用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 11月27日一定要得
go

11月27日一定要得 [複製鏈接]

大部份直私都 in 哂,有一半仲未有結果。但不樂觀。仍有一間報了未in.
這過程直的太累,小朋友也太辛苦。
若果仲要玩到出年叩門,漫漫長路都唔知點捱(大人同小孩皆是)。
心很想自行快D出結果,若有著落,個心都定D。
   2    0    0    0

BB_dragon_2012 發表於 17-10-25 07:21
大部份直私都 in 哂,有一半仲未有結果。但不樂觀。仍有一間報了未in.
若 ...

絕對明白你的心情,考直私無論結果如何,好快都會接近尾聲,即使真係touchwood 直私自行都失敗,也千萬不要覺得氣餒,好好計劃吓聖誕假期怎樣去玩輕鬆吓,個人都會開心啲,之後仲有成個月去認真study吓自己嗰區既學校,其實我想講,絕大部分既學校都唔差架,你認真去接觸吓會發現它們可取既地方,之後再認真諗吓點樣填大抽獎既次序。。。記住,大抽獎唔係六合彩,你點樣填係會直接影響你既勝算機會,所以認真諗吓應該點填,上多啲EK有好多人會分享去年派位狀況,可以根據去年成績去推算自己今年勝算機會。。。攪好大抽獎張表後,計劃吓點樣扣門,首先諗吓自己打算扣邊幾間,佢哋扣門criteria 如何。。。例如,有啲個個都會見,去到做卷,咁你咪好好同小朋友做多啲(仲有半年時間慢慢做,其實都唔會話好辛苦)。。。又例如,嗰間唔係個個會見,咁你就要執靚個portfolio ,睇吓有冇需要去考番1,2張cert。。。呢半年時間好好利用,等大抽獎結果,得既固然好,唔得既你已準備好扣門個心都唔會咁傍惶,到時音樂椅先開始轉,好多時啲學校(不論直私定官津)call wait call到8,9月,雖然唔保證你付出幾多就一定有回報,但起碼盡了力,過程都係一種經歷來的。加油!

BB_dragon_2012 發表於 17-10-25 07:21
若 ...

請問如果自行註冊了,私小未有結果,私小會唔會知道宜沒有offer嫁

SYLAM9663 發表於 17-10-25 08:14
請問如果自行註冊了,私小未有結果,私小會唔會知道宜沒有offer嫁

no

回覆樓主:

祝大家好運

回覆樓主

同你想法一樣,等27/11派彩!雖然interview咗好多間,成個十月都好忙,但日子依然好似過得好慢咁!

99dogdog 發表於 17-10-25 08:46
同你想法一樣,等27/11派彩!雖然interview咗好多間,成個十月都好忙,但日子依然好似過得好慢咁!
...

好似停咗咁,仲有一倍日子等

sangria 發表於 17-10-25 08:40
祝大家好運

U2

JoyceNgYY 發表於 17-10-25 08:12
絕對明白你的心情,考直私無論結果如何,好快都會接近尾聲,即使真係touchwood 直私自行都失敗,也千萬不 ...

是,好想去旅行放鬆下,但未有著落,個心情15,16

BB_dragon_2012 發表於 17-10-25 09:02
是,好想去旅行放鬆下,但未有著落,個心情15,16

明白,有冇著落都好,聖誕係一個放鬆吓既好機會,你去開始諗吓邊度玩plan 吓旅行個心唔洗成日諗住有冇offer唔開心。。。再講,即使touchwood冇offer,聖誕假期都冇咩野可以做,休息吓,之後再戰 !

絕對明白你的心情,考直私無論結果如何,好快都會接近尾聲,即使真係touchwood 直私自行都失敗,也千萬不 ...

你分析得好好,我都要努力準備扣門,感謝你

若 ...

樓主尚算可以了。

小兒讀Happy Kinder,從小沒有谷,直資基本上全軍覆沒。。。希望11月27能結束這一切。

唔谷,到底是對是錯?

ipheitat 發表於 17-10-25 23:16
樓主尚算可以了。

小兒讀Happy Kinder,從小沒有谷,直資基本上全軍覆沒。。。希望11月27能結束這一切。

唔外補,唔谷學術,根本好難同人爭,幾千人考,都好難淨考禮貌,談吐常識。
係自己太天真,冇谷學術。
唱歌,跆拳,游泳,踢波都有比佢學,就係冇谷學術同train 佢面試,因為唔想拔苗助長。

回覆樓主

因為得 15 分,有信教但無入會
都係無前途
個game 仲要玩落去

BB_dragon_2012 發表於 17-10-26 06:31
唔外補,唔谷學術,根本好難同人爭,幾千人考,都好難淨考禮貌,談吐常識。
唱歌,跆拳 ...

看來應付直資interview,還是學術與in技巧優先,其他課外活動也許幫助不大。。。

(請別誤會見怪,不是批評或挖苦,我家的只有更慘,只有感嘆。。。。)

小兒就讀IS Kinder,遺憾未有心儀IS小學收。。。(有個offer不太理想所以放棄)

太太是新移民,小兒Madarin Native,兩文三語算強項,班主任讚他可以做real time translation,其實佢日日都做緊real time translation...  XD

這也許是一些家長羨慕的。。。。

。。。。但又有何用?直資interview跟本用不上。。。迷惘中。。。

kurocat 發表於 17-10-26 11:10
因為得 15 分,有信教但無入會
都係無前途
個game 仲要玩落去

加油

BB_dragon_2012 發表於 17-10-26 06:31
唱歌,跆拳 ...

樓主同我情況差唔多

絕對認同

ipheitat 發表於 17-10-26 11:58
看來應付直資interview,還是學術與in技巧優先,其他課外活動也許幫助不大。。。

(請別誤會見怪,不是批 ...

都唔係差啦……??!!

若 ...

仲有9天。暫時私校:1wait 1 second in(仍未出結果,直資就仲有1間未出結果。雖然仍可再報一些私校、復活戰、明年大抽奬、六月叩門。太遙遠漫長了,經過多月來的報名,簡介會,面試,很厭了。暫時仍未有offer,心仍未定。
‹ 上一主題|下一主題