用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教元朗區中學~
樓主: chanwong
go

請教元朗區中學~ [複製鏈接]

Annie-78 發表於 17-10-29 01:34
知自行熱門都冇咩機會,但又唔想自行就選次校而浪費咗大抽獎夾心層係難撿學校ge
...
我都係咁諗, 所以好難決定

其實揀學校都要睇小朋友適唔適合,入到B1A學校但做下遊既佢自己都會冇自信,我朋友個仔當年寶校年年級一,入到鄧顯追唔上,學校勸佢轉校.你話係咪影響一生丫.
選pre S1時有信心入到精英班既學校就算B1C去讀B2A既學校日後都可以拎到好成績

芷蔚baba 發表於 17-11-18 19:56
其實揀學校都要睇小朋友適唔適合,入到B1A學校但做下遊既佢自己都會冇自信,我朋友個仔當年寶校年年級一,入到 ...
入到鄧顯都應該有返咁上下, 轉出黎都唔會太難搵學校的, 對嗎?
請問是中幾轉校?

請問有沒有人識小朋友在基元讀? 聽聞功課不多, 每天只是三/四樣, 和每星期也要返教會, 如不是基督徒也一定要返嗎?

芷蔚baba 發表於 17-11-18 19:56
其實揀學校都要睇小朋友適唔適合,入到B1A學校但做下遊既佢自己都會冇自信,我朋友個仔當年寶校年年級一,入到 ...
What’s the best school in Hong Kong? Forget “best” – look for “best fit”!

chanwong 發表於 17-11-22 10:57
入到鄧顯都應該有返咁上下, 轉出黎都唔會太難搵學校的, 對嗎?
請問是中幾轉校?
中三升中四轉左去三育反差好大,寶校級一上去B1A既學校成績反而一落千丈
小朋友自信心係好緊要,所以都唔好盲目選熱門學校.適合小朋友係最重要

chanwong 發表於 17-10-26 16:16
係熱門小學, 級3X

即是說呢間學校考全級30幾已不是band 1生

青青河邊草 發表於 17-11-24 22:44
即是說呢間學校考全級30幾已不是band 1生
但老師說級60內也是B1生, 不太明白為何3X已不是B1生?
‹ 上一主題|下一主題