用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 我這樣的幼稚園升小策略可以嗎
樓主: Lalaji
go

我這樣的幼稚園升小策略可以嗎 [複製鏈接]

Buggyjai 發表於 17-10-20 12:01
Just a little note on SKH: (i am assuming ur kid is a boy)
if you are targetting SPCC, last year the ...

好學校都比較注重品德和紀律,當然也是有歴史的學校。

Lalaji 發表於 17-10-20 09:18
相信好多在這個版的家長正在忙小一面試,首先祝大家找到心水小學。

由於大家正值努力中,想借機請教大家一 ...

我上年情況同你一樣,讀緊玫幼PN, 以上3間都有考,聖保羅堂同高幼am offer, 已經一心諗住RC,註冊左買左校服。

點知七月中skh call wait, 同老公商量完,轉左去skh, 現在小朋友讀得開心,但課程算淺,有時自己都諗要唔要外補。

認真講,而家諗起考小一,好大壓力,如果讀RC 或玫幼,我諗壓力會冇咁大

要諗埋考中學,玫小幾好但考中學的往績頗参差。一定唔好諗升玫中,成績麻麻之餘、師資又唔得,校風就唔講啦,放學時間去cwb睇下佢哋個look自己judge啦!

KBoyboy 發表於 17-10-20 18:28
我上年情況同你一樣,讀緊玫幼PN, 以上3間都有考,聖保羅堂同高幼am offer, 已經一心諗住RC,註冊左買左校 ...

唔計升小,你點比較玫小和skh教學環境?

Lalaji 發表於 17-10-20 14:12
其實如果有幸聖公會收,我諗我都傾向轉。

聖保羅堂同聖馬加利大升小情況未吸引到我放棄玫小水泡。雖然好 ...

男仔東區當然高主教,收60%, 高小升中非常好,80%以上升band1, 玫幼語境好d, 但係升小時外校生考玫小都唔難入喎,以學術計,玫小升中真係好一般,好多津校都好過佢,好多港島人考玫小的時候都係for backup,並唔係真心想入玫小。

Lalaji 發表於 17-10-21 07:27
唔計升小,你點比較玫小和skh教學環境?

兩者比較,玫幼硬件比較好,學校環境,資源。而SKH軟件比較好,教學方法,師資。

但始終在SKH只讀左約2個,同埋在玫幼讀PN, Skh 讀K1,可能都有分別,但無疑2間都係好學校,希望可以幫到你

KBoyboy 發表於 17-10-21 21:47
兩者比較,玫幼硬件比較好,學校環境,資源。而SKH軟件比較好,教學方法,師資。

但始終在SKH只讀左約2個 ...

點解當初放棄玫幼, 讀skh? 你有小學backup , 所以放棄玫小?

Mie1107 發表於 18-6-12 16:10
點解當初放棄玫幼, 讀skh? 你有小學backup , 所以放棄玫小?

好多用家都話玫小好開心,其實用每月$4200 ,英文語境真係好?可以分享下嗎?而且有西班牙文學,其實好抵讀。

小朋友可以用流利英文對話嗎?

回覆樓主

呢幾年認識既人都以玫小做back up only派到好少少津校都會放棄

Mie1107 發表於 18-6-12 16:10

我冇小學back up,係N冇。

冇揀玫幼因爲其實自己唔太喜歡玫小,如果升上都係當back up,所以早D出去博博
‹ 上一主題|下一主題