用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 Best 5 或 Best 6 是否入U最佳釐訂指標嗎?
樓主: YmOra
go

Best 5 或 Best 6 是否入U最佳釐訂指標嗎? [複製鏈接]

Best 6係: 中英數+3 best subjects, 如何?

chun媽 發表於 17-11-1 09:37
要考慮b2 同b3 學生的需要,他們因能力有限,多數是讀4+2,如果大學用best 6的話,對b2 生的限制較多,而不 ...

是的,其實我都認同Best 5彈性大,甚至乎屬強彈性添,只是想不通為何仍然有咁多人屬2x之人仕,縱然有學生一開始選擇3x,亦有很多學生响中五drop至2x,明明2x比較適合Band2或Band3中學選修的,現在就連部份Band1中學亦把3x選修科drop至2x,加大了2x的競爭人數,看見Best 5的強彈性可能未及Best 6能夠保留更多選修科,又好似覺得Best 5未完全發揮得出她的威力呢! Best 5和Best 6之真正分別仍然在摸索中... ...

YmOra 發表於 17-11-1 11:58
是的,其實我都認同Best 5彈性大,甚至乎屬強彈性添,只是想不通為何仍然有咁多人屬2x之人仕,縱然有學生一開 ...

Offer 3科之後俾學生搞唔掂就drop1 科會係band 1學校最佳策略,咁樣個report最靚。

YmOra    發表於 17-11-1 15:51

LingChiBaBa 發表於 17-11-1 14:16
Offer 3科之後俾學生搞唔掂就drop1 科會係band 1學校最佳策略,咁樣個report最靚。
...

以現況,我認為Band1學生有能力修讀3x;Band2生比較適合2x;而Band1學生集中火力响1x可能係最好的呢!

YmOra 發表於 17-11-1 16:15
以現況,我認為Band1學生有能力修讀3x;Band2生比較適合2x;而Band1學生集中火力响1x可能係最好的呢!

...

看看2017年DSE資料,我們常說的1C/2A邊緣人(即剛好排Top33.3%學生),在DSE乎合3322的學生Best5排Top33.3%學生取多少分?大約17分。

這估算未必很準確,或存在其他因素,但Band1C學校真的有能力全開3X?所以有些Band1學校開2X可能是合理的。

Best  five subjects with core subjects at 3322 or better

No of Day school  Candidate

%

(a) 10 – 12  

0.2

(b) 13 – 15

3.2

(c) 16 – 18  

10.2

(d)   19 – 21  

12.1

(e)   22 – 24

7.8

(f)   25 – 27  

4.5

(g)   28 – 30  

2.3

(h)   31 – 33  

1.3

(i)   34 – 35  

0.4

*(16 - 35)

38.6

LingChiBaBa 發表於 17-11-1 18:06
看看2017年DSE資料,我們常說的1C/2A邊緣人(即剛好排Top33.3%學生),在DSE乎合3322的學生Best5排Top33.3% ...

我的計算方法與你的有些分別,與你分享下呢!
請留意,以下是粗疏的估算,只供參考,
與真實的計算方法會有一段距離的呢!

你表格內的數據之來源:
第14頁::
http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/Media/PR/20170711_Results_HKDSE_FULL_CHI.pdf

從表格數據得知:
 已知總人數::49695人
        └這些人是來自全港Band1/Band2/Band3之學生

即::49695 ÷ 3 = 16565人 是Band1學生總人數。

假設:
 85%::
  全港Band1a整體3322率為:::95%(此乃高估數據)
  全港Band1b整體3322率為:::85%(此乃高估數據)
  全港Band1c整體3322率為:::75%(此乃高估數據)
               └百分比平均::::85% = (95%+85%+75%) ÷ 3

即::整體Band1英中平均有85%學生達標且跌入上表數據之內呢!
   換言之,有15%學生不達標及飛Out出此表之外呢!
   ∴ 16565 × 85% ≒ 14080人 屬達標3322之Band1學生且分佈於上表之內呢!

由於:
 14080 - 181 - 628 - 1151 - 2231 - 3898 - 6001 = -10(數值少於零)

∴ 14080人之Band1學生成績是分佈於19至21分或以上
   換言之,第14080名嘅Band1c學生會跌入19至21分範圍之內,
   若然Best 5有這大約20分之分數,那麼Band1c學生可能真係
   有能力修讀3x呢!加上計算中的85%是估值過高的數字,
   若然百分比再估細一點,結果分數之區間會是更加上調,
   更見Band1c學生選修3x之適合度更高呢!

YmOra 發表於 17-11-2 00:03
與真實的計算方法會有一段 ...
唔明白點解best5有20分就等於有能力讀三科?
雖然我認同好多band1c都會開3x

long0 發表於 17-11-1 10:04
目前大約
港中科城睇Best 6
其他大睇Best 5
大佬唔好錯得咁離譜....
港中 大部分best5/4c2x
極少量神科best6

科best5 (eng+math+3x)

城4c2x

poly 大部分best5, 少量4c2x, 極少量神科best6(e.g. physio)

bu 4c1x

lingu/edu best5

YmOra 發表於 17-11-1 11:58
是的,其實我都認同Best 5彈性大,甚至乎屬強彈性添,只是想不通為何仍然有咁多人屬2x之人仕,縱然有學生一開 ...

中大多数best5, 但某d情况下第3个X有加權。讀到既話讀3X点都好d......drop科我估……初中成績好,可以揀到既科,但上到高中完全唔係果回事,深左好多好多,讀唔掂唯有drop.可以話中三揀科時好多人無理兴趣同能力,总之排名同分夠就揀。又或者成績唔夠人爭,硬食d自己唔鈡意既科,上到难左又無兴趣讀咪drop.简单講係錯配。

選修科drop 到只有一個elective, 是否真的有能力去應付大學課程

888iphone4s 發表於 17-11-2 00:22
唔明白點解best5有20分就等於有能力讀三科?
雖然我認同好多band1c都會開3x

Best 5有20分入八大機會大D,若然有能力入大學,或許對修讀3x應該不成問題呢!

參考資料:
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3485814
節錄...
... ...教育局指,有1.5萬個資助大學學額,按數字計算,約1.4人爭一個學額,考評局秘書長唐創時料考生需考獲19分或以上才有望入讀,20分機會較大,而這批考生有14,090個。... ...

Yanamami 發表於 17-11-2 08:22
中大多数best5, 但某d情况下第3个X有加權。讀到既話讀3X点都好d......drop科我估……初中成績好,可以揀到 ...

言之有理,其實有幾多學生好清楚自己要D乜而選對選修科呢?!或者,2x已經是絕大部份人嘅喜歡科目之極限,他們隨隨便便就能夠講出兩科喜歡的選修科,可能沒太多人會同時喜歡三科選修科呢!而只喜歡兩科選修科嘅又善用到可drop機制咪一開始作3x之選擇,最後都預咗drop走一科的呢!所以,講到尾2x係整體經平衡後的最終結論呢!

jessimm 發表於 17-11-2 09:58
選修科drop 到只有一個elective, 是否真的有能力去應付大學課程
我表示懷疑……

Yanamami 發表於 17-11-2 10:32
我表示懷疑……
所以, 我朋友女15分,OU收佢(但佢都唔想讀,選左另外一間),  我都好詫异.

jessimm 發表於 17-11-2 09:58
係好懷疑, 但本港的确有幾十間大專院校,畢業后,個個都話係大學生.

October. 發表於 17-11-2 11:07
係好懷疑, 但本港的确有幾十間大專院校,畢業后,個個都話係大學生.
Honest remark, but not well received in EK and HK.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 17-11-2 11:18
Honest remark, but not well received in EK and HK.
When you go through the job search website, you will find nowadays the basic requirement of education is degree or above

Even a bachelor degree nowadays much less valuable when compare with previous decades, it is better you got one rather than none...

Obtain a degree nowadays only means you got a better entry past to start your social life.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Yanamami 發表於 17-11-2 08:22
中大多数best5, 但某d情况下第3个X有加權。讀到既話讀3X点都好d......drop科我估……初中成績好,可以揀到 ...

知道有幾個, 3個選科到升中五時都仲有興趣,成績都OK, 但因其中一主科危危乎而被勸drop一選科....

YmOra 發表於 17-11-2 10:10
Best 5有20分入八大機會大D,若然有能力入大學,或許對修讀3x應該不成問題呢!

參考資料:
"Best 5有20分入八大機會大D,若然有能力入大學,或許對修讀3x應該不成問題呢"

咩logic...

YmOra 發表於 17-11-2 00:03
與真實的計算方法會有一段 ...

我的想法與你不同,可以討論一下。

我不是按學校Banding來分,所以沒有加入實際數據來調節。

我說的Band1C學校,是指主要收Band1C成績(即Top22.3% - 33.3%)的學生,用回DSE資料,大概是17.5分至20.5分,所以,我的估算是Band1C學校主要收3322+Best5 17.5分至20.5分的學生,那當然有其他高及低一些Band的學生。

如以你的結論來看,我有些地方解不通。若Band1C學生一般有20分+,33222+又有75%,咁入local degree應該有幾多%?

‹ 上一主題|下一主題