用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 物理治療 or 脊醫
樓主: 文仔媽
go

物理治療 or 脊醫   [複製鏈接]

fionwong2707 發表於 18-8-7 15:46
回覆 RoseRose1980 的帖子

恭喜囡囡,現推測,4年後應該未飽和,不過會係首屆畢業時有接近200人的第一屆,估計醫管局收100,其餘有機會要落戶社福機構或私營市場。

kenchtam 發表於 18-7-24 23:09
回覆 Terencema7 的帖子

請問東華 PT and OT 的DSE收生要求,要幾分? 謝謝!

現在未知,25分有獎學金

但今年相信好多有25分以上都未必選擇,好多父母或同學過唔到自己果關,選東華棄中大港大

fionwong2707 發表於 18-8-7 15:46
回覆 RoseRose1980 的帖子

恭喜你囡囡入到物理治療,我囡囡入不到,佢Best 6係34分都入唔到,我諗應該係面試比較差,天意安排!

RitaZ 發表於 18-8-11 12:27
恭喜你囡囡入到物理治療,我囡囡入不到,佢Best 6係34分都入唔到,我諗應該係面試比較差,天意安排!
...

東華吧!

RitaZ 發表於 18-8-11 12:27
...

未必是面試原因,認識有人 Best 6 有 35, 36 分都入不到,原因是DSE高分科目不是PT最重視的科目。PT 講明最重視的是 中文、英文、物理、生物,若高分科目不是這四科,甚至是沒有修讀物理或生物的,即使Best 6 有 35, 36 分也可能入不到。

其實,Best 6有34分成績相當好,雖然A1不成功,相信A2 或 A3 一定有很好的 Offer,是嗎?

忘記背後,好好準備開學吧,前面有更好的等著她呢!

Terencema7 發表於 17-11-20 22:29
不用客氣,醫療專業方面可以隨時問我,我非常熟悉。

真心請教,請不要見笑!
女兒考慮報讀理大物理治療或三大BBA課程!物理治療是興趣而BBA是有感物理治療的職業壽命限制於體能,BBA的出路較闊而有所豫疑,這想法正確嗎?

cheeful88 發表於 18-8-12 13:10
真心請教,請不要見笑!
女兒考慮報讀理大物理治療或三大BBA課程!物理治療是興趣而BBA是有感物理治療的職 ...

兩者極度不同!
物理治療會有一個專業資格,而3大BBA 就好濶,畢業生可以選擇投身商界,但人數多,有部分發展真的不錯,但亦有係不太好,好睇制遇同人

物理治療比較簡單,點都有基本生存回報

可以咁講,物理治療就可以提早攞到專業資格而BBA 就唔得,都要畢業先有得考CPA...CFA...等

物理治療畢業生有少數未必做返本業,好多都做第二專業,例如公務員,律師等....畢業再讀

其實物理治療後都可以去3大讀MBA, haha

cheeful88 發表於 18-8-12 13:10
真心請教,請不要見笑!
女兒考慮報讀理大物理治療或三大BBA課程!物理治療是興趣而BBA是有感物理治療的職 ...

唔明點解咁諗。

好多50後、60後女物理治療師,依家仲做緊。

有私人執業、公營醫療機構上到senior/admin 位, 或在poly/東華教書,完全唔係問題。

Physio 唔駛輪更凖時收工,放工後就乾手淨腳。
唔做full time, 都容易揾part time,方便女性照顧家庭。

反而識唔少做business 相關工作女性,晚晚OT, 放工後仲要check 住e-mail, 開conference call。在工作與家庭下十分難取捨,有些年紀輕輕已退出職場。

www 發表於 18-8-11 19:31
未必是面試原因,認識有人 Best 6 有 35, 36 分都入不到,原因是DSE高分科目不是PT最重視的科目。PT 講明 ...

其實都係中,英,Bio共16分,其他科18分,沒有phy, 可能天注定,唔緊要啦!而家已入A2的職業治療,佢都好開心

Terencema7 發表於 18-8-11 13:40
東華吧!

多謝提議,囡囡已開心入讀職業治療

RitaZ 發表於 18-8-12 23:46
多謝提議,囡囡已開心入讀職業治療

恭喜曬!

OT 非常好,祝您囡囡讀得開心,一切順利!

Activehealth 發表於 18-8-12 23:55
恭喜曬!

OT 非常好,祝您囡囡讀得開心,一切順利!

多謝(emoji)

回覆 RitaZ 的帖子

恭喜你囡囡! 職業治療也很有好, 好好享受四年大學生活, 祝前程錦繡!
[img align=left]http://www.hk-laufamily.com/_287.gif[/img]

想請教物理治療學士畢業後, 是否先工作取經驗, 再決定讀那一個範疇的碩士課程較佳.
[img align=left]http://www.hk-laufamily.com/_287.gif[/img]

fionwong2707 發表於 18-8-13 10:26

想請教物理治療學士畢業後, 是否先工作取經驗, 再決定讀那一個範疇的碩士課程較佳 ...

當然

兩條路

1. 讀完,完全冇興趣,應該立即搵出路,讀過另一科或就業

2. 會係行業發展,應先工作後諗諗進修

回覆 Activehealth 的帖子

多謝資訊, 我囡都是希望可以平衡生活.

多謝, 未飽和就好了, 是否醫管局較受同學們歡迎? 同衛生署及NGO有什麼分別? 畢業後可汲取更多工作經驗?

fionwong2707 發表於 18-8-13 11:04

多謝, 未飽和就好了, 是否醫管局較受同學們歡迎? 同衛生署及NGO有什麼分別? 畢業 ...

每份工作都有經驗吸收

物理治療師都屬臨床工作,係醫院工作過,會有不同機會接觸唔同病人和與醫療人員接觸,另外畢業時只是22歲小朋友,係一個大機構工作可以學到人事同實際工作操作

不過好睇性格,有部分人係適合其他setting

回覆 cheeful88 的帖子

你女兒明年DSE? 興趣好重要! 她有修讀生物及物理嗎? 加油!

明白, 好客觀的分析!
‹ 上一主題|下一主題