用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 鋼琴老師
go

[音樂] 鋼琴老師

如果你們有住麗港城的,千其不好找一個叫Miss Ava的鋼琴老師,她有自己琴行的。此老所非常不負責任的,教30mins琴,只教20mins, 又常常遲到,又不道歉,又冇笑容

nicolelaiyy 發表於 17-10-23 13:22
如果你們有住麗港城的,千其不好找一個叫Miss Ava的鋼琴老師,她有自己琴行的。此老所非常不負責任的,教30 ...
咁你有冇向她反映呢個問題呢?
上門通常都只會教多時間,好少教少噃!

喺琴行,有下一個學生喺出面等,就有壓力俾老師要準時下課。

回覆樓主:

不是上門,佢自己的琴行,佢用20min教琴,用10min對功課和比下次功課,根本不需用咁長時間對功課。最緊要一的係冇heart教,經常遲到,從來不會面帶笑容和小朋友傾吓計,只好快咁教完就落堂。我有講過可否唔好把學生編得太密,費時佢咁趕,佢都冇理過

nicolelaiyy 發表於 17-10-23 23:19
不是上門,佢自己的琴行,佢用20min教琴,用10min對功課和比下次功課,根本不需用咁長時間對功課。最緊要一 ...

好奇一問,功課是指樂理功課,還是指回家要練習的曲目?

以我所知,有啲老師見小朋友太細不能集中太長時間,所以會於課堂中玩啲小遊戲或唱歌仔,所以未必彈足30分鐘

但如老師不合心水,就(emoji)老師吧,畢竟找合適的老師要經過摸索過程

回覆樓主:

不是遊戲,唱歌,是一對回一些上次回家的的少量樂理功課,好快對完啦,我女初學的,非常簡單。另外她沒有不專注,仍是留心的。我想帶出的是她沒有心,態度問題

回覆樓主

回覆樓主:

我只是想説出這老師態度很差,面上從不微笑,不會和小朋友方式説笑,溝通,只是好快的教完就算,時常約左時間都遲到,也不會道歉。我只想提議麗港城家長,此鋼琴老師不甚有禮貌,冇心教,不懂溝通。你們可自己選擇!

老師唔笑有問題嗎?我個老師都 成個訓導主任甘款,治得d 仔好好啊

nicolelaiyy 發表於 17-10-24 13:24
我只是想説出這老師態度很差,面上從不微笑,不會和小朋友方式説笑,溝通,只是好快的教完就算,時常約左時 ...
之前都試過請上門教的老師,脾氣好大,次次鬧小朋友鬧到飛起。。。。。。學咗一個月左右實在夾唔到,換人。

剩係成日遲到都唔可以接受啦, 30mins堂, 遲10mins? 就算肯補時都係咁話, 我會轉老師!

bb630 發表於 17-10-27 16:37
剩係成日遲到都唔可以接受啦, 30mins堂, 遲10mins? 就算肯補時都係咁話, 我會轉老師! ...

次次都遲10-15分鐘。她的琴行是她自己的,每次也要在琴行外企係度等佢,出現時又永不道歉,感覺佢就是怪怪的

好彩我仔個鋼琴老師好好人,
又有禮貌 又會講笑 上堂生動有趣
同仔仔好friend。又會鼓勵去參加比賽。
亦會陪佢一齊去比賽。
好好彩之下攞咗冠軍,令到仔仔更加鍾意音樂同每日自動自覺練琴最重要係 就算遲到都會補番時間畀我哋。
對我 呢個唔識音樂嘅家長 都會詳細解釋 而且有耐性。
依家呢個時勢要搵一個好嘅,負責任嘅鋼琴老師好難
By the way 祝你好運 遇到更好嘅老師

曲目越來越大、要求理應也越來越高、盡力準備好才去上課或許是最大的得著.....
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

nicolelaiyy 發表於 17-10-27 22:26
次次都遲10-15分鐘。她的琴行是她自己的,每次也要在琴行外企係度等佢,出現時又永不道歉,感覺佢就是怪怪 ...

就咁睇,得遲到有問題,可同老師反映下能否準時。
至於有沒有笑容,對樂理功課用10分鐘,學生一個接一個,都冇咩大問題,我覺得未至於要上網唱衰人...

回覆樓主:

miss321,

我真的覺得老師態度十分有問題,你覺得冇感題,大可去試下,forum是大家發表意見的地方,好的有人分享,衰的話佢也自然比人complain。所以做生意,服務業的人要好服務,不能差,以免被人投訴。好人,好服務的,生意自然多,好公平!

回覆樓主:

遲到真係完全接受唔到, 一啲責任心都冇

nicolelaiyy 發表於 17-10-23 13:22
如果你們有住麗港城的,千其不好找一個叫Miss Ava的鋼琴老師,她有自己琴行的。此老所非常不負責任的,教30 ...

請問佢姓什麼?