用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 救恩小學面試結果
樓主: Hailey88899
go

救恩小學面試結果   [複製鏈接]

chenille_c 發表於 17-10-24 17:22
救恩的功課是怎樣的?是否好open-ended? 冇課本跟?

我諗高年班project 嗰啲比較open-end,低年級雖然冇咩課本,但佢地有自己一套課程的,也是有大綱教什麼循序漸進做worksheet 的,如果要和外面比較,應該係比較淺(其實我覺得正常,只係出面有太多教深咗),同埋比較少抄寫類既功課。

回覆樓主

Thanks for your reply! 英文方面會怎樣教?沒有課本?

JoyceNgYY 發表於 17-10-24 23:25
我諗高年班project 嗰啲比較open-end,低年級雖然冇咩課本,但佢地有自己一套課程的,也是有大綱教什麼循 ...

有時會擔心冇得幫佢溫習!冇課本可以點呢?

chenille_c 發表於 17-10-24 23:30
有時會擔心冇得幫佢溫習!冇課本可以點呢?

應該話,佢哋有自己印既"課本",放心,係有得跟的,每個單元,老師都會話比家長知會教啲咩,每個單元都會有評估,家長要點幫佢哋溫習。佢哋活動教學,例如學healthy and junk food,要佢哋自己搵(可以用picture dictionary) 同 list down 邊啲係healthy food 邊啲唔係,從中我仔學識咗好幾個之前佢唔識既英文生字,另外,又會利用healthy habits 去學寫should / should not,單元中又會引入相關既grammar skills and comprehension skills,我小朋友好鍾意呢種模式,學咗都唔知

JoyceNgYY 發表於 17-10-24 23:49
應該話,佢哋有自己印既"課本",放心,係有得跟的,每個單元,老師都會話比家長知會教啲咩,每個單元都會 ...

請問小一英文閱讀會好深程度嗎?

lilbabe 發表於 17-10-25 21:29
請問小一英文閱讀會好深程度嗎?

唔會呀,佢地會因應學生的英文程度,有類似拔尖補底既教學,學校鼓勵閱讀,每日都會有唔同英文書帶回家,因為冇咩功課,可以多花時間閱讀。

JoyceNgYY 發表於 17-10-25 22:39
唔會呀,佢地會因應學生的英文程度,有類似拔尖補底既教學,學校鼓勵閱讀,每日都會有唔同英文書帶回家, ...

如果冇咩功課.....其他家長係咪外出補習的多?否則小朋友如何鞏固每天所學的呢?謝謝你!

chenille_c 發表於 17-10-25 23:09
如果冇咩功課.....其他家長係咪外出補習的多?否則小朋友如何鞏固每天所學的呢?謝謝你!
...

唔。。。呢個問題,其實係睇你有冇信心救恩的辦學理念,多功課唔代表一定學得多野,暫時睇我小朋友佢好吸收上堂所學的,因為每個單元都有評估,我會知道佢學識咗啲咩,例如佢學識咗運用"yet",同何時需要用capital letters,生字方面,有action words, descriptive words等。。。當然,比起出面教深既學校,可能呢啲叫淺,所以我又唔覺好多人會外補,最多都係keep住上之前上開既phonics。

JoyceNgYY 發表於 17-10-25 22:39
唔會呀,佢地會因應學生的英文程度,有類似拔尖補底既教學,學校鼓勵閱讀,每日都會有唔同英文書帶回家, ...

唔該哂!

JoyceNgYY 發表於 17-10-25 23:26
唔。。。呢個問題,其實係睇你有冇信心救恩的辦學理念,多功課唔代表一定學得多野,暫時睇我小朋友佢好吸 ...

請問知唔知有冇街車去大圍呀?車程幾耐呢?

swarovski2011 發表於 17-10-26 00:00
請問知唔知有冇街車去大圍呀?車程幾耐呢?

校車一定冇,最遠只有2條九龍線,1條四小龍西九,另一條藍田將軍澳,仲要九龍線係冇第2輪校車,即係興趣班後要自己接送,校車最多車到你去香港站。

街車都唔覺有。。。

回覆 JoyceNgYY 的帖子

Oh....咁即一定要搬,唔該晒你呀!

想請問除每月學費, 其他雜費多唔多, 興趣班費用是多少呢?謝謝

warrkathy 發表於 17-10-26 11:05

想請問除每月學費, 其他雜費多唔多, 興趣班費用是多少呢?謝謝 ...

午膳費用: 約$25一餐,每月計算,可自由訂購

雜費︰約每年$3000 ,包了圖書費,校本費,水果湯水,證件相等

興趣班︰視乎你報咩,介乎每年$9xx - $5xxx 不等,大部分係二,三千蚊左右,可以自由選擇,唔報也可。

外出活動︰幾乎每月都有戶外學習活動,每次車費$50左右

書本費︰小一今年$1100 (因為主要用校本課程,所以冇咩textbook)

校服︰夏季 / 冬季都唔過一千(夏天我買了1套校服+3套運動服+1外套,冬天買了3套運動服+1厚褸,救恩好少日子要穿校服的)

託管(如需要)︰半年計,每星期一日$7xx,每星期五日$3xxx

大致上係呢啲喇﹗

謝謝

我想問問救恩大部份同學升BAND 1 英中, 小朋友升中後銜接有冇問題呢?

warrkathy 發表於 17-10-26 12:16

我想問問救恩大部份同學升BAND 1 英中, 小朋友升中後銜接有冇問題呢?

呢層我唔清楚,但我見好多都係入咗直資,例如港同,聖士提反。。。個人認為,如果前人入到去好多跟唔到,學校之後都唔會再keep住收番咁多救恩升上去既學生,所以我估應該冇咩大問題掛?

CapricornO 發表於 17-10-26 19:04
多謝分享,想問午餐時飯盒定廚房煮?同理託管有平日的嗎?放學後託管?

佢地有自己廚房,可以預備湯水或糖水,飯盒係供應商的,送來廚房加熱。個個學生都話好好食 唔夠仲有得添。

託管係星期一至五,放學後開始至5點(星期三學校放早,所以放4點半)

‹ 上一主題|下一主題