用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 激搏35網,定穩守40?
go

激搏35網,定穩守40?   [複製鏈接]

35網好似好天地,40又好似無乜特別...  真係人人揀天神?頭痛中
   0    0    0    0

回覆樓主

小朋友係女生?樓主自己住35網?點會搏40網?

回覆樓主:

35網好多人唔揀天神,因區內有其它4間受家長歡迎學校。天神難中不在於多人揀,係在於少位。

Pigdripy 發表於 17-10-18 19:25
35網好似好天地,40又好似無乜特別...  真係人人揀天神?頭痛中

請問樓主留在40網會點排位,在35,除了天神外,有4間吾錯的學校,而且40網有人滿之患
假設長協茘天等同紅馬奉基,似乎了35網機會大少少

40差極都原區,35去年除了葛小其他乙二都唔得

利申: 棄35去40的過來人

先唔講係咪去果欄寶校,自從黃埔港鐵通車後,去油麻地站方面左同快左好多,就算係跨區,交通方面都唔係大問題。不過35網已經連續幾年向31網借位,早幾年競爭無咁多人果時都話唔夠位要借,情況不太理想。似乎係本區學額供求結構性問題居多,該區私人屋苑及住宅居多,當局究竟有冇長遠解決辦法呢?連年要借位都唔係長遠方法,係咪可以重劃該區校網,以分配得好d呢?

se6b03 發表於 17-10-19 17:07
先唔講係咪去果欄寶校,自從黃埔港鐵通車後,去油麻地站方面左同快左好多,就算係跨區,交通方面都唔係大問 ...
41網好似借咗黃大仙區既學位10年以上.......
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

先唔講係咪去果欄寶校,自從黃埔港鐵通車後,去油麻地站方面左同快左好多,就算係跨區,交通方面都唔係大問 ...

你有咩方案重劃該區校網?願聞其詳!

回覆樓主:

如重劃校網,仲影響埋啲樓價呢?!

Pigdripy 發表於 17-10-18 19:25

我唔揀天神。
我唔想我個囡自殺,命仔重要過學業。
我中學同學小學時讀天神,佢話果6年覺得自己好似自閉咁,係學校係唔俾同同學仔講野,佢用痴線同變態去形容呢間學校。

patpat904 發表於 17-10-19 14:29
40差極都原區,35去年除了葛小其他乙二都唔得

利申: 棄35去40的過來人

40網熱門都吾易的,乙二亦要選次一級的學校

35網借31已經好好了,11網要借港島南,34網借到去九龍灣

樓主一定無睇過由教育局刊發既"小一入學報告"。
報告指出,2016/17學年,35網經統一派位入到頭三志願學校既百分比有58.29%;至於40網只得51.61%。
另外,40網21間小學中,有8間一定要填第一志願至可以有機會抽到。
其實你唔揀天神的話,35網都仲有幾間質素唔錯既小學去選擇,競爭仲無40網咁大。

根本40網係太大,一個網入面既學校太多,間間熱門都好似要放第一先有機會。深水步區其實可以容納到兩個校網,點解40網唔一開二呢?用長沙灣道分界,東西各一。又或者欽州街,大埔道分界,南北各一。其它區多唔多呢個情況? 即係一個區只得一個校網。

se6b03 發表於 17-10-20 14:00
根本40網係太大,一個網入面既學校太多,間間熱門都好似要放第一先有機會。深水步區其實可以容納到兩個校網 ...

用長沙灣分東西兩邊,西面有茘天瑪神旅小基福嘉靈,東面得協和聖多馬愛德,實好多人反對的。用欽洲街分仲衰,全部好學校在北面。政府少做少錯,相信三十年後校網分佈都不會改的

一個閒人 發表於 17-10-20 13:42
樓主一定無睇過由教育局刊發既"小一入學報告"。
報告指出,2016/17學年,35網經統一派位入到頭三志願學校 ...

真心問:請問是那8間一定要第一志願才有機會入呢?

bwschan 發表於 17-10-22 23:42
真心問:請問是那8間一定要第一志願才有機會入呢?

荔天
協和
瑪神
旅港開平
聖安德烈
基福
聖方濟愛德

我粗略地數左七間。

嘉靈好像也要乙一

se6b03 發表於 17-10-20 14:00
根本40網係太大,一個網入面既學校太多,間間熱門都好似要放第一先有機會。深水步區其實可以容納到兩個校網 ...
香港18個分區中, 只係細分咗做36個小學網, 港網除東區外, 全部係一區一網

比SSP更大的, 仲有南區, 荃灣 (連深井), 西貢 (西貢+TKO) .....
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

konew720 發表於 17-10-20 00:31
我唔揀天神。
我唔想我個囡自殺,命仔重要過學業。
我中學同學小學時讀天神,佢話果6年覺得自己好似自閉咁 ...

哈。。唔係嘛!!!!
‹ 上一主題|下一主題