用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 數研
go

數研 [複製鏈接]

請問有冇人安排小朋友讀數研?
效果如何。。。?我小朋友現小ㄧ讀公文數, 作用不大
求大家賜教
   6    0    0    0

tiggeryyw 發表於 17-10-25 23:39
求大家賜教 ...
數研要搵到好導師喎。
兩個例子:

阿細:本身數好, 但勁大意, 小一由100分跌落68分, 小二即補一個學期, 全年穩定9X。今年小三無報, 又跌返7X, 所有都有大意錯, 全卷應該有100分, 難既唔錯, 低能嘢錯。

阿大:數學由讀書第一日開始就無好過, 所以我以為天生, 無理。小三時有好老師教, 由7X突然颷升9X。我即開竅原來以前只係老師教得唔好。小四另一老師教, 又跌到80。今年小五, 為求穩陣, 一早報定數研, 未派分, 但佢信心十足, 應該都OK唔會7X。

little_yolky 發表於 17-10-26 08:58
數研要搵到好導師喎。
兩個例子:

我仔都系好吾小心,可以題目都抄錯數而成條無曬分,但他理解運用都不大問題. 數研幫吾幫到大意的錯?

jantan28 發表於 17-10-26 11:18
我仔都系好吾小心,可以題目都抄錯數而成條無曬分,但他理解運用都不大問題. 數研幫吾幫到大意的錯?

...
我個就得。因為我自己無俾練習佢, 導師一個星期2份練習, 上堂仲會一哦夜哦, 哦得多佢咪記得囉。

數研真係睇導師

我囡小二去補由7x 上到 8x , 小三就9x... 但教開既阿 sir 走左, 一轉老師又跌返8x頭 .... 最後轉左出走1:1私補, keep返去9x

hugub 發表於 17-10-26 13:02
數研真係睇導師

我囡小二去補由7x 上到 8x , 小三就9x... 但教開既阿 sir 走左, 一轉老師又跌返8x頭 ....  ...
咁。。。真係好睇彩數。。今天剛跟公文數说再見。。。學了4個月。。ㄧ嚿雲

數學,老師真係好重要,今年仔班來了個剛畢業的數學老師,雖然課堂上風趣,但據聞好多同學都聽得唔明,包括我仔。以前我仔數學科基本上唔駛我出手,今個學期我要主力搞仔啲數學

babywoman 發表於 17-10-26 19:31
數學,老師真係好重要,今年仔班來了個剛畢業的數學老師,雖然課堂上風趣,但據聞好多同學都聽得唔明,包括 ...
仔话數学科連sir教得最好,夠長气!

tiggeryyw 發表於 17-10-25 23:39
求大家賜教 ...

我仔小一开始一直有上,亦好彩遇到個资历深的好導师,每次考试9X分。依家上左中学仔仲想返去補,但可惜個阿sir只在小学部教。數研同公文數吾同,數研係跟学校數学書的chapter教。学校上一堂数学堂45mins收下功课鬧下人,只浄30mins一支箭咁教,仔有時真係末必明,我仔去數研再複習一下。

jantan28 發表於 17-10-26 11:18

...
大意要多做练习,做到吾大意。其实上到高小,大意会比以前減少。我仔最经典将"煎堆"寫成"前堆"

咁。。。數研真係啱我女。。。
公文數那背法。。佢完全5知發生咩事
機器式重做百條

kkhon 發表於 17-10-26 23:45
仔话數学科連sir教得最好,夠長气!

真係不幸運,咁多年未遇到。但以前數學老師不過不失,最起碼大部分明解,初學唔明,過一段時間就明,但今年……返屋企我講解佢又明……所以現在陪佢溫數學科多左

kkhon 發表於 17-10-27 00:17
我仔小一开始一直有上,亦好彩遇到個资历深的好導师,每次考试9X分。依家上左中学仔仲想返去補,但可惜個 ...

請問那個centre 連sir, 佢哋好爆,仲未排到位,平日上又怕太忙唔入惱。

babywoman 發表於 17-10-27 08:21
真係不幸運,咁多年未遇到。但以前數學老師不過不失,最起碼大部分明解,初學唔明,過一段時間就明,但今 ...
今年p5嗎?辛苦你喇!數學一定要明為止,到依家我都會check下我仔明吾明,一吾明kick住到下一個课題就好大鑊。

tutik 發表於 17-10-27 08:32
請問那個centre 連sir, 佢哋好爆,仲未排到位,平日上又怕太忙唔入惱。
Sorry,是我們小學的連sir。仔之前係在油麻地數研的梁sir

kkhon 發表於 17-10-27 08:38
Sorry,是我們小學的連sir。仔之前係在油麻地數研的梁sir

謝謝回覆,我仔一向自己教同比練習佢做,好似明架!但極少計時操一整份卷(會發皮四),所以测考就亂晒,又諗错,簡單加减数錯之類。咁應該去数研還是操卷有用啲?

tutik 發表於 17-10-27 08:47
謝謝回覆,我仔一向自己教同比練習佢做,好似明架!但極少計時操一整份卷(會發皮四),所以测考就亂晒,又 ...
我冇额外買練習,一星期做4份數研功課,有運算同文字題亦有挑戰題。測考前再加做past paper。

我女小ㄧ。。沙田排數研入讀好耐嗎?
請問有冇人知

kkhon 發表於 17-10-27 08:53
我冇额外買練習,一星期做4份數研功課,有運算同文字題亦有挑戰題。測考前再加做past paper。 ...

仔今次又係7字頭,我都好氣餒,其他科識飛都冇用!! 我知佢壓力都大,我到最後check 佢数卷改正時都係忍唔住爆咗佢,咁努力做練習,暑假已經備課,到重要關口先黎亂?第一版已扣8分,離晒譜。

tutik 發表於 17-10-27 09:02
仔今次又係7字頭,我都好氣餒,其他科識飛都冇用!! 我知佢壓力都大,我到最後check 佢数卷改正時都係忍唔 ...
如果佢平時做練習冇乜錯,考試先黎亂,咁係太緊張所致。咁要好好調節仔的心理。
‹ 上一主題|下一主題