用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 如何尋找適合資優生的中學
go

如何尋找適合資優生的中學

小朋友要求的中學,是要有時間給他發展自己興趣,不可只有讀書和功課,要有天文、科學等活動。請教各位應在那裡找資料呢?

回覆 jumpjl 的帖子

小朋友那麼有主見, 為何不讓他自己上學校網站找資料? 亦留意一下學校有沒有開放日
for every one criticism, three positives must be given.

醒目開學勳章 貢獻勳章

有無讀緊HKAGE? 學苑有天文同科學課程

如果講自由度,聽聞九龍區最自由嘅係LS/DB/九華

我會帶仔去嚟緊嘅九華open day,不過重點係要說服佢:出面嘅未必更好!
恐龍家

小曳人 發表於 17-10-23 16:02
有無讀緊HKAGE? 學苑有天文同科學課程

如果講自由度,聽聞九龍區最自由嘅係LS/DB/九華

有上緊呀!

你的提議好好,不過可惜的是我的小朋友是小女孩

lillymarie 發表於 17-10-23 14:25
回覆 jumpjl 的帖子

小朋友那麼有主見, 為何不讓他自己上學校網站找資料? 亦留意一下學校有沒有開放日 ...

她就是要求我協助搵資料,再給她看看,那所較適合自己

醒目開學勳章 貢獻勳章

你有無入HKAGE 嘅家長群組? 我見呢排都有幾位女孩家長分享中學資料
恐龍家

小曳人 發表於 17-10-23 16:32
你有無入HKAGE 嘅家長群組? 我見呢排都有幾位女孩家長分享中學資料

請問如何加入呢?

我也想知,因女都係小六!

我大女係中學老c推薦入,不過有D一線小學,老師會出信,推薦入去
:-D :-?

醒目開學勳章 貢獻勳章

HKAGE有教老師點揀學生提名入HKAGE,應該唔限於1線學校,而每年有限額

今年我仔間學校提名6個學生,3個數/科學,3個humanity (但資優人數應該不少於20人)咁多年都只提名積優P5學生,所以堅數學資優嘅,都自己提名,靠學校就c得
恐龍家

小曳人 發表於 17-10-28 08:01
HKAGE有教老師點揀學生提名入HKAGE,應該唔限於1線學校,而每年有限額

今年我仔間學校提名6個學生,3個數/ ...

我想問學校推薦嘅仲要面試嗎?家長是否要填嘢?阿仔學校昨天才通知我被推薦,但我見31/10 deadline? 又冇叫我填資料

小曳人 發表於 17-10-28 08:01

今年我仔間學校提名6個學生,3個數/ ...

贊同。所以我都是自己提名沒有經學校提名。因阿囡不是全名的學生,只在科學上突出,她在學校的常識堂連舉手答問題或問問題的機會都沒有呀!

tina_yauyt 發表於 17-10-28 08:06
我想問學校推薦嘅仲要面試嗎?家長是否要填嘢?阿仔學校昨天才通知我被推薦,但我見31/10 deadline? 又冇 ...

應該不用面試,但要填表格

回覆樓主

所以希望搵間重視科學,而又不只看重積優的學生,亦會給予不同機會予每一位學生的學校

醒目開學勳章 貢獻勳章

tina_yauyt 發表於 17-10-28 08:06
我想問學校推薦嘅仲要面試嗎?家長是否要填嘢?阿仔學校昨天才通知我被推薦,但我見31/10 deadline? 又冇 ...

我唔清楚學校nomination嘅程序,但一定唔需要面試
我估學校老師只係通知你?
我仔學校被提名嘅都係啱啱收到通知咋
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

jumpjl 發表於 17-10-28 10:25
所以希望搵間重視科學,而又不只看重積優的學生,亦會給予不同機會予每一位學生的學校
...
科學~ try 中華基金,不過係直資

恐龍家

小曳人 發表於 17-10-28 10:40
科學~ try 中華基金,不過係直資

如果咁幸運中華基金收左的話,仍可參與自行或派位嗎?

醒目開學勳章 貢獻勳章

jumpjl 發表於 17-10-28 15:26
如果咁幸運中華基金收左的話,仍可參與自行或派位嗎?
應該唔得..
恐龍家

我家囡囡起步得很遲,以往小學從沒有提及任何有關資優教育!
中文平英文勉強的成績,只憑著一份奧數豬肉獎和
常識8寶箱全港30精英於16年考入羅氏,現在S2.
S1入學後由於中學的科學太好(有作品上太空,也出了1名DSE榜眼),
名額根本不夠分配;但仍有發出通知參加有關資優學習.
我們才開始給囡囡報名參加有關學習,而學校更幫忙2日便出信推薦,
先後參加了科大數學雙修課程,HKAGE領袖和科學等.
對於不是由小學直升的小囡而言,羅氏肯定是給予學生有發揮機會的.
以上作為選校參考

shypama 發表於 17-10-29 09:47
我家囡囡起步得很遲,以往小學從沒有提及任何有關資優教育!
中文平英文勉強的成績,只憑著一份奧數豬肉獎和
...

Thanks