用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請教綱琴老師教導方法的問題
go

請教綱琴老師教導方法的問題 [複製鏈接]

以前有2個琴老師,都係上堂時會將初初教既考試歌試彈比個我小朋友聽.有D位彈得唔好,佢都會彈番果PART演譯比個女聽,但因為2個都生BB所以無奈轉咗
個女快考8級,但今次個老師呢半年嚟唔好話全首歌,我有聽過個女上堂,個女彈比老師時,
老師極其量只會抽1,2PART 大約彈10個音以內左右叫佢改番..
我想問....其他琴老師係咪唔彈首考試歌示範比學生係正常教法?

0    0    0    0

EMS 發表於 17-10-26 10:17
以前有2個琴老師,都係上堂時會將初初教既考試歌試彈比個我小朋友聽.有D位彈得唔好,佢都會彈番果PART演譯比 ...

我小朋友只有5級,但從2級開始跟這老師,老師唔整首歌示範,尤其是比賽歌考試歌,只會在小朋友真係做唔到先會示範該部分,老師話我小朋友聽完就記住左唔睇譜,所以盡量唔會示範,另外,佢話,聽左老師彈就無左自己的風格。老師只會講好多野教小朋友想象,叫我找一些有關某些意境的影片YouTube俾小朋友睇,等他感受,再自己將果種感覺彈出來。

佢在不同的考試或比賽,不同歌曲得到的評語都有類似話佢掌握到首歌的意境或感覺,考官或評判都稱讚他的style

ivory0915    發表於 17-10-26 13:06

醒目開學勳章

我小朋友考完 8 級,老師唔會整首歌示範,只會解釋俾佢聽,始終每人的領悟不同.

EMS 發表於 17-10-26 10:17
以前有2個琴老師,都係上堂時會將初初教既考試歌試彈比個我小朋友聽.有D位彈得唔好,佢都會彈番果PART演譯比 ...

好少會全首彈,大多數都係阿仔彈,比老師執

ivory0915 發表於 17-10-26 13:08
我小朋友考完 8 級,老師唔會整首歌示範,只會解釋俾佢聽,始終每人的領悟不同. ...

老師有講過,要小朋友將自己感受彈出來,才有感染力

回覆樓主

每個老師教法都有出入嘅。
我自己的話,無論咩級數,考試,比賽,平時學習的練習曲,甚至scales,我都會彈俾學生聽。

回覆樓主

原來係咁,唔該曬大家

醒目開學勳章

LeeCC 發表於 17-10-26 13:16
老師有講過,要小朋友將自己感受彈出來,才有感染力
係呀,莫講話彈琴,學其他樂器也是要將自己的感受表達出來,才有感染力。

我之前有兩個老師,第一個要我自己彈,我無從入手,唔知點做。
之後另一個老師,佢先彈一次,我心中大概有個模樣,知道點彈,所以進度快 d。

1998Ruby1998 發表於 17-10-27 19:02
我之前有兩個老師,第一個要我自己彈,我無從入手,唔知點做。
之後另一個老師,佢先彈一次,我心中大概有 ...

其實,都睇學生受邊套教,.有些小朋友不受自己試彈這套教法

我小朋友就好受,老師也說,佢彈歌的數目比其他同grade學生多,因為其他學生要上堂逐句教和示範,亦只彈到功課要求的歌,而他好多歌是自學再俾老師執,當中不少是他自己揭琴書看到喜歡就試彈,老師一堂幫他執幾首功課加一些自己揀的歌

小朋友就係甘,熱愛一件事,咩都有可能,幾困難都會去克服,不愛一件事,咩都無可能

回覆樓主

sweetmusecat 發表於 17-10-27 20:19
無錯有示範會快好多。但學音樂同學畫畫一樣,如果學畫畫係照住一幅畫好左既畫照抄,當然畫得又快又靚,睇落 ...

咁又係,都好有道理

LeeCC 發表於 17-10-27 19:43
其實,都睇學生受邊套教,.有些小朋友不受自己試彈這套教法

我小朋友就好受,老師也說,佢彈歌的數目比其 ...

一堂執一句又如何.......單係一個"音色“就要求相當、  
日子有功、越上自然孩子先自已做好、再上課時接受改變是最大的得著!
不要懐 疑孩子的能力、都是從錯誤中學習而提升、只要不錯得離譜就好!
家長隨著時間和投入程度......要求也許會有所改變!

獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

bebebe12345 發表於 17-10-28 11:33
一堂執一句又如何.......單係一個"音色“就要求相當、  
日子有功、越上自然孩子先自已做好、再上課時接受 ...

系呀,有時都會幾堂執一句,老師教佢返去點練習用力,因為手短腳短,就得手來,腳又踩唔到pedal

pedal不用急.....
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

我喜歡老師示範, 首先我耳仔有得享受, 之後是讓孩子聽多些好音色.
聽多左好野, 自然佢自己都會有所要求.
如果佢0甘勁照抄到老師d音色我絕對唔介意呀

回覆 LeeCC 的帖子

有道理,我有時都在考慮要不要老師演繹先,因為我女兒都是剛剛開始學的

回覆 EMS 的帖子

通常老師都會開始的時候,要求學生彈一遍,看看學生邊個位置要抽出來練習。如果仲有一段時間先考試,老師普遍會抽某幾個小節,練好左先全首練
如果仲有不夠一個月就考試,就應該全首彈,去聽下整首歌曲的感覺,分句,層次,來作最後的提升。
‹ 上一主題|下一主題