用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如果請左個補習姐姐補英文
go

如果請左個補習姐姐補英文 [複製鏈接]

可吾可以補時要求佢用英語教小朋友??
   2    0    0    0

why not?出post時或第一堂前講明你要求,傾唔掂或佢做唔到咪唔請

可以,我都係用全英語教小朋友,除非小朋友真係好唔明/未有足夠能力去應付。

同埋咁樣可以順道睇下補習姐姐 d 英文得唔得,英文係掂嘅,廣東話定英語教都冇問題。

shanshankakamum 發表於 17-10-24 18:05
why not?出post時或第一堂前講明你要求,傾唔掂或佢做唔到咪唔請

已經上左第一堂,而家至講好吾好呢?

kimberlybaby 發表於 17-10-24 18:09
咁都無話唔得既,你再問問佢,但佢話唔得既你都無得怪人。如果你堅持想用英文上堂,唯有再搵過。

kimberlybaby 發表於 17-10-24 18:09

冇問題,可以照講,畢竟係你出錢請人,如果孩子英文冇特別大問題,導師用唔到英語教授,個導師英文應該都好極有限,咁不如另覓老師幫手。我本身同家長講係英語教授,但係小朋友程度未夠,我都會 Whatsapp 俾家長知道課堂需要改為半英半中。有 d 家長都會本身冇講,突然第二堂話改為英語教授,我都覺得冇咩大不了,照教。

kimberlybaby 發表於 17-10-24 17:48

當然, 你係出錢果個, 乜要求都得。不過, 你請個中國人用英語教小朋友, 為乜呢? 你係想教好小朋友grammar? writing? 如果小朋友專補係為補底, 我諗用英語教唔係咁務實, 不過, 如果小朋友係增潤, 就當然另計。但無論如何, 如果係為多聽多講, 我會直接搵外籍人士教, 唔會搵個中國人用英文教。請得中國人老師, 就應該多為操熟校內課程而已, 最緊要教得明, 教得好。
sorry, 1998Ruby, 我唔係倒你米。

回覆 little_yolky 的帖子

人人有唔同要求,同埋唔多上門導師口語英文夠班 ,所以都明白要請外籍。不過唔係個個都請得起一個識教香港學校需要嘅文法、寫作嘅外籍(請到都一定好貴 ,除非讀語言學出身,否則真係唔識教 HK English Grammar,睇我班朋友解釋文法都可以激死我)。如果個中國老師可以一腳踢用英語教,當上多堂學校英文課,咁就唔洗煩再額外出錢,通常中國老師學費都平過外籍接近一半。

1998Ruby1998 發表於 17-10-25 13:19

人人有唔同要求,同埋唔多上門導師口語英文夠班 ,所以都明白要請 ...
唔係, 我既意思係中國人老師教grammar同校內功課, 口語請外籍老師, 分兩個老師教。始終教grammar, 教點攞分技巧, 用母語講會清楚好多。口語, listening一定要搵外籍老師。

就係唔係個個都有錢一次過請兩個吖嘛,外籍咁貴!其實我反而用中文解釋英語文法係差過用英語解釋(好吧,我承認我中文差 )。

little_yolky    發表於 17-10-25 13:30

1998Ruby1998 發表於 17-10-25 13:29

就係唔係個個都有錢一次過請兩個吖嘛,外籍咁貴!其實我反而用中文解釋英語文法 ...
因為好多小朋友係中文小學, 如果直接用英文教, 可能吸收無咁好。其實上堂用英文, 練唔得幾多listening, oral更加唔駛旨意有, 所以如要練listening, 日日聽BBC news, oral就去centre上NET小組, 工人要請個菲律賓的, 唯有係咁。

中文小學依家都好多英文勁過我以前同齡嘅時候 ,同埋大部份小學都係用英語教英文,補習咪當上多堂英文課。不過都要睇老師點教,我一定唔會自己講曬,要小朋友講(其實係我自己懶),不論佢口語英文好定差。
依家好多家長嫌外籍 oral 小組堂分散自己小朋友講野機會,但係又嫌上門外籍貴、唔識教文法,咪搵個中間位,請中國老師一條龍服務。請個港大/中大英文好嘅大學生,$100-$200 都有市,外籍起碼要 $300 以上。

菲利賓英文,好多都係唔聽好過聽,細路講英文都學埋佢地 d 文法/用詞 ,雖然聽佢地講英文有時候係幾好笑。

1998Ruby1998 發表於 17-10-25 14:39

中文小學依家都好多英文勁過我以前同齡嘅時候 ,同埋大部份小學都係用 ...
大部份小學都係用英語教英文 <========== 呢個一定唔係

如果有好既外籍老師上門, $300真係值, 但我住响深山...........咪唯有靠小組同姐姐囉。BTW, 你有無發現依家D姐姐英文無老一輩咁好? 我之前個姐姐4X, 依家個姐姐2X, 但依家個英文衰到呢......以前果個唔錯的。以前個又有心機湊小朋友, 依家個吞泡到..........

$300 唔係好嘅外籍,係入門外籍價+你住得近/交通非常方便 ,好外籍要$500/小時 以上(小學價),住得遠仲要加佢交通費,而且只上一小時,多半個鐘都嫌長。只可惜我唔係金頭髮藍眼睛,唔係我個價唔止咁低。
以前多好多英文唔錯嘅姐姐,講野冇好濃嘅口音,又思想純品唔識偷懶,依家..哈哈!

1998Ruby1998 發表於 17-10-25 15:09

$300 唔係好嘅外籍,係入門外籍價+你住得近/交通非常方便 ,好外籍要 ...
好嘢緊係要 專業丫嘛。我兩個學唱戲, 都要一人$300一個鐘, 係我哋上老師度。一個唱男一個唱女, 盛惠六百大元。不過, 老師收順咗我, 我知道同學仔係收$400一個鐘的。唔係, 點唱得咁專業, 小朋友既成就, 係父母用金錢堆砌出嚟既。

little_yolky 發表於 17-10-25 14:02
因為好多小朋友係中文小學, 如果直接用英文教, 可能吸收無咁好。其實上堂用英文, 練唔得幾多listeni ...

嘩!唔好靠賓姐喎!請左個照顧老人,佢D英文好重鄉音,好難聽

菇芝bebi 發表於 17-10-26 08:21
嘩!唔好靠賓姐喎!請左個照顧老人,佢D英文好重鄉音,好難聽
我都覺點解近年D賓姐英文變成咁, 就算係後生既都唔好。我以前識幾個(依家都4X-50), D英文反而好好多的, 真係奇怪。我之前炒果個, 仲衰到個口講緊係英文, 但佢完全唔明白咁, 搞到agent忍唔住同佢講鄧家佬, agent話有客响度, 儘量唔講的, 驚個客以為佢哋私底下唔知講乜, 但佢用英文完全聽唔明。

little_yolky 發表於 17-10-26 08:46
我都覺點解近年D賓姐英文變成咁, 就算係後生既都唔好。我以前識幾個(依家都4X-50), D英文反而好好多的, 真 ...

同感,我以前都請賓姐湊女,用過幾個都ok, 後來女大了無用工人10年,上年請返一個照顧老人,真估唔到叫佢去taxi station 都溝通唔到

kimberlybaby 發表於 17-10-24 17:48
我地d囡好似同校, 其實我地學校d英文真係要捉範圍 , 我囡之前補開果位老師係用全英語上堂

little_yolky 發表於 17-10-25 13:26
唔係, 我既意思係中國人老師教grammar同校內功課, 口語請外籍老師, 分兩個老師教。始終教grammar, 教點攞分 ...

我應同你講法 , 我自己都係噤樣幫小朋友安排。
‹ 上一主題|下一主題