用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 激搏35網,定穩守40?
go

激搏35網,定穩守40?   [複製鏈接]

先唔講係咪去果欄寶校,自從黃埔港鐵通車後,去油麻地站方面左同快左好多,就算係跨區,交通方面都唔係大問題。不過35網已經連續幾年向31網借位,早幾年競爭無咁多人果時都話唔夠位要借,情況不太理想。似乎係本區學額供求結構性問題居多,該區私人屋苑及住宅居多,當局究竟有冇長遠解決辦法呢?連年要借位都唔係長遠方法,係咪可以重劃該區校網,以分配得好d呢?

根本40網係太大,一個網入面既學校太多,間間熱門都好似要放第一先有機會。深水步區其實可以容納到兩個校網,點解40網唔一開二呢?用長沙灣道分界,東西各一。又或者欽州街,大埔道分界,南北各一。其它區多唔多呢個情況? 即係一個區只得一個校網。

harrya01 發表於 17-10-24 05:31
若以面積計,應該大嶼山校網最大,,若以人口計,深水埗40就排第3,最大觀塘和將軍澳。重劃校網太影 ...

好似40網以前係無咁大既,之前38石峽尾校網併入黎先變成而家咁樣。

可能要等到白田天主教新既超級校舍落成後先可以解決學位不足問題。

88881111 發表於 17-10-28 17:21
你有無夸張d呀,超級校舍,果幅地大極咪同協和一樣,深官够大啦,咪又系避之則吉。
...

睇構想圖見到真係好大下。同埋,新校去左長沙灣東京街,未必會用返舊名白田天主教,最好趁勢改埋新校名,黎個斧底抽薪。40網家長個個都對荔天趨之若鶩,反正同一個辦學團體,索性改名做「荔枝角天主教小學(東京街)」,而新校比舊校大,人手自然要多d,到時分別係油天,大天,荔天各抽調部分教學人員過黎幫手,將荔天果套教學模式全套倒模帶去新校,d家長聽到「新荔天」幾個字,到時仲唔兩眼發光。

‹ 上一主題|下一主題