用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中自行及叩門,有乜證書較認可??
樓主: 29XX86
go

升中自行及叩門,有乜證書較認可??   [複製鏈接]

妹妹頭 發表於 17-10-26 10:08
回覆 王家爸爸 的帖子

我見 #20 野人好索子 講佢個女係女童軍, 即係唔係CUB SCOUT 香港童軍總會, 而係GIRL ...
請問是那一間YMCA有幼童軍?

回覆 Eat_Sleep_Play 的帖子

我女係YMCA新界會所, 即係葵盛(有泳池果間), 南葵涌45旅

Eat_Sleep_Play    發表於 17-12-6 15:10

妹妹頭 發表於 17-10-25 17:56
回覆 gigayan 的帖子

金紫荊係幼童軍最高的獎項,12歲前要完成考核,否則作廢,要考整整一年,通過大約8-9 ...
我以為金紫荊係豬肉cert, 因為個個都會考, 而且多數考到, 原來都重要....

Eat_Sleep_Play 發表於 17-12-5 23:55
請問是那一間YMCA有幼童軍?
其實好多社區服務中心都有幼童軍。

王家爸爸 發表於 17-10-26 16:13
唔係所有攞到既獎全部放晒落去,而係各個獎項之間可唔可以串成一個動人故事。另外,學校既傑出學生 ...
王家爸爸, 你好風趣....

honeyki 發表於 17-12-6 08:44
我以為金紫荊係豬肉cert, 因為個個都會考, 而且多數考到, 原來都重要....
...
其實只要足夠勤力,一定有。問題係好多小朋友中途放棄。

王家爸爸 發表於 17-10-26 16:20
動人故事可以係 cover letter 到表現出來,亦可以係面試表現出來。
王家爸爸, 請問Cover letter, 是否須要寫自己的強項, 興趣之類?
或only mentioned "I would like to apply............, please refer enclosures".  
而且, 用手寫, 或打字print out??
Please advise.  Thanks.

honeyki 發表於 17-12-6 08:55
王家爸爸, 請問Cover letter, 是否須要寫自己的強項, 興趣之類?
或only mentioned "I would like to apply. ...
首先,唔好高估咗Cover Letter既作用,但係如果要寫,就認真寫好佢,唔好HEA寫,當佢係個表現出個人有良好處事態度既機會。
我會建議,先寫想讀間學校既意願,然後簡單介紹自己(最後要強調自己既 Unique Selling Points),再將自己既Unique Selling Points同學校既實際情況結合(例如:如果你係某運動既高手,你又知道學校喺嗰種運動多年都係第二,你就強調自己可能既貢獻),最後寫簡單既結尾、祝願等客套說話。

王家爸爸 發表於 17-12-6 09:14
首先,唔好高估咗Cover Letter既作用,但係如果要寫,就認真寫好佢,唔好HEA寫,當佢係個表現出個人有良好 ...
明白, 謝謝......
Cover letter + certs + school reports, 要加相嗎?

honeyki 發表於 17-12-6 09:25
明白, 謝謝......
Cover letter + certs + school reports, 要加相嗎?
我當年有加。

honeyki 發表於 17-12-6 08:55
或only mentioned "I would like to apply. ...

最好做一份portfolio ,同學校申請表類同,貼張相上去,齊整D昜睇D~~~

王家爸爸 發表於 17-12-6 09:31
我當年有加。
攞獎的相 OR 家庭生活照 OR 訓練時相 ??

mcl203 發表於 17-12-6 09:35
最好做一份portfolio ,同學校申請表類同,貼張相上去,齊整D昜睇D~~~
全份Portfolio, 吾計申請表, 太約幾多頁???  

honeyki 發表於 17-12-6 09:39
無嘜學校有興趣睇你既家庭生活照

honeyki 發表於 17-12-6 09:39
攞獎相,公開表演時既相之類。

honeyki 發表於 17-12-6 09:41
全份Portfolio, 吾計申請表, 太約幾多頁???

其實Download女拔份申請表參考下,佢份表好齊,成份profo style,但唔好照抄,會有唔太好印像俾他校,因為可能認得出~~~

CV應該都係二頁,加cover letter 或叫自薦信,再加certs copy, cert 除左重要成績表外,可以試下縮印,睇得清就得,最緊要CV 有 reference清楚指明係邊頁就可以,女拔份表有樣睇~~~

王家爸爸 發表於 17-12-6 09:42
攞獎相,公開表演時既相之類。

我會用學生相,正經文件用大路野~~~

mcl203 發表於 17-12-6 09:50
我會用學生相,正經文件用大路野~~~
申請表要貼學生相,所以 portfolio 唔再需要重覆。

王家爸爸 發表於 17-12-6 10:22
申請表要貼學生相,所以 portfolio 唔再需要重覆。

咁唔使了,相宜家好簡單,scan幾多都得~

mcl203 發表於 17-12-6 09:48
其實Download女拔份申請表參考下,佢份表好齊,成份profo style,但唔好照抄,會有唔太好印像俾他校,因為 ...
女拔份表在哪裡download for reference??  Website ??
‹ 上一主題|下一主題