用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 喇沙33222好像只有80%,聯招入三大卻有60%,是否100%UGC ...
go

喇沙33222好像只有80%,聯招入三大卻有60%,是否100%UGC Degree?  

喇沙33222好像只有80%,聯招入三大卻有60%,是否100%UGC Degree?

Arabellahk 發表於 17-10-21 00:25

除了該校學生成績不俗外,應該係聯招選校選科策略指導做得不錯

經jupas入三大只有UGC degree。

因LSC寧願放棄收街外叻人既機會,而超收直屬小學B2同學,以至33222比率一直係八成左右。

不過LSC每年都有好多叻人,以今年為例,DSE七科42分或以就有成30位同學。

Arabellahk    發表於 17-10-21 14:17

看來喇沙聯招選校選科策略指導確實很棒,很多地區名校33222將近
90%,聯招入三大卻只有四成左右。

回覆樓主:

喇沙仲有一批唔會喺地區名校存在嘅Sportsman,而且仲有另一部份(其他EK網友經常提及嘅)好成績而得到外國名牌大學offer所以唔選擇香港三大嘅學生呢。

喇沙好像招了很多運動出色但學術並不出色的學生,升中後還要花費大量的時間訓練,不知他們的DSE成績怎樣?

Arabellahk 發表於 17-10-23 14:22
喇沙好像招了很多運動出色但學術並不出色的學生,升中後還要花費大量的時間訓練,不知他們的DSE成績怎樣? ...

前年聽直資福建中學簡介會時校長講過 大學 Offer 有條隧俾運動表現非常卓越嘅學生 (e.g. 港隊), 但呢啲同學 DSE 成績大學要求無咁高, 我驚我記錯, 校長好似話 DSE 最基本入大學嘅要求就可以入到了. 福建中學校長當時講佢間學校好著重體育嘅, 每年經體育表現卓越入大學都好多學生並且每年有增加

如果福建中學校長無講錯而我又無記錯, 喇沙運動出色但學術並不出色的學生DSE成績只需要達入大學嘅最低要求就可以入大學

留意下方力申在大學的遭遇, 入到去吾讀書, 真係會畢吾到業架

小時了了 發表於 17-10-23 14:48
前年聽直資福建中學簡介會時校長講過 大學 Offer 有條隧俾運動表現非常卓越嘅學生 (e.g. 港隊), 但呢啲同 ...
國內既大學, 如果係入讀體藝之類既學科, 的確係有另一條隊, 只需達3322要求就可以申請甚至有offer

但香港既大學, 暫時未聽過
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-10-23 15:45
國內既大學, 如果係入讀體藝之類既學科, 的確係有另一條隊, 只需達3322要求就可以申請甚至有offer

好肯定福建中學校長係簡介會有講過大學俾有運動表現卓越嘅學生DSE成績要求無咁高, 當時佢仲話佢間學校亦會加大力度用運動表現卓越去考入大學, 佢類似話咁樣考大學係幾抵幾著數, 佢仲係簡介會中仲鼓勵我哋家長如果小朋友運動真係叻及好, 唔洗太擔心成績入唔到大學, 報考佢間學校, 學校係運動方面會請好多中國國家隊教練, 另外又會請人幫呢啲運動叻嘅同學補底.

嗯! 有關運動表現卓越入大學嘅討論, 我諗要問返讀 "體藝中學" 嘅網友可能會得到更準確資訊

小時了了 發表於 17-10-23 16:12
好肯定福建中學校長係簡介會有講過大學俾有運動表現卓越嘅學生DSE成績要求無咁高, 當時佢仲話佢間學校亦會 ...
如果體藝真係有條易好多既隊入到U, 應該體藝中學起碼可以有5X%入U率 (佢地3322率係6X%), 不過現實係無咁多.... 只有3X%
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-10-23 16:32
如果體藝真係有條易好多既隊入到U, 應該體藝中學起碼可以有5X%入U率 (佢地3322率係6X%), 不過現實係無咁多. ...

咁又唔知喎. 如果無呢條隊, 福建校長又何解係簡介會咁多人面前咁講?

另外, 體藝 (3322率係6X%), 當中唔知幾多% 係體育學生, 幾多%係美術學生喎. 福建校長話體育易入大學咋喎

小時了了 發表於 17-10-23 16:36
咁又唔知喎. 如果無呢條隊, 福建校長又何解係簡介會咁多人面前咁講?

另外, 體藝 (3322率係6X%), 當中唔知 ...
問下版主 M ....

印象中佢講過, 絕大部份係體藝, 極少數係VA

hkpapa852 發表於 17-10-23 15:45

係網上搜尋求證, 資料如下:

港青教練推薦入U:https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2469168&fromuid=1539350

運動員獎學金計劃: http://www.cuhk.edu.hk/peu/scholarship/scholar_c.htm

浸大推出精英運動員入學計劃: http://hkbuenews.hkbu.edu.hk/?t=enews_details/1324

民政事務局: http://www.info.gov.hk/gia/general/201007/30/P201007300279_print.htm

小時了了 發表於 17-10-23 17:01
係網上搜尋求證, 資料如下:

港青教練推薦入U:https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&ti ...
教練推薦應該用處不太大, 其餘既, 基本上都係要"港隊"或"前港隊"成員......

做得"港隊"或"前港隊"成員, 一年有幾多人呢?

hkpapa852 發表於 17-10-23 17:26
教練推薦應該用處不太大, 其餘既, 基本上都係要"港隊"或"前港隊"成員......
做得"港隊"或"前港隊"成員, 一年有幾多人呢?

運動方面唔熟行情,如中大 http://www.cuhk.edu.hk/peu/scholarship/scholar_c.htm "港隊","青年軍", "學界代表"等都可以申請, (中大表面上好似寬鬆啲)(收唔收另一件事) 我只係想引證近年大學真係有另一條隊俾運動員申請, 福建中學校長係簡介會講運動桌越表現學生可以有另一條隊考大學都係有事實證明, 但係咪我記憶中只需要符合最低大學入學條件, 我都唔肯定我有無聽錯記錯

浸大嚴啲: http://hkbuenews.hkbu.edu.hk/?t=enews_details/1324: 要係香港體育代表隊成員"港隊",並在奧運或亞運等國際比賽有突出的表現, 計劃預計每年設獎學金名額10至20個

小時了了 發表於 17-10-23 17:40
運動方面唔熟行情,如中大 http://www.cuhk.edu.hk/peu/scholarship/scholar_c.htm "港隊","青年軍", "學界 ...

我認為有係唔出奇,不過呢條隊唔係俾普通既sportman,係要傑出既sportman

港隊成員唔需要熱門項目,所以冇想像中難入

天主教學校33222比率唔會太高,80%算係OK,原因係學校一般都會收小學部既B2學生,而且比率唔低,要將B2C學生教到33222合格,唔係咁容易(中文科最難),尤其係男仔貪玩。