣門,3月前考都來得及,不見得今年12月一定要考完。

我認為打好基礎非常重要,紮實學習基本功很重要⇒英文文法要學好。對於之後的movers, flyers才能回應,reading,speaking的部分才能回答好.

加油!以孩子的感受為主。
別為了人生第一戰,讓孩子疲憊不已。

MillieLin 發表於 17-10-27 08:54
其實很多參與一線扣門的小朋友,大多已有yle movers以上的證書。若樓主只是不想扣到寶校,starters應該夠,但 ...

我知,原本打算三月考,但starter考試改制,下年一月加入movers題目,要15盾更難,所以想12月考

MillieLin 發表於 17-10-27 08:54
其實很多參與一線扣門的小朋友,大多已有yle movers以上的證書。若樓主只是不想扣到寶校,starters應該夠,但 ...

12 月後 starter 轉syllabus, 會難好多,所以好多人想做末代考生

lcyesther 發表於 17-10-27 08:48

我女的男同學,冇乜外補,英比中好。直私all fail.,但叩門唔錯,選了諒滬江,你滿意這間嗎?不用哪麼辛苦小朋友

回覆樓主

其實很多人真的喜歡儲offers, 而來來去去有offer 的都是同一堆人,他們最後都會放,所以先不用太灰,還有希望的,加油。

lui 發表於 17-10-27 09:01
我女的男同學,冇乜外補,英比中好。直私all fail.,但叩門唔錯,選了諒滬江,你滿意這間嗎?不用哪麼辛苦 ...

滬江簡介會,上年80人扣門interview(要110或111),最後收8-10個,競爭也十分大

lcyesther 發表於 17-10-27 08:16
暫時0 offer.已打算備戰扣門。其實一直有外補同閲讀,學術水平中上。報了starter 12月考,呢排操串字,但小 ...
你小朋友一直有外補及閱讀,學術中上,但0 offer !! 呢一點可以看出問題並非出在你們操練上既問題!
睇黎你都幾谷個小朋友,但付出同收獲唔正比? 原因係邊呢??真係操練唔夠嗎? 有冇其他錯處自己發現唔到呢??

HK-MAN 發表於 17-10-27 09:15
你小朋友一直有外補及閱讀,學術中上,但0 offer !! 呢一點可以看出問題並非出在你們操練上既問題!
睇黎你都 ...

小朋友不完全慢熱,班主任評價上堂積極會舉手。可能面試粗心大意太快答錯題就不知了

lcyesther 發表於 17-10-27 09:19
小朋友不完全慢熱,班主任評價上堂積極會舉手。可能面試粗心大意太快答錯題就不知了
...

其實只操閱讀呢樣就夠
我見身邊好穩定有second in既人有好強勁既讀習慣,可自行閱讀同認字。

千語mami 發表於 17-10-27 09:04
其實很多人真的喜歡儲offers, 而來來去去有offer 的都是同一堆人,他們最後都會放,所以先不用太灰,還有希 ...

雖然係咁講,但如果 waiting 都無,想等都無得等....

lcyesther 發表於 17-10-27 09:19
...
面試答題對錯又未必跟有冇offer掛勾的...再諗下有冇其他問題.,否則到叩門都依然重蹈覆轍.

lcyesther 發表於 17-10-27 09:07
滬江簡介會,上年80人扣門interview(要110或111),最後收8-10個,競爭也十分大

...

咁我朋友仔都做到呀!不要過份催谷呀
‹ 上一主題|下一主題