用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 男拔幾時有結果?
樓主: CCelia
go

男拔幾時有結果?   [複製鏈接]

Liam1982 發表於 17-11-8 09:05
多謝支持.......其實一路自己都有同媽咪兩個人陪佢去見學校既....不過今次由原全諗住志在參與變咁都入到2nd ...

你個仔已好叻。你盡量平常心看待,不要在小孩面前緊張,影響他的表現。當年我地重要 in 完另一間飛的過去,但我們都盡量表現輕鬆,不讓他知我地趕緊時間。

多謝支持.......其實一路自己都有同媽咪兩個人陪佢去見學校既....不過今次由原全諗住志在參與變咁都入到2nd ...

我同你一樣,舊年考時也是N無人仕零background,也是志在參與,正正因爲咁你更加要出席撐阿仔!
以我所知舊年有個仔淨係媽媽出席而being rejected!! 加油啊

"自己小朋友無任何獎項又無咩參加其他補習班所以都覺得自己個小朋友算係咁..."真係值得令操練型為左考學校既家長反思。

佢都有學游水....不過係真係鐘意游水既.....不過係交表果時咩都無報過.....其實係好感謝小朋友媽咪努力教佢....幾年都好堅持無論人地點睇佢都堅持自己意見教佢獨立......多謝你地.......雖然都係緊張但好過dd

一入豪門深似海,如有機會入到,N無都會被改造成N咁多樣野玩ga喇,預左要多D參與其他課外活動,BTW, N無包唔包括讀緊私校幼稚園先?

佢讀緊私校呀小朋友😃

回覆 lv322 的帖子

唔好意思呀....原來讀完私校唔係叫n無人士在.....咁我叫做有一了

回覆樓主

點解讀私校唔係n 無 n 無唔係話緊無關系,非舊生,唔識人,無sibling, 無背景嗎? 大把n 無都係讀私校喎

千語mami 發表於 17-11-8 13:11
點解讀私校唔係n 無 n 無唔係話緊無關系,非舊生,唔識人,無sibling, 無背景嗎? 大把n  ...
N無呢個都係EK D家長自行定義而已,以我認知,有D 人自定義EK N無人士係 = 讀學劵幼稚園,無考cert,無出去比賽拎獎,無外補etc,讀私立幼稚園俾緊幾千一個月既學生既學術水平、語境,甚至見識,都已經同學劵幼稚園學生有所不同呢。

而非舊生、唔識人、無sibling、無背景呢D 男拔2nd in 就多的是啦,Anyway,各位加油!希望有2nd in既都有機會做同學仔呀。

Liam1982 發表於 17-11-7 23:29
都想問下....如果到時得媽媽去得唔得?小弟咁大個人都未試過咁緊張........
驚得滯, 唔想去? 感覺男校特別重視父子關係. 再講, 亞仔行到呢一步, 做爸爸嘅點可以唔同佢走落去?!

同你ㄧ樣, 完全無諗竟然入到第二round, 對我黎講已經當赢, 有offer當錦上添花, 大家祝囝囝好運啦!

adriantai 發表於 17-11-8 14:59
同你ㄧ樣, 完全無諗竟然入到第二round, 對我黎講已經當赢, 有offer當錦上添花, 大家祝囝囝好運啦!
...
共勉之

...

Same as you

...

一樣N無,基層人仕, 各位小朋友加油!

Liam1982    發表於 17-11-8 18:19

回覆樓主:

反而我想問學校係第ㄧround定第二round先睇portfolio? 計吾計分?

adriantai 發表於 17-11-8 20:53
反而我想問學校係第ㄧround定第二round先睇portfolio? 計吾計分?
據聞能進入2nd in 才看portfolio. (即只看300個portfolio).

回覆樓主:

咁入 2nd in果D真係N無...

回覆樓主:

咁今次吾爭在做埋佢 - 補交portfolio(emoji)(emoji)

好似無得補交......我都無交.......

回覆樓主:

打去學校問可郵寄補交(emoji)
‹ 上一主題|下一主題