用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 應該堅持落去定勉強無幸福?
樓主: lcyesther
go

應該堅持落去定勉強無幸福?   [複製鏈接]

ruthyyhung 發表於 17-10-27 09:55
(不好意思,我不会中文打字,只会用拼音,所以简体字)

我非常同意问题可能不在不够,而是太多。小朋友疲 ...
很喜歡你的一句,從零分開始加上去,不是從滿分去減!

longlong1015 發表於 17-10-27 22:11
相信你小朋友已受著相當大的壓力而唔出聲,如果你唔係為入神校,只係為唔入寶,無理由谷到咁厲害。恕我 ...
大家都睇得到...

archie1728 發表於 17-10-28 00:05
我完全明白你心情,因為我仔上年情況同你一樣,一樣學術唔差,品德都ok,都係成手waiting!K3開始外補,一 ...

多謝你鼓勵。一直目標也只是適合女兒的私小直資,她非戰鬥格,所以spcc,dgs,Sfa 果D全部無考,估不到仍困難重重。要重新找尋教育方向,大家的回應也讓我多了反思。內心充滿恐懼,真的很難走下去。希望能慢慢調節心態。

lcyesther 發表於 17-10-28 11:28
多謝你鼓勵。一直目標也只是適合女兒的私小直資,她非戰鬥格,所以spcc,dgs,Sfa 果D全部無考,估不到仍困 ...
慶幸你還懂得反思多欣賞你女兒,佢真係比起好多同齡小朋友叻及生性...少啲同人比較,你就唔會咁辛苦(當然,好藺做到). 教育子女跟搵學校一樣,沒有最好的一套,只有最合適的一套.因材施教,因時施教,開心學習!加油!

L+H 發表於 17-10-28 09:53
很喜歡你的一句,從零分開始加上去,不是從滿分去減!

Well Said

回覆樓主:

現在大部份學校都會揀有潛質的學生,就算家長們操到小朋友去到P2程度都冇用!
尤其是那些已經在家或學店被扼殺晒小朋友D學習動機!
基本潛質(有學習動機/愛閲讀/創意/主動/有禮/守規...等等)

回覆樓主:

http://bkmilk.com.hk/mobile/content_page.php?p=233444

剛看到 ,上文可參考。

lcyesther 發表於 17-10-27 08:16
暫時0 offer.已打算備戰扣門。其實一直有外補同閲讀,學術水平中上。報了starter 12月考,呢排操串字,但小 ...

我個人覺得....你現在教小朋友咁多嘢,唔係只為咗佢入邊間小學,而係所教嘅知識,對日後入小學後一樣有用⋯⋯

我小朋友讀全日班,放學後做完功課,休息兩小時(包括吃飯),我放工後都會同佢再’玩‘兩小時.....

我同佢‘玩’嘅,包括學術(如串字,默書,做課外習作,worksheet,) & 其他嘢(例如board game,唱歌遊戲等等)....

我嘅心態係,如果只為入小學我覺得付出咁多唔係好抵,但係如果為咗教育,我會覺得好值得,因為係一直可以用嘅嘢......

我小朋友好enjoy 同我每日玩嘅兩個小時 (亦都可能因為我要返工,依兩個小時同佢一對一),佢每日都催促我開始同佢’玩‘......

我諗轉下溫習嘅模式和心態,你和小朋友都開心啲,亦都冇咁大壓力

你小朋友已經好叻,有咁多second in, 加油

ruthyyhung 發表於 17-10-27 10:25
回覆 lcyesther 的帖子

5/6岁人仔觉得功课要做完已经不错。

是在欣賞小朋友的自我進步!謝提醒!

JAlove 發表於 17-10-29 13:51
我個人覺得....你現在教小朋友咁多嘢,唔係只為咗佢入邊間小學,而係所教嘅知識,對日後入小學後一樣有用 ...
你的小朋友很幸福, 有你這樣的媽媽; 其實只要小朋友覺得是在玩遊戲, 玩學術也可以玩出名堂, 不一定要谷的

lcyesther 發表於 17-10-27 09:07
滬江簡介會,上年80人扣門interview(要110或111),最後收8-10個,競爭也十分大

...

80收8-10,競爭已經算非常小,新油天乜人都叩得,000照俾叩,他們是七百幾收廿幾的。其實真係111有111的好處壞處,非111又有非111的好處壞處。

暫時0 offer.已打算備戰扣門。其實一直有外補同閲讀,學術水平中上。報了starter 12月考,呢排操串字,但小 ...

心態錯真係好辛苦....(emoji)

回覆樓主:

學咗嘅知識係俾小朋友,無論如何係對佢好的!相信自己同自己小朋友啦!至於小一面試成功與否,都要睇天時地利人和如果太大壓力,每星期溫少一日 放鬆一下 俾時間空間佢自由玩樂啦~ 童年很少 人生很長呀~

回覆樓主:

其實樓主小朋友有咁多second in 同 waiting, 唔洗擔心。

咁都要擔心,大把人比你更擔心。放鬆D!

gglover 發表於 17-10-30 08:53
80收8-10,競爭已經算非常小,新油天乜人都叩得,000照俾叩,他們是七百幾收廿幾的。其實真係111有111的好 ...

新油天呢兩年要有一條1先得 舊年都係 校長話太多人叩搞唔掂

我暑假AxC上劍橋班,主要操卷,連AxC老師都話starters考得好主要是靠操卷,小朋友對字點串考完就可能忘了。另外,不用太擔心,我小朋友很多字不會串,都滿盾。movers貌似較難,需要更多詞彙量。

同區,你自行報了哪裡。其實有了offer後,就不能大抽獎,也頗難取捨。而且好多好學校都還在2nd in或未出結果,e.g.高主教、港同、St Paul Boys、St Paul。
遲些有offer可以少交點留位費,也是好事。

miss_siu88 發表於 17-11-9 14:20
同區,你自行報了哪裡。其實有了offer後,就不能大抽獎,也頗難取捨。而且好多好學校都還在2nd in或未出結 ...

是的,而家等兩家second in的結果。希望陸慶濤公布second in後有多一個希望吧。
暫時已有一個非熱門私小的offer,總算不用入寶校,心寬了很多。

回覆樓主:

最大機會果間都未出,現在同樓主一樣,等待自己間龍小出result, 手中只有RHS, 唔知係咪同學呢

konew720 發表於 17-10-27 11:48
妳好樓主,HK-MAN係少數可以指出你小朋友既問題係邊。
唔好怪我直接,從你言語間你好似只著重學業,但你忽 ...

十分同意
‹ 上一主題|下一主題