用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 叩門的戰鬥力要去到幾高?
go

叩門的戰鬥力要去到幾高? [複製鏈接]

請教大家, 知道有D學校叩門要做卷, 又或者用口問,其實會問得幾深?係咪問小一的知識?
   16    0    0    0

回覆:叩門的戰鬥力要去到幾高?

我都想知

回覆樓主:

真系睇你叩邊間,間埋竸爭者是什麼人。

以英文為教學語言的名幼,英語就已超過普通津貼學校小一上學期(甚至下學期)了。咁你好難話要識小學野。你去叩傳統名小門,就要預左同一班高手爭,仲要預佐有些人其實已有私小offer.

好多幼稚園(包括學卷),在K3也會教加數的概念。

叩門入的學生,在津校考試時往往是其中一組叻的學生之一(起碼計小一)。

去到叩門,最關鍵真係考語文和一般常識和反應,

ainnai 發表於 17-10-23 17:53
請教大家, 知道有D學校叩門要做卷, 又或者用口問,其實會問得幾深?係咪問小一的知識? ...
叩門時,學術係重要,但小朋友品德態度都重要 做卷你唔一定要識晒攞滿分,但你卻必定要懂得合作及專注,唔可以過份活躍,騷擾別人應該都冇乜機會.

想問吓叩門形式係以做卷居多定係好似私小1st in咁要group in?

回覆樓主:

去年叩門戰,40網的旅小(非111)是咁的:
中文:
有四幅圖,分別是: 男仔在跑步、魚在游水、小鳥在樹上唱歌、第四忘了
要小朋友填充,供詞的:
哥哥在公園_________。
小鳥在樹上_________。

供五個詞,答四題。

英文, 有四動物圖,狗,馬,兔,仲有一個忘了。
做法:
不供詞,小朋友要自己識串生字。
試卷上畫了一位女人問: what is this ?
圖邊有句    this is a ______.  

英文有4/5 題。

數學:
我小朋友唔識,我是問同學的。

4+____=9

抽起中間的答案,要“兜個彎” 去想的。

如果是111的叩門,好易, a-z. 的大細楷。

darichie 發表於 17-10-24 09:20
想問吓叩門形式係以做卷居多定係好似私小1st in咁要group in?

做卷,group in 都會有,視乎學校。

比如40網嘉靈&聖紀文,都有group jn

回覆 貓頭雀 的帖子

有分 1-1-1 卷同 非 1-1-1 卷? !

貓頭雀 發表於 17-10-24 09:58
去年叩門戰,40網的旅小(非111)是咁的:
中文:
有四幅圖,分別是: 男仔在跑步、魚在游水、小鳥在樹上唱 ...
吓!「111」同其他叩門為什麼考試範圍差這麼遠,誠意緊要,難道學術就一d都不重要⋯⋯😅😅

taitaimama 發表於 17-10-24 10:50
吓!「111」同其他叩門為什麼考試範圍差這麼遠,誠意緊要,難道學術就一d都不重要⋯⋯😅😅
...
每間學校要求都唔同...得唔得都唔輪到我地去計,謀事在人 成事在天

taitaimama 發表於 17-10-24 10:50
...

我相信學校有能力train up學生。
同埋如果大抽獎入的同學, 情況更參差, 只是輸在運氣上。

雲牛 發表於 17-10-24 10:15
回覆 貓頭雀 的帖子

有分 1-1-1 卷同 非 1-1-1 卷? !

肯定有啦。 111的同學是大抽獎放榜當天下午,馬上考試㗎。

兩份卷真係差好過, a-z 大小楷係K1 level,

睇題串字,我覺得係津校小一 level, 雖然好多讀谷既幼稚園會識,但對幼稚園係happy school 既小朋友黎講,一啲都吾易

HAPPYT 發表於 17-10-24 11:32
兩份卷真係差好過, a-z 大小楷係K1 level,

睇題串字,我覺得係津校小一 level, 雖然好多讀谷既幼稚園會識 ...

冇錯英文同數學,對happy school/ 學券嘅小朋友係比較難㗎。
當然都有成功晉身的小朋友

回覆樓主:

題外話如果玩叩門嘅 家長,記得提醒小朋友一定要有禮貌呀,同埋要聽老師話,簡單講,就是合作。

我身邊有好多同學,學術好叻/唔弱,起碼識做卷,但係衰咗響禮貌方面,除咗嘴巴有禮貌,肢體語言,面部表情是反映了內在。 好多時表情都出賣咗自己嘅內心  
趁而家仲有時間,教好小朋友禮貌啦。

到了8月 收waiting list電話時, 學術弱但係有禮貌,乖乖哋嘅小朋友一樣有offer架。

貓頭雀 發表於 17-10-24 11:44
題外話如果玩叩門嘅 家長,記得提醒小朋友一定要有禮貌呀,同埋要聽老師話,簡單講,就是合作。

我身邊有 ...

同埋有啲學校有好好嘅,佢見你大抽獎派到去啲寶中寶,到八月call waiting 時,就會執起呢啲小朋友。

叩門津小比考直私易,畢竟學卷幼稚園學術不像私幼哪麼高

去年我小朋友叩門的學校是單對單口答
中文: 幾組相似的詞語,然後問小朋友哪組是??
英文: 文字與圖畫配對
數學: 7+?=13
普通話: 抽咭然後用普通話讀出
看圖講故事: 給3張連環圖,第4張只有問號
考觀察力: 畫出5樣圓形的物件

話深唔深,但要全pass還是有點難度

回覆樓主

我考果間考乘數喎

patpat904 發表於 17-10-24 12:28
放心,叩門津小比考直私易,畢竟學卷幼稚園學術不像私幼哪麼高

唔好睇表面,好多時唔係睇你識幾多,而係睇態度...

patpat904 發表於 17-10-24 12:28
放心,叩門津小比考直私易,畢竟學卷幼稚園學術不像私幼哪麼高

睇你叩邊間㗎咋。
‹ 上一主題|下一主題