用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中自行及叩門,有乜證書較認可??
樓主: 29XX86
go

升中自行及叩門,有乜證書較認可??   [複製鏈接]

little_yolky 發表於 17-10-26 15:23
哦, 佢地係小學初級組, 阿女係小學高級組。阿女無人pair, 所以小二就唱小學高級組了, 因為初級組得對唱。 ...

都好叻喎

我都係初小報高級組(第2D特異),但D學校唔會明白架,只係數夠幾多獎交數。所以有好多人鋼琴小提琴8級去報低級組囉。

little_yolky    發表於 17-10-26 15:28

nicolemummy 發表於 17-10-26 15:24
呢樣係。我已經小五下學期開始咩都CUT哂,但Cut哂後成績無變。只係,其他同學卻追上來。
...
比賽咁嘥時間, cut晒多好多時間喎, 成績都無變? 其實我唔明同學成績點追上嚟? 係咪我哋仲係上學期, 小朋友仲發緊夢? 不過, 全班最好果個女仔今次統測中英兩科都唔係全班最好, 佢今次實俾阿媽鬧死佢。

little_yolky 發表於 17-10-26 15:27
比賽咁嘥時間, cut晒多好多時間喎, 成績都無變? 其實我唔明同學成績點追上嚟? 係咪我哋仲係上學期, 小朋友 ...

有D人係要好忙好忙先出成績,有D唔迫得。做家長只能盡力而為。

都過去了,升了我們合適的中學就是了。

請問足球區隊U12有無用?

little_yolky 發表於 17-10-26 15:01
即係, 阿女由小三開始攞既所有唱歌獎, 唔理三七廿一全部放晒落去..............咁小二張優良獎狀放唔放呀?  ...
唔係所有攞到既獎全部放晒落去,而係各個獎項之間可唔可以串成一個動人故事。另外,學校既傑出學生奬,基本上無用,需要係校際、全港既先有用。

王家爸爸 發表於 17-10-26 16:13
唔係所有攞到既獎全部放晒落去,而係各個獎項之間可唔可以串成一個動人故事。另外,學校既傑出學生 ...
要有動人故事, 要整個profile先得, 得張表, 真係好巧工夫。

little_yolky 發表於 17-10-26 15:14
我哋音樂節粵曲好少優良架, 良好就多。因為我有一次坐响評判後面, 偷睇到分數。 ...
如果音樂節粵曲有獎,其實係一個唔錯既面試話題。例如小朋友可以試下作一啲英文粵曲,自己作、自己唱,一來可以訓練小朋友中文、英文能力,二來面試既時候如果可以娓娓道來,我相信老師印象一定好。

little_yolky 發表於 17-10-26 16:16
要有動人故事, 要整個profile先得, 得張表, 真係好巧工夫。
動人故事可以係 cover letter 到表現出來,亦可以係面試表現出來。

little_yolky 發表於 17-10-26 16:16

信我,無老師有時間睇Profile裡的故事的。最多度好故事後面試時講。

表上最緊要精準。可參考王書麒兒子考入DBS個一張profile.

王家爸爸 發表於 17-10-26 16:19
如果音樂節粵曲有獎,其實係一個唔錯既面試話題。例如小朋友可以試下作一啲英文粵曲,自己作、自己唱,一來 ...
我哋係好專業既, 粵曲係要用粵語唱, 唔可以用普通話唱既!

咦?我好似指桑罵槐喎。

王家爸爸    發表於 17-10-26 16:27

nicolemummy 發表於 17-10-26 16:24
信我,無老師有時間睇Profile裡的故事的。最多度好故事後面試時講。

表上最緊要精準。可參考王 ...
我唔考直資, 所以完全唔駛整profile。

王家爸爸 發表於 17-10-26 16:13
唔係所有攞到既獎全部放晒落去,而係各個獎項之間可唔可以串成一個動人故事。另外,學校既傑出學生 ...

我都係放晒D豬肉落份表到喎,所以油林林~~~

王家爸爸    發表於 17-10-26 16:31
little_yolky    發表於 17-10-26 16:31

little_yolky 發表於 17-10-26 16:27

你考九龍城個D中學對嗎?整一張Summary吧。間間都會收的。因為一張Summary易Present你要既野。

little_yolky 發表於 17-10-26 16:27

我小朋友果間直升都要佢地做profo,只係有經驗既家長唔彩佢~~~

nicolemummy 發表於 17-10-26 16:30
你考九龍城個D中學對嗎?整一張Summary吧。間間都會收的。因為一張Summary易Present你要既野。
...
唔係只需要填表同影印supporting document嗎? summary係乜東東嚟架?

直唔直資無關係,自行同直資其實都係學校自主收生,一樣要用同樣的方法去吸引學校。

唔同既係,自津校要保持英中,就要收85%以成績掛帥既香港頭40%學生。所以就算獎項識飛,學校都只係㨂成績最好個D學生。

所以我一直話獎項無咩用。

mcl203 發表於 17-10-26 16:28
我都係放晒D豬肉落份表到喎,所以油林林~~~
我啲豬肉放係後面,方丈通常問第一、第二項既內容,所以第一項放最近既,第二項係總結多年既獎,第三項之後係豬肉。所以第一、第二項既故事性強,表現到有獎唔係偶然既,係可持續既。

little_yolky 發表於 17-10-26 16:32
唔係只需要填表同影印supporting document嗎? summary係乜東東嚟架?

summary咪你所謂既Profile囉。一張過。我參考王書麒許秋怡做個張,網上一找就找到。

王家爸爸 發表於 17-10-26 16:37
我啲豬肉放係後面,方丈通常問第一、第二項既內容,所以第一項放最近既,第二項係總結多年既獎,第三項之後 ...

學校申請表有限定D豬肉放係邊~~~

mcl203 發表於 17-10-26 16:42
學校申請表有限定D豬肉放係邊~~~
有規定?但係叫得做豬肉,當然係唔當眼既地方,目的係填滿張表佢,心理上好過啲。
‹ 上一主題|下一主題